Jury

Jury Ensors 2016

Al jaren beslist een jury, samengesteld uit experten uit audiovisueel landschap maar ook uit andere kunstdisciplines, over de beste prestaties van het voorbije Vlaamse filmjaar. Radiopresentator Jan Hautekiet mag ditmaal de honneurs waarnemen als voorzitter van dit straffe gezelschap, dat bestaat uit acteur Gène Bervoets, scenarist Carl Joos, art director Merijn Sep, actrice Tiny Bertels, regisseur Nic Balthazar, producent Peter De Maegd, D.O.P. Didier Frateur, muzikant Jef Neve en kunstenaar Rinus Van de Velde.

Jan Hautekiet

Voorzitter - radiomaker, muzikant en producer

Jan Hautekiet studeerde taal- en letterkunde, filosofie en audiovisuele communicatie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarnaast volgde hij ook een journalistenopleiding  bij de AVBB.

Hautekiet startte zijn radiowerk in 1979 bij BRT 1.
Op 1 april 1983 startte hij mee de radiozender Studio Brussel op. In 1998 werd hij nethoofd van het station. In 2002 maakte Hautekiet in die functie de overstap naar Radio 1. Eind 2007 werd hij strategisch adviseur bij de VRT. In september 2012 startte hij bij Radio 1 een interactief discussieprogramma: Hautekiet.

Jan Hautekiet is voorzitter van het Kunstenloket, Rosas en Alumni Letteren Leuven.

Nic Balthazar

Regisseur

Nic Balthazar werd bekend als radio – en televisiemaker van o.a. Filmfan (Canvas) en Vlaanderen Vakantieland.

In 2007 schreef en regisseerde hij de film Ben X die een groot succes werd in binnen- en buitenland. Ook zijn tweede langspeelfilm Tot Altijd lokte veel mensen naar de bioscoop. Zijn derde film Everybody Happy wordt de openingsfilm van de tiende editie van Filmfestival Oostende.

Naast zijn televisie- en filmcarrière staat Nic Balthazar ook bekend om zijn betrokkenheid met het milieu die hij meer kleur gaf door de projecten The big Ask, The Big Ask Again en Sing for The Climate.

  JuryEnsors010 JuryEnsors010

Tiny Bertels

Actrice

Actrice Tiny Bertels studeerde in juni 1997 af aan Studio Herman Teirlinck en werd bij het grote publiek bekend werd door haar rol in de Vlaamse film Groenten uit Balen en de komische één-reeks Loslopend Wild. Ze speelde ook mee in Salamander, Chaussée d’Amour, Beau Séjour en Voor Wat Hoort Wat.

Ze heeft ook al heel wat theaterstukken op haar palmares staan, o.m. met Het Paleis, Het Toneelhuisn Theater Frou Frou, Theater Transparant, Orkater en Jan Fabre Producties.

Samen met Tanguedia nam ze twee CD’s op met muziek van Piazolla  en had ze een muziekprogramma rond Wannes Van de Velde.

Gene Bervoets

Acteur

Gene Bervoets is al jarenlang acteur in verschillende Vlaamse televisieseries en films. Met meer dan 60 films op zijn teller was hij o.m. te zien in SM-Rechter en Windkracht 10, maar ook recentelijk vertolkte hij op magistrale wijze de Mario in Paradise Trips, was hij charmezanger Bruce, in Wat mannen willen en op televisie o.a. te zien in Patrouille Linkeroever, Professor T. en Salamander.

Bervoets werkt vaak in Nederland in oa. de films van Alex Van Warmerdam en Jos Stelling.
Hij werd genomineerd als beste acteur voor het Gouden Kalf en won vorig jaar de Ensor voor Beste Acteur.

Bervoets is ook actief in het theater en stond o.a. op de planken met Aboittoir Fermé Grey Gardens en  Cie De Koe Outrage au Public, de Wet van Engel.

  JuryEnsors006 JuryEnsors006

Peter De Maegd

Producent

Producent Peter De Maegd werkte in Vlaanderen reeds samen met toptalent zoals Jonas Govaerts (Welp), Hans Herbots (The Spiral) en Pieter Van Hees (LinkeroeverDirty Mind). Zijn productiehuis Potemkino verwierf een sterke internationale reputatie dankzij ambitieuze en innovatieve projecten zoals de science fiction-film Iron Sky – The Coming Race en de Emmy-genomineerde serie The Spiral, maar ook door films van o.a. Peter Greenaway, Bille August en Terence Davies met acteurs zoals Hillary Swank, Helena Bonham Carter, Ron Perlman & Cynthia Nixo.

Didier Frateur

DOP

D.O.P Didier Frateur werkt, sinds hij in 1986 afstudeerde als cameraman aan Sint-Lukas Hogeschool, onafgebroken aan langspeelfilms. Aan de zijde van Walther Vanden Ende, Bernard Lutic en Theo Bierkens reisde hij de wereld rond. Voor Nicolas Karakatsanis is hij van bij de start van zijn professionele carrière een vaste waarde. Zo ook voor Marion Hänsel, waarmee hij 10 films draaide. In het lijstje staan ook Toto, Le Heros, Daens, Farinelli, No Man’s Land, Joyeux Noël, Largo Winch II, Astérix & Obelix, God save Brittania, Suite Française, Waste Land, The Fifth Estate en Violet. Momenteel werkt hij mee aan de nieuwe film van Michael Roskam Le Fidèle.

  JuryEnsors012 JuryEnsors012

Carl Joos

Scenarioschrijver

Na zijn master Germaanse taal- en letterkunde en 5 jaar in de reclamewereld, gaf Carl Joos toe aan zijn passie en begon fictie te schrijven. Al ruim 20 jaar ontwikkelt hij scenario’s voor televisie en bioscoopfilms. Zo was hij o.a. scenarist voor Dossier K., De zaak Alzheimer, De Behandeling, De Premier en Het Tweede Gelaat. Met de Oscar-nominatie voor The Broken Circle Breakdown en de dramaserie Cordon vindt zijn werk internationale weerklank.

Jef Neve

Pianist / componist

De pianist/componist Jef Neve (1977) is uitgegroeid tot een prominent figuur, niet alleen in zijn geboorteland België maar ook in een groot deel van de wereld.

Na 2 albums met zijn trio in eigen beheer tekende hij voor “Nobody is illegal” bij Universal Music en sindsdien ging het enkel maar bergop met de carrière van Jef Neve. Hij reisde de hele wereld rond met dit trio, ging vervolgens nog samenwerkingen aan in eigen land met oa. Gabriel Rios en Pascal Schumacher en schuimde zowat alle jazzfestivals af zoals Parijs, Wenen, Montreal, Vancouver, Veneto, Antwerpen, Toulouse, Barcelona, Münster, Lille, Leeuwarden, Gasteiz, Madrid, Berlin, Bremen, enz… Sindsdien is hij niet meer weg te denken van de (jazz)podia, van Canada tot Japan, van Australië tot Chili.
In 2014 bracht hij het succesvolle solo album ONE uit, waar hij de laatste 2 jaar mee rond reist. In maart 2017 komt er een nieuw album uit.
Ook als componist van klassieke en filmmuziek is hij veelgevraagd. Jef Neve componeerde o.a. de muziek voor Dagen zonder lief en De helaasheid der dingen. Hij speelde samen met o.a. Jamie Cullum en hij toerde samen met Jose James en Maria Schneider (met het Jazzgroove Mothership Orchestra). Hij deelde het podium met onder andere Branford Marsalis en  hij speelde onlangs nog in Bangkok zijn 2de pianoconcerto met het Thai Philharmonic Orchestra onder leiding van maestro Delta David Gier.
  JuryEnsors015 JuryEnsors015

Merijn Sep

Production Designer

De carrière van Merijn Sep is gestart als constructeur op de set van de film Shades (1997). Sindsdien is hij werkzaam geweest in de verschillende facetten van het art department en langzaam aan gegroeid tot waar hij nu staat als production designer. Vanaf 2010 werkt hij bijna uitsluitend mee aan internationale producties die via het taxshelter systeem aangetrokken worden naar Vlaanderen. Enkele van deze projecten zijn Parades End, À Quiet Passion, Les Cowboys, Iron Sky 2 en 55 Steps.

Rinus Van de Velde

Kunstenaar

Rinus Van de Velde (1983) is beeldend kunstenaar. Hij woont en werkt in Antwerpen. Onlangs stelde hij een nieuwe reeks monumentale tekeningen en installaties tentoon in het SMAK, geïnspireerd op het filmscript ‘Donogoo Tonka’ van Jules Romain uit 1920.

Zijn werk wordt in binnen en buitenland getoond. De afgelopen jaren stelde hij onder meer tentoon in Berlijn, Amsterdam, Madrid, Londen, New York, Los Angeles, Tokyo, Shanghai,…

  JuryEnsors009 JuryEnsors009

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief