Dit was dag 1 van FFO17 - 08/09/17

Sterlegging

foto van Filmfestival Oostende.

foto van Filmfestival Oostende.

foto van Filmfestival Oostende.

De elfde editie van het Filmfestival Oostende opende ondanks het typische Belgische kustweer toch met een knaller. De traditionele sterlegging vond dit keer niet plaats op de zeedijk, maar ging op een iets drogere locatie door. Het Kursaal Oostende opende haar deuren voor het grote publiek en onder toeziend oog van de pers, trotse familieleden en nieuwsgierige Oostendenaars onthulden master Wim Opbrouck, regisseur Gilles Coulier en acteur Sam Louwyck hun geïmproviseerde ster.

De drie werden door enkele van hun collega’s en vrienden geëerd voor ze op traditionele wijze het zand van hun ster mochten wegvegen. Wim Willaert had veel lof voor master Wim Opbrouck, met wie hij al bevriend is van op de schoolbanken. Enkele herinneringen aan hun jongen jaren zorgden vooral voor veel gelach.

Naast de ervaren mannen in het vak, wordt ook het jonger talent beloond. Regisseur Gilles Coulier opende het Filmfestival met zijn eerste langspeelfilm Cargo en kreeg daarvoor een ster op de zeedijk. Goede vriend en medeproducent Gilles Deschryver vertelde op ontroerende wijze over de onuitputtelijke energie van Gilles Coulier en er werd trots teruggeblikt op de beginjaren van de jonge regisseur, waarin hij het Filmfestival van Oostende al meerdere malen kon verassen met enkele van zijn kortfilms.

Ook voor Sam Louwyck, een van de hoofdrolspelers uit Cargo, lag er een ster klaar. Zijn vriendschap met medespeler Wim Willaert gaat ook al terug naar hun studententijd en telde oneindig veel lachbuien. Na de drie onthullingen kwam de hele cast op de rode loper voor enkele interviews en foto’s, waarna ze zich opmaakten voor de wereldpremière van het Oostendse Vissersdrama.

Silke Heusequin

 

Openingsavond Filmfestival Oostende @ Kinepolis

“Welkom op Filmfestival Oostende.” Niets uitnodigender op een druilerige septemberavond dan een goeie film van eigen bodem. En dat wisten ze in de Koningin der Badsteden. Door weer en wind kwamen cinefielen uit alle hoeken van het land de uitverkochte openingsavond van het elfde Filmfestival van Oostende bijwonen. Sommigen speciaal voor vanavond, anderen met meer dan twintig films op het programma en een festivalpas bij de hand.

Paraplu’s veranderden in piekfijne outfits van zodra men de rode loper voor de Kinepolis betrad en verwelkomd werd door, geheel in het thema, perfect uitgedoste matrozen aan linker- en rechterzijde. Ook in dat thema zee trouwens is het festivalcafé vlak naast de Kinepolis waar je tijdens het festival bij een hapje en een drankje verlanglijstjes en filmervaringen kunt uitwisselen.

Een rode loper zou natuurlijk geen rode loper zijn zonder traditioneel fotomoment. Talrijke fotografen wachtten elke festivalgast op, om zijn of haar bezoek vast te leggen. En een rode loper zou nog minder een rode loper zijn zonder BV’s. Veel bekende koppen uit de filmwereld en ook de voltallige cast van de openingsfilm Cargo deden hun intrede. Diezelfde cast kwam na de film elke zaal begroeten en bedanken.

Regisseur Gilles Coulier had met Cargo iedereen stil gekregen, maar kon op oorverdovend applaus en staande ovatie rekenen toen hij met zijn acteurs binnenkwam. Hij is verliefd op Oostende, getuigde hij, en ik denk dat Oostende nu ook verliefd is op hem. De toon van het elfde Filmfestival Oostende is gezet met een knaller van formaat!

Jade Hoornaert

foto van Filmfestival Oostende.

foto van Filmfestival Oostende.

foto van Filmfestival Oostende.

Openingsavond Filmfestival Oostende @ Kursaal

foto van Filmfestival Oostende.

foto van Filmfestival Oostende.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Naast de wereldpremière in zes zalen van Kinepolis Oostende, ging Cargo, de eerste langspeelfilm van jonge regisseur Gilles Coulier, ook in première voor bekend Vlaanderen in het Kursaal van Oostende.

Op de openingsavond van het filmfestival werd de film voor het eerst vertoond en meteen zagen zo’n 3.300 mensen het Oostendse drama. In het Kursaal maakten ongeveer 1500 bekende Vlamingen, familieleden en medewerkers van de film zich klaar voor de langverwachte première. Uitgedost in het thema ‘Black and White’ kwamen vaste waarden zoals Barbara Sarafian, Ann Tuts en Johhny Voners over de rode loper, maar ook de jongste generatie acteurs toonde veel interesse.

Door een erehaag van kindjes van de ‘Ibis’, een maritieme school waar ook de jongste hoofdrolspeler van Cargo, Chiel Vande Vyvere naar school gaat, werden de gasten verwelkomd.

Ben Roelants polste bij de bekende gasten naar de verwachtingen en ook heel wat andere kanalen probeerden een woordje van de bekende Vlamingen te strikken. Als laatste kwam de cast van de openingsfilm over de rode loper, waarna de film onder begeleiding van Otto-Jan Ham van start kon gaan.

Gilles Coulier slaagde erin om samen met zijn cast heel wat kijkers te ontroeren en de film werd in de zaal dan ook met een oorverdovend applaus beloond. Er werd plaats gemaakt op het podium om heel wat mensen te bedanken die de film mogelijk hebben gemaakt en op de receptie achteraf werd vol lof nabesproken.

Silke Heusequin

 

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief