Dit was dag 2 van FFO17 - 9 september

Hommage Viviane De Muynck

foto van Filmfestival Oostende.

Het regenachtige weer van de openingsavond wordt tijdens de sterlegging van Viviane De Muynck ruimschoots goed gemaakt met een stralende zon. Terwijl de toeschouwers zich langzaamaan op de zeedijk verzamelen, genieten Viviane en haar gevolg nog van een drankje in de zon. Naast Viviane De Muynck zijn ook master Wim Opbrouck, Barbara Sarafian en schrijver van het boek Sprakeloos, Tom Lanoye van de partij.

De gevierde actrice trekt ook van heel wat toevallige voorbijgangers de aandacht en wordt onder luid applaus onthaald. Naar goede gewoonte wordt de ster uitgereikt door een persoon die dicht bij de ontvanger van de ster staat, in dit geval Barbara Sarafian. Barbara heeft het vooral over het feit dat Viviane niet in enkele woorden te omschrijven is en zoveel geeft en inhoudt dat het amper te vatten is.

Na een uitgebreide en zeer ontroerende laudatie van Barbara Sarafian, die Viviane De Muynck haar ‘mama’ uit de acteerwereld noemt, mag de geëerde actrice haar ster onthullen. Viviane is duidelijk zeer onder de indruk door de woorden vol lof van haar ‘dochter’ en van de ontvangst van haar ster. Ze draagt haar ster dan ook op aan enkele collega’s uit de acteerwereld die er vandaag niet meer bij zijn.

De hoop dat ze niet stopt met datgene waar ze goed in is, namelijk acteren, is er niet enkel bij de collega’s en filmkenners, maar ook bij het ruimere publiek, wat duidelijk te merken is aan de grote opkomst bij de sterlegging.

21458014_10154617708061557_6820535199065367344_o

Na het onthullen van haar ster valt Viviane De Muynck nog meer in de prijzen. In zaal 7 van het Kinepolis-complex in Oostende kreeg De Muynck de outstanding achievement award voor haar acteerprestatie in de verfilming van Tom Lanoye’s boek Sprakeloos.

Nederlandse schrijver Rick de Leeuw vertelt in een prachtige vergelijking hoe Viviane er steeds in slaagt om een rol te vertolken die zo veel meer inhoudt dan wat in het script beschreven staat. Net zoals de ruïne van een lang vergaan kasteel die het gevoel weerspiegelt van alles dat het heeft meegemaakt, is een acteerprestatie van Viviane De Muynck alles ineen.

In een kort filmpje worden daarna enkele beelden getoond van de hoogtepunten uit de carrière van de succesvolle actrice en die kan nog elke scène meezeggen. Ze is duidelijk geamuseerd door de reacties van het publiek en is verheugd om te merken dat de toeschouwers nog steeds de humor van haar afgelopen werk inzien.

Toch vertolkt Viviane graag de rol van de struikelende mens omdat dat veel realistischer is. Een mens neemt niet zomaar beslissingen, maar wordt geleid door een heleboel gebeurtenissen die daaraan voorafgaan en dat wil Viviane tonen in haar acteerprestaties. Tot slot mag de actrice haar Outstanding Achievement Award in ontvangst nemen uit de handen van organisator Peter Craeymeersch en deelt ze nog met het publiek dat ze zich heel even de winnares van een Oscar voelt.  

Silke Heusequin

foto van Filmfestival Oostende.

Sterlegging

foto van Filmfestival Oostende.

Naast heel wat talent van eigen bodem mocht Filmfestival Oostende vandaag ook heel wat internationaal talent verwelkomen op deze tweede en zonovergoten dag. We ontvangden niemand minder dan de Nederlandse actrice Maria Kraakman en Hongaarse regisseur Kornél Mundrucz​ó.

Kornél Mundrucz​ó is de regisseur van “Jupiter’s Moon”, dat geselecteerd werd voor de officiële competitie van Cannes en in Oostende meestrijdt in de internationale LOOK! competitie. De Hongaarse filmmaker heeft reeds een indrukwekkend palmares, met zes langspeelfilms die werden vertoond op tal van Europese festivals en won heel wat prijzen.

Voor de eigenlijke steronthulling kreeg Mundruczó de mogelijkheid om zijn nieuw project te introduceren aan het groot publiek en dat deed hij met veel enthousiasme. “Deeper” met in de hoofdrol Bradley Cooper vertelt een onderwater verhaal waarin een man tijdens een diepzeeduik iets mysterieus ontdekt. Een film die gegarandeerd een cinematografisch topper wordt en we hopelijk ook op Filmfestival Oostende te zien zullen krijgen.

Fashionably late arriveerde ietwat later ook de Nederlandse actrice Maria Kraakman om stijlvol haar ster te onthullen. Ze werd vergezeld door de cast en crew van “In Blue” een film van de regisseur Jaap van Heusden, die vanavond in première ging op FFO. Na de onthulling werd er getoast op haar succesvolle carrière.

Margarita Pak

 

Tytgat Chocolat

Geweldig nieuws! Vanaf vandaag en voor zeven weken lang is uw zondagavond er weer één om naar uit te kijken. Met “Tytgat Chocolat” hebben we er een hartverwarmende, meeslepende en onder-uw-uw-vel-kruipende fictiereeks om de week mee af te sluiten bij.

Een roadmovie en liefdesverhaal met levenswijsheid over erwtensoep die nog jaren zal meegaan. Bereid u voor op een schaterlach en een krop in de keel, gebracht door een steengoede cast. De acteurs van Theater Stap, een professioneel theatergezelschap dat voorstellingen maakt waarin mensen met een mentale beperking centraal staan,worden naadloos aangevuld met vaste waarden op uw beeldscherm zoals onder andere FFO curator zelf Wim Opbrouck, Frank Focketyn, Els Dottermans en Jan Decleir.

Deze samenwerking is een uit de hand gelopen droom van regisseur Filip Lenaerts die hiervoor terecht het jawoord van De Mensen en Eén heeft gekregen. Geen inclusieproject maar een sterke serie en het zoveelste bewijs dat een beperking iets relatief is. Want ‘we hebben er allemaal wel een paar’ aldus Wim Opbrouck. Wie zich afvraagt hoe dit allemaal gerealiseerd werd, kan na laatste aflevering nog genieten van de “making of” video die ook op Eén zal worden uitgezonden.

De eerste twee afleveringen gingen succesvol in première op Filmfestival Oostende in aanwezigheid van de voltallige, trotse cast. Gisteren nog in uw bioscoop, vandaag al op uw beeldscherm. Wie niet naar het Filmfestival gaat vanavond, weet wat te kijken…

Jade Hoornaert

foto van Filmfestival Oostende.

foto van Filmfestival Oostende.

Filmcafé On Tour

Omstreeks half acht zit Marineclub Hazegras al afgeladen vol voor de vertoning van Sprakeloos  die een half uur daarna gespeeld zal worden. Of het nu aan de gratis Brugse Zot of de zenuwen voor het bezoek van Viviane De Muynck ligt, de sfeer zit er goed in.

Rond 20.00 uur wordt steeds vaker reikhalzend naar de deur gekeken, waar uiteindelijk een vermoeide maar gelukkige Viviane De Muynck verschijnt. Ze heeft een emotionele dag achter de rug met niet alleen de onthulling van haar ster, maar ook de ontvangst van haar Outstanding Achievement Award.

Viviane vertelt over haar carrière in film en televisie, die toch wat later op gang is gekomen dan gewoonlijk. Dat is volgens haar te wijten aan het feit dat er zeer weinig rollen zijn voor vrouwen vanaf 45 jaar. De laatste jaren is op dat vlak een andere wereld opengegaan en heeft ze het geluk gehad hiervan mee te kunnen genieten.

Toch zijn deze rollen vaak emotioneel zwaar en dat was zeker het geval bij Sprakeloos. De actrice vond het zeer zwaar om zich in te beelden dat ze bepaalde zaken niet meer zou kunnen en het heeft haar tot nadenken aangezet. Bepaalde scènes vergden dan ook bijzonder veel energie en doorzetting. Enkele scènes waarin het personage van Viviane De Muynck vastgebonden ligt en tevergeefs probeert over te brengen wat ze bedoelt, waren heel intens.

Op de vraag of ze Tom Lanoye’s Sprakeloos herlezen heeft of er met hem over gepraat heeft, antwoordt de actrice vastberaden negatief. Een film kan nooit zo uitgebreid zijn als een boek en het is volgens De Muynck dan ook nutteloos om je te focussen op alles uit het boek dat je niet in de film kan steken. Onder luid applaus verlaat Viviane de zaal en kan de film beginnen, waar toch enkele zakdoeken werden bovengehaald.

 

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief