Dit was dag 4 van FFO17 - 11 september

Ogen Open

foto van Filmfestival Oostende.

foto van Filmfestival Oostende.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     ‘Welkom! Heel fijn dat u er bent’, begroet Rick de Leeuw iedereen persoonlijk bij het binnenkomen. Van die Hollandse hartelijkheid kunnen we hier in West-Vlaanderen toch nog iets leren. En van hun manier om naar de wereld te kijken misschien ook. Samen met Amsterdamse fotograaf, columnist en onderzoeker Hans Aarsman, spoelde het duo voor de gelegenheid aan in Oostende. Ze zijn momenteel samen op tournee en nodigen telkens ook een lokale gast uit. Niemand minder dan curator van FFO Wim Opbrouck mocht hen dit keer vervoegen.

Aan de hand van een persoonlijke selectie van foto’s en videofragmenten leende Aarsman ons zijn bril en leerde ons om anders te kijken. Zijn inzichten zijn ontstaan vanuit een interesse voor fotografie. Maar waar foto’s voor velen schilderijtjes hoeven te zijn, pleit Aarsman echter net voor het tegenovergestelde. Foto’s moeten stukjes werkelijkheid zijn waaruit heel wat af te lezen en nog meer te ontdekken valt. Ook films zijn volgens hem, net als foto’s, een bron van ontdekkingen. Wat Aarsman ons probeerde bij te brengen, is dat alles afhangt van de manier waarop er wordt gekeken. Naar foto’s, naar films, naar het leven. Want goed kijken maakt minder neerslachtig, aldus Aarsman. Zelfs naar het aantal keer dat je wordt uitgelachen met je familienaam.

Een inspirerend betoog en een ode aan het optimisme. Vanaf nu ogen open iedereen!

Jade Hoornaert

Scholen

Wie dacht dat de zalen van het Filmfestival op werkdagen leeg zijn overdag, heeft het verkeerd. Elk jaar komen ook ruim 6.000 leerlingen uit kleuter-, lagere en secundaire scholen in en rond Oostende een film van het Filmfestival meepikken. Deze films worden van maandag tot vrijdag vertoond tijdens de schooluren.

“De scholen krijgen op voorhand de kans zich in te schrijven voor een film naar keuze uit ons scholenaanbod. We bieden een paar films per graad aan. Stuk voor stuk films die passen in het kader van filmeducatie. De grote blockbusters moet je hier dus niet verwachten”, zegt Karen Simoens, verantwoordelijke programmatie scholen. Op die manier krijgen leerlingen de kans om kennis te maken met films die ze misschien zelf niet meteen zouden kiezen als ze naar de bioscoop gaan. Het Filmfestival werkt voor het scholenprogramma samen met de kunst- en filmeducatieve werkingen mu-zee-um en JEF of beter bekend als Lessen in het donker. Simoens: “Via JEF krijgen alle leerkrachten ook een lesmap mee over de gekozen film. Daarmee kunnen ze achteraf in de klas mee aan de slag om de film te bespreken met de leerlingen.”

Gisteren ging het scholenproject van start! Een van de films die dit jaar op het programma staat is de Arthouse film Captain Fantastic die eerder dit jaar vele harten in de cinema wist te veroveren. Deze film is een kleurrijk en aanstekelijk statement tegen de consumptiemaatschappij. Een roadmovie over een gezin die zich buiten de maatschappij verkeert. Captain Fantastic brengt ons niet alleen tal van nieuwe inzichten bij, maar doet ons ook even vaak aan lachen. Een film die ongetwijfeld tot pittige discussies zal leiden in de klassen!

Margarita Pak 

foto van Margarita Pak.

Art House Cinema

Gisteren vond er zich in alle drukte ook nog een speciale persconferentie plaats. Filmfestival Oostende maakte namelijk bekend dat de samenwerking met Kinepolis doorheen het jaar doorgetrokken zal worden. Je vraagt je nu waarschijnlijk af wat dit voor jullie, de filmfans betekent?

Vanaf 14 oktober zal FFO op een quasi permanente basis arthousefilms brengen in zaal 2 van Kinepolis Oostende. Hierdoor wordt een oude droom van het festival, om de nieuwste auteursfilms ook buiten de periode van het festival in Oostende te vertonen, gerealiseerd.

Bovendien kan jij ook deel uitmaken van dit geweldig nieuw project! FFO is namelijk nog op zoek naar een naam voor hun programma. Ze roepen de Oostendenaars op om tot zondag 17 september hun suggesties te posten op hun facebookpagina.

foto van Margarita Pak.

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief