Dit was dag 5 van FFO17 - 12 september

Achter de schermen bij FFO

Elf jaar geleden ontstond Filmfestival Oostende als een kleinschalig​ openingsevenement ​voor het nieuw Kinepolis complex in Oostende, maar het festival is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het festivallandschap.

N​u werkt een team van om en bij de 20 vaste en tijdelijke medewerkers​ hard om FFO zo perfect mogelijk te organiseren.
Jaarlijks wordt dit team aangevuld met enkele gemotiveerde jobstudenten die een handje komen toesteken. Een van deze jobstudenten is Maxim Delodder. Hij startte bij het filmfestival als stagiair in 2016 en is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde binnen het festival.

“Ik kom elk jaar graag terug omdat ik eerst en vooral hou van film en overigens is het een unieke ervaring om eigen talenten te ontplooien. Bij FFO voelt het trouwens nooit echt aan als werken, maar eerder als vakantie. Ik krijg hier de mogelijkheid om te werken in een fijn en gevarieerd team en bovendien is de sfeer altijd top! Niet te vergeten dat ik hier jaarlijks de kans krijg om heel wat nieuwe mensen te leren kennen”, aldus Maxim.

Naast de tijdelijke werkkrachten zou een festival van dit formaat niet mogelijk zijn zonder de ​bijna 100 vrijwilligers die jaarlijks ons team bijstaan. Hun bijdrage is ontzettend belangrijk en als organisatie zijn wij daar enorm blij mee. Ze verzorgen niet enkel dagelijks het vervoer van al onze gasten, de zaalcontrole en het onthaal, maar ook vooral de sfeer!

Waarom als vrijwilliger meewerken aan Filmfestival Oostende? Daar geven Martine Janssens en Karine Acx een antwoord op. Voor Martine is Kinepolis net zoals thuiskomen. Gepassioneerd door film is ze jaarlijks verheugd om mee te kunnen werken aan het festival en hoopt ze stiekem om zo enkele films te kunnen meepikken.

Voor Karine daarentegen gaat het vooral om het sociaal contact. Nieuwe mensen leren kennen maar ook gewoon mensen terugzien daar draait het allemaal rond. Zelf ging ze zelden naar een film in de Kinepolis maar daar bracht FFO geleidelijk aan verandering in!

​We ​willen alle medewerkers en vrijwilligers bedanken voor hun onaflaatbare inzet ​om jaar na jaar met evenveel passie van het filmfestival een succes​ te maken.

Filmfestival Oostende

Sterlegging

De Nederlandse successchrijfster Heleen Van Royen, onder meer bekend van bestsellers zoals De Gelukkige Huisvrouw en De Mannentester, kreeg een ster op de zeedijk van Oostende. De zon schijnt, maar een stevige zeebries zorgt toch voor een authentiek gevoel bij de sterlegging.

Van op een afstand volgt master Wim Opbrouck de onthulling, terwijl zich rondom de ster fans, familie en pers verzamelen. De documentaire Het doet zo zeer volgt de moeder van Heleen Van Royen op haar weg naar de aanvaarding van haar ziekte en op de zoektocht naar een plaats waar ze tot rust kan komen.

Naast schrijfster is Heleen Van Royen na het maken van de documentaire ook filmmaakster geworden. Rick de Leeuw, Nederlandse schrijver en vriend van Heleen Van Royen, kondigt met trots de ster aan. Hij benadrukt dat het ongelofelijk veel moed vergt, om je moeder van zo dicht bij te volgen als het slecht gaat en dat het nog moediger is, dat ze dat durft delen met de wereld. De Leeuw is zelf voorzitter van een vereniging voor mensen met jongdementie en wil daarom zeker de eerlijkheid van Heleen en haar moeder prijzen. Met de woorden “Alles wat ze aanraakt, wordt goud”, overhandigt hij de ‘magische’ borstel om het zand van op de ster weg te vegen. Van Royen is duidelijk onder de indruk van de ster en is er dan ook niet bij weg te slaan.

Silke Heusequin

foto van Filmfestival Oostende.

Het doet zo zeer

foto van Margarita Pak.

                                                                                                                                                                                                                                                                De Belgische première van de Nederlandse documentaire van Heleen Van Royen vond gisteren plaats in zaal twee van het Kinepolis-complex in Oostende. Naast documentairemaakster en schrijfster Heleen Van Royen, was ook Rick de Leeuw opnieuw van de partij. Hij kondigde de film samen met de maakster zelf aan en glimt duidelijk van trots, dat een Nederlandse schrijfster het zo goed doet op een Belgisch festival. Na het succes in Nederland, is het uiteraard de vraag, hoe het Belgische publiek de film zal ontvangen. Samen met het publiek kijkt Heleen Van Royen een stukje mee naar de film.

Als de film afgelopen is, is het tijd voor enkele vragen. Het eerste wat iedereen wil weten, is hoe het nu gaat met de moeder van de schrijfster en die kan iedereen geruststellen, het gaat goed. Ze vindt het ook belangrijk om het publiek te tonen dat de zorg op je nemen van iemand die je dierbaar is, zwaar maar ook heel mooi kan zijn. Het is dan ook haar doel om iedereen met een glimlach de zaal te doen verlaten.  

Rick de Leeuw wil graag weten of ze makkelijk kon overschakelen van haar teksten naar het maken van beelden, maar daar had Heleen Van Royen naar eigen zeggen weinig moeite mee. Ze wilde die herinneringen met haar moeder vastleggen, maar tegelijk ook bij haar zijn. En als ze die zou opschrijven, kon ze geen tijd met haar moeder spenderen. De keuze was dus snel gemaakt.

Momenteel is Van Royen aan iets helemaal anders bezig. Haar nieuwste project, Het Seksdagboek, leent zich niet meteen tot verfilming.  

Silke Heusequin

LOOK! - Jury

Filmfestival Oostende presenteert met veel trots de internationale LOOK! – jury van 2017:

Master Wim Opbrouck als voorzitter van de jury, Georgische regisseur Levan Koguashvili, Oostenrijkse D.O.P. Martin Gschlacht, Franse acteur Serge Riaboukine en Vlaamse filmregisseur Dominique Deruddere.

Samen oordelen zij over de esthetische kwaliteit van de film. Zo beoordelen ze onder andere het werk van de production design ploeg (art direction, kostuum, make-up en visuele effecten) en dat van de Director of Photography.

Eenmaal alle juryleden aangekomen, zijn gisteren de screenings van start gegaan. De jury zal gedurende de week de negen films bekijken die geselecteerd werden in de LOOK! – competitie. Waaronder ook onze eigen Ostendse film Cargo van Gilles Coulier.

Benieuwd naar de winnaars? Deze wordt bekendgemaakt op vrijdag 15 september voor de vertoning van de Russische LOOK! – film Loveless.

Margarita Pak

  Naamloos Naamloos

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief