Dit was dag 7 van FFO17 - 14 september

Taste of Europe - jury

Tal van Europese films hebben grote successen in eigen land maar kunnen amper een plaatsje op het grote scherm veroveren in andere Europese landen. De wedstrijd “Taste of Europe” die loopt tijdens het Filmfestival van Oostende probeert daar verandering in te brengen.

Negen filmfanaten uit heel Vlaanderen vormen onder leiding van regisseur Nathalie Teirlinck de jury voor deze wedstrijd. De leden van de jury zijn niet per se professionals, maar hebben elk op hun eigen manier een passie voor film. Voor enkelen is het de eerste keer, anderen zijn al anciens op het Filmfestival van Oostende, maar allemaal hebben ze een uitgesproken mening over films.

Wat vooral uniek is volgens de juryleden, is dat er zo’n grote variatie is binnen de jury, maar de beslissingen toch redelijk unaniem genomen werden. De jury bestaat uit mannen en vrouwen van verschillende generaties en toch was meteen bij iedereen duidelijk wie de winnaar was. Dat betekent natuurlijk dat de film er daadwerkelijk met kop en schouders bovenuit steekt en het is leuk om zo te werken, aldus de jury.

De leden van de jury zijn geen echte professionals, maar dat betekent niet dat ze geen kritisch oog hebben. Ze letten vooral op de verhaallijn en of die aangrijpend was. Een film kan dan wel technisch perfect zijn, als hij je niet raakt, is het ook geen topper.
De sfeer in de bende was alleszins niet mis. Naast moeilijke keuzes maken, werd er ook heel wat afgelachen en staan de leden van de jury al te popelen om de taak opnieuw op zich te nemen.

Silke Heusequin

foto van Filmfestival Oostende.

Verdwijnen

In het kader van gastland Nederland ging gisterenavond “Verdwijnen” van Boudewijn Koole in avant-première op Filmfestival Oostende. Op de rode loper werd cinematograaf Melle van Essen en gaffer Janneke Hogenboom verwelkomt.

Verdwijnen is een moeder-dochterdrama waarbij de onderlinge verschillen tussen moeder en dochter tegen elkaar uitgespeeld worden. Elk jaar gaat Roos op bezoek bij haar moeder Louise in Noorwegen. Maar dit jaar verloopt de ontvangst niet even hartelijk en brengt ze bovendien slecht nieuws met zich mee.

Na de film werd Melle van Essen en Janneke Hogenboom met een groot applaus ontvangen in een zowat uitverkochte zaal. Het power duo werkte al aan meerdere projecten samen in het verleden. Meer nog hun vorig project “Beyond Sleep” werd op dezelfde locatie gefilmd als “Verdwijnen. Dit wel in een compleet zomerse setting.

Na de film namen ze enkele minuten de tijd om het publiek te vertellen over de uitdagingen die gepaard gingen met het filmen in een winters decor. Het aantal hoeveelheid wit bracht de camera vaak in verwarring en zorgde keer op keer voor een puzzelwerk. Maar dankzij jarenlange ervaring konden de twee elkaar gelukkig zeer goed aanvoelen en bleef geen enkel uitdaging onoverwonnen.

foto van Filmfestival Oostende.

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief