cafard poster cafard poster

DAG VAN CAFARD TIJDENS FFO 15

‘Cafard’, de eerste lange animatiefilm van Jan Bultheel, gaat in wereldpremière op FFO op vrijdag 18 september. De dag erna, 19 september, herdenken wij in Oostende Wereldoorlog I en zetten wij het ACM Corps in de kijker met de ‘Dag van Cafard’. Oostendenaars en tweede verblijvers kunnen GRATIS naar deze film over de avonturen van de eerste pantserdivisie tijdens W.O. I. De film ‘Cafard’ speelt zich deels af in Oostende tijdens de Groote Oorlog en is bovendien in sappig Oostends gesproken.

Filmfestival Oostende sluit ook dit jaar af met een Vlaamse film. De wereldpremière van ‘Cafard’ wordt de slotfilm op vrijdag 18 september.

De film vertelt de lotgevallen van kampioen-worstelaar Jean Mordant, die tijdens de Eerste Wereldoorlog samen met zijn trainer Victor meegesleurd wordt op de wereldreis van het Belgische ACM-korps, de eerste pantserdevisie ter wereld.

Wim Willaert vertolkt Jean Mordant, Sebastien Dewaele zijn trainer Victor. De acteurs speelden een intensieve rol in het creatieve proces. Hun bewegingen en mimiek werden door middel van motion capture en facial tracking overgezet op de animatiefiguren.

Extra weetje: voor de film Cafard werd samengewerkt met dialoogcoach Roland Desnerck die ook het Oostends woordenboek schreef. Oostendenaar Roland Desnerck, heeft onderzoek gedaan naar de zeer specifieke, grotendeels vergeten uitdrukkingen en samen met de regisseur en de acteurs de uitdrukkingen in de dialoogtekst verweven.

Dankzij de mooie samenwerking tussen de diverse partners, kunnen Oostendenaars en tweedeverblijvers deze wereldpremière gratis meemaken, legt schepen Johan Vande Lanotte, bevoegd voor Toerisme in Oostende, uit.

Er zijn voorstellingen om 14u, 17u, 20u en 22u op 19 september ‘15 in Kinepolis Oostende.

De gratis tickets kan men afhalen bij Toerisme Oostende.

Meer nog, gaat schepen Johan Vande Lanotte verder, in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog, roepen we 19 september uit tot ‘dag van Cafard’ en worden de hele dag passende activiteiten voorzien waarbij het ACM Corps centraal staat.

Schepen Hilde Veulemans licht enkele van deze activiteiten verder toe.

Zo zal er in de Nieuwe Gaanderijen een tentoonstelling te zien zijn met een boeiende selectie stills uit de film ‘Cafard’ tijdens de volledige duur van Filmfestival Oostende.

Voor de gelegenheid wordt ook een wandeling uitgewerkt gebaseerd op de digitale wandeling ‘Oostende tijdens de ‘Groote Oorlog’, doorspekt met beelden en verhalen die in de film Cafard aan bod komen.

In en rond Kinepolis Oostende wordt een passende sfeer gecreëerd door de aanwezigheid van een pantserwagen, reënsceneringen, muziek, verdeling van de oorlogskrant ‘Gazet van Oostende’ enz.

Praktisch:

Men kan de gratis tickets afhalen aan de balie van Toerisme Oostende t.e.m. 10 september ’15 (elke dag tussen 10u en 17u30) en dit zolang de voorraad strekt.

Voorwaarden:

Volgens beschikbaarheid

Max. 2 tickets per persoon

Enkel op vertoon van identiteitskaart of privilege pas

Toerisme Oostende vzw, dienst Cultuur van de stad Oostende, Filmfestival Oostende, Tondo films en September Film heten Oostendenaars en tweedeverblijvers van harte welkom op de ‘Dag van Cafard’.

Wij danken ook BNP Paribas Fortis, hoofdsponsor van FFO 15, voor hun medewerking aan de ‘Dag van Cafard’.

Het project ‘Oostende, tijdens de ‘Groote Oorlog’’ komt tot stand dankzij de steun van de Vlaamse overheid – Toerisme Vlaanderen (Impulsfonds 100 jaar Groote Oorlog), alsook van de Provincie West-Vlaanderen (Investeringssubsidie 100 jaar Groote Oorlog).

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief