jongerenjuryfbts jongerenjuryfbts

Gezocht: filmfreaks voor de jongerenjury van Film by the Sea

Dit jaar vindt de 20ste editie van ons partner festival Film by the Sea plaats van 7 tot en met 16 september in Vlissingen. Dit festival zet zich onder andere in om cultuur onder de jongeren te brengen, en dan voornamelijk het filmaspect hiervan. Na 7 succesvolle edities van de jongerenjury zijn ze ook dit jaar weer op zoek naar 25 enthousiaste jongeren tussen de 15 en 23 jaar van het voortgezet onderwijs en mbo/hbo/wo met een passie voor de filmwereld. Het doel hiervan is het creëren van een leerzame week waarin kennis wordt gemaakt met alles op het gebied van film. 

De geselecteerde jongeren uit Nederland en Vlaanderen volgen gedurende de week een uitgebreid programma dat in het teken staat van film. Tijdens deze week volgen ze enkele workshops en seminars op het gebied van film (filmtheorie en filmkritiek). Ook zijn ze één dag bezig met het maken van videoclips, om eens een kijkje achter de camera te kunnen nemen. Maar de nadruk ligt op het bekijken en jureren van 10 speciaal geselecteerde films. Na iedere voorstelling volgt er een gezamenlijk juryoordeel. Aan het einde van de week wordt de winnaar van de Youth Jury Award bekend gemaakt en uitgereikt voor de beste film.

Verblijf en begeleiding 

De films worden vertoond in CineCity Vlissingen. De leden van de jongerenjury verblijven de gehele week intern onder begeleiding volpension in het centrum van Vlissingen van vrijdag 7 september tot en met vrijdag 14 september. Daar zijn alle faciliteiten aanwezig om het hen gedurende de week zo aangenaam mogelijk te maken. 

De begeleiding bestaat uit een team van zes mensen die de hele week aanwezig zijn. Hierdoor ontstaan chemie en intensiteit wat het jureren zo leuk, actief en boeiend maakt. Naast het verkrijgen van inzicht in het filmproces in algemene zin en in de tien te beoordelen films in het bijzonder, zijn ook andere doelen gesteld zoals het leren formuleren van een eigen mening en het opkomen daarvoor, het verkrijgen van begrip, omgaan met andere opvattingen en het leren sluiten van compromissen. 

Programma 

Op vrijdag 7 september wordt de jongerenjury vroeg in de middag verwacht op het station in Vlissingen, waarna er wordt ingecheckt in City Hostel Vlissingen. ’s Avonds na het diner wordt iedereen in galakleding verwacht bij de openingsavond van de 20ste editie van Film by the Sea. 

De rest van de week staat in het teken van workshops, films bekijken, videoclipjes maken en andere leuke activiteiten. De volledige invulling van het programma volgt nog. Volledige uitleg over de week wordt toegelicht tijdens de Amuse op dinsdag 5 juni a.s. in combinatie met een informatiebijeenkomst.  

Voorwaarden 

Om deel te mogen nemen aan de jongerenjury moet men aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Zo moet men heel de week beschikbaar zijn en deelnemen aan het programma. Omdat door deze activiteit een aantal lessen komen te vervallen is het noodzakelijk dat er schriftelijke toestemming is van ouders/verzorgers én van de school om deel te mogen nemen aan de jongerenjury.
  • Daarnaast moet men tussen de 15 en 25 jaar zijn en de Engelse taal redelijk tot goed beheersen, sommige films zijn namelijk niet Nederlands of Engels ondertiteld.  

Wellicht heeft u direct een aantal studenten in gedachten die u op dit unieke en leerzame project kunt wijzen. Deelname is gratis voor zowel de school als voor de studenten. 

Op de website http://www.filmbythesea.nl is meer informatie te vinden over ons filmfestival en ook over de jongerenjury. Zie hier een promofilmpje over de jongerenjury. 

Leerlingen aandragen voor de Youth Jury kan via de volgende link: https://www.filmbythesea.nl/…/de-…/aanmelden-youth-jury-2017. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Claudia Polverosi. Haar contactgegevens zijn: 

Kantoor Film by the Sea: 0118-412437 claudia@filmbythesea.nl

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief