ffodag3-001 ffodag3-001

Walther Vanden Ende geëerd met een hommage op FFO16

Gérard Corbiau, Jaco Van Dormael, André Delvaux, Stijn Coninx, Jean-Pierre & Luc Dardenne, Robbe De Hert, Marion Hänsel, Vincent Bal, Raoul Servais, …Het lijstje legendarische Belgische filmmakers die ooit een beroep deden op chef foto Walther vanden Ende is immens! Zonder de inmiddels 69-jarige Bruggeling had de Belgische filmgeschiedenis er ontegensprekelijk anders uitgezien.

Van den Ende tovert met licht en dat viel de afgelopen decennia niet alleen Belgische regisseurs op. Naast een karrenvracht kleppers van eigen bodem als Toto le héros, Le maître de musique, Daens, Farinelli en Le huitième jour tekende de hij ook voor internationale films als Noce en Galilé van Michel Khleifi, Left Luggage van Jeroen Krabbé, Joyeux Noël van Christian Carion en de Oscarwinnaar No Man’s Land van Danis Tanovic, met wie hij later nog zou samenwerken.

De Bruggeling kon echter ook rekenen op Belgische filmmakers om een buitenlandse cast voor zijn lens te krijgen. Met Marion Hänsel draaide hij Dust met Jane Birkin, de Brit Armin Mueller-Stahl speelde de hoofdrol in Taxandria van Raoul Servais – een bijzondere mix van animatie en live action die zelfs voor een oude rot als Van den Ende een uitdaging was – en dan was er uiteraard Carice Van Houten in Vincent Bals snoezige Minoes.
FFO zette Walther Van den Ende in de bloemetjes met een Lifetime Achievement Award en liet je nogmaals genieten  van zijn werk in de visueel adembenemende klassieker Felice…Felice…

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief