Jury

Jury Ensors 2017

Al jaren beslist een jury, samengesteld uit experten uit audiovisueel landschap maar ook uit andere kunstdisciplines, over de beste prestaties van het voorbije Vlaamse filmjaar.

Caroline Pauwels

Voorzitter

Prof. dr. Pauwels startte het academiejaar 2016 – 2017 als nieuw verkozen rector van de Vrije Universiteit Brussel. Ze studeerde filosofie en communicatiewetenschappen en is sinds 1989 verbonden aan de vakgroep communicatiewetenschappen, waar ze bij de rectorwissel het vakgroepsvoorzitterschap doorgaf. Ze promoveerde in 1995 op een onderzoek dat zich toespitste op het audiovisueel beleid van de EU. Nadien heeft ze zich gespecialiseerd in Europese en nationale mediabeleidsproblematiek en de economie van de mediasector. Van 2000 tot 2016 was Caroline Pauwels directeur van het onderzoekscentrum SMIT, dat zich specialiseert in de studie van informatie- en communicatietechnologieën, en sinds 2004 deel uitmaakt van iMinds (nu IMEC). Ze kreeg in 2014 de binnenlandse Francqui leerstoel van UGent en tussen 2012 en 2016 was ze houder van de Jean Monnet Chair en is lid van KVABWK.

  JuryEnsors015 JuryEnsors015

Nathalie Basteyns

Regisseur

Nathalie Basteyns, studeerde film in Sint-Lukas Brussel. Ze maakte onder andere ‘Bal Mondial’, ‘De Wereld van Tarantino’ en draaide een aangrijpende aflevering over zelfdoding voor de reeks ‘Taboe’. In 2009 waagde ze de sprong naar fictie. Zowel ‘Jes’ als ‘Clan’ werden positief ontvangen. Vanaf eind 2013 werkte ze samen met Kaat Beels aan de tiendelige reeks ‘Beau Séjour’, die begin dit jaar werd uitgezonden op één en Arte. Nu loopt de reeks wereldwijd op Netflix. Nathalie werkt samen met Kaat hun langspeelfilm ‘Façades’ af, met Johan Leysen, Natali Broods & Theo Maassen in de hoofdrollen.

  JuryEnsors009 JuryEnsors009

Willeke van Ammelrooy

Actrice

De Nederlandse actrice Willeke van Ammelrooy is ongetwijfeld één van de bekendste actrices uit de lage landen met klassiekers als ‘De Lift’ en ‘Ciske de Rat’.

Ze won meermaals de Gouden Kalf waaronder ook voor beste actrice in de film ‘Antonia’ die in 1995 de Oscar won voor Beste Buitenlandse Film. Ondertussen regisseerde ze ook enkele films en commercials. Binnenkort komt de Nederlandse film ‘Het leven is Verrukkelluk’ uit met Willeke in de hoofdrol. In 2012 kreeg ze op Filmfestival Oostende een Outstanding Achievement Award voor haar hele filmcarrière.

  JuryEnsors012 JuryEnsors012

Filip Peeters

Acteur

Filip Peeters werkte sinds 1987 voor het toneel maar werd in 1999 echt gekend bij het grote publiek dankzij enkele televisie en filmrollen. Vanaf 2000 begon Filip Peeters een Duitse carrière. Hij spreekt vloeiend Duits en zijn populariteit in Duitsland is bijna even groot als in België. Met nog een paar kleine rollen in Engelstalige en Franse films is Filip één van de Vlaamse acteurs die vooral internationaal werkt. Hij werd in 2006 voor zijn rol in “Tangiers” bekroond op het internationaal filmfestival van Montreal als beste acteur. Ondertussen is Filip in 2015 met een regie van de langspeelfilm ‘Wat mannen willen’ begonnen aan zijn regisseur-carrière.

  JuryEnsors021 JuryEnsors021

Viviane Vanfleteren

Producent

Viviane Vanfleteren heeft meer dan 27 jaar ervaring in filmproductie. Als stichter en CEO van Vivi Film, een onafhankelijk audiovisueel productiehuis, produceerde ze verschillende kortfilms en documentaires alvorens over te stappen naar internationale coproducties van animatielangspeelfilms en –series. Op haar palmares staan onder andere The Triplets of Belleville en The Secret of Kells, die beide genomineerd werden voor de OSCARS®. Ze startte in augustus 2016, samen met haar partners Veerle Appelmans en Marco Levantaci, met haar eigen animatiestudio, Studio Souza, waar ze verschillende internationale projecten ontwikkelen.

  JuryEnsors024 JuryEnsors024

Jan Eelen

Regisseur

Jan Eelen begon zijn carrière met de regie van ‘Alles Kan Beter’en ‘Vaneigens’ voor ‘Man Bijt Hond’. Daarna volgde ‘In De Gloria’: vlijmscherpe, hilarische, ontroerende maar steeds herkenbare reportages over doodgewone mensen. ‘In De Gloria’ won o.a. Prijs van de radio- en Televisiekritiek voor beste televisieprogramma en de HA! van Humo voor Beste Belgische programma. In ‘Het Eiland’ creëerde hij personages die in ieders collectieve geheugen gegrift staan. In 2011 kwam ‘De Ronde’ op antenne, waarmee hij o.a. de SABAM Award voor TV-fictie won. In 2016 schreef en regisseerde hij ‘Callboys’, die o.a. de Prijs Van De Kijker van Humo en de de Televisiester voor meest populaire televisieprogramma won.

  JuryEnsors018 JuryEnsors018

Lou Berghmans

DOP

Lou Berghmans studeerde af aan de afdeling Beeld-geluid-Montage van het RITCS en begon meteen aan een carrière als freelance cameraman voor nieuws en reportagewerk. Tegelijkertijd ontwikkelde hij zich tot D.O.P. voor film en televisie (‘Film 1’, ‘De Indringer’, ‘Marina’, ‘Ben X’, …). Daarnaast tekende hij voor het camerawerk en de fotografie van docu’s en televisiereeksen als ‘Lava’, ‘Veel geluk, professor’, ‘Wittekerke’, en nog veel meer. Momenteel werkt hij mee aan de nieuwe films ‘Tytgat Chocolat’ en ‘Salamander I/II’ die verwacht worden in 2018.

  JuryEnsors027 JuryEnsors027

Annelies Verbeke

Auteur - scenarist

Annelies Verbeke debuteerde in 2003 met de internationale bestseller Slaap! Daarna verschenen drie romans, drie verhalenbundels, een samenwerking met tekenaar Klaas Verpancke en een met fotograaf Charlie De Keersmaecker.

Verbeke schreef enkele filmscenario’s (o.a. voor Swoonie van Kaat Beels, samen met Michel Sabbe) en werkt ook veel voor het theater, o.a. voor de gezelschappen Wunderbaum, SKaGeN en TgStan. Met haar roman Dertig dagen (2015) won ze de Lezersprijs van NRC Handelsblad, de Opzij Literatuurprijs en de F. Bordewijkprijs voor de beste roman van het jaar. Het boek stond ook op de shortlist van de ECI-Literatuurprijs. Haar verhalenbundel Halleluja (2017) werd jubelend ontvangen.

  JuryEnsors030 JuryEnsors030

Wannes Cappelle

Muzikant

De Vlaamse zanger, muzikant, en acteur Wannes Cappelle, is beter bekend als de frontman en stuwende kracht van het Zesde Metaal. Met zijn band brengt hij eigenwijze Westvlaamse nummers en won hij in 2005 de prijs Jong Muziekwerk bij Theater Aan Zee. In 2015 is Cappelle te zien in ‘Bevergem’, de bejubelde Canvas-serie waarvan hij één van de scenaristen is.

  JuryEnsors003 JuryEnsors003

Bart Van Loo

Production Designer

Bart Van Loo zorgde voor de Production Design van o.a. ‘Vele Hemels’, ‘Tabula Rasa’, ‘In Vlaamse Velden’.

  JuryEnsors006 JuryEnsors006

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief