Kortfilm competitie

De strafste Vlaamse kortfilms gaan in première bij Filmfestival Oostende!

Vanaf 2018 pakt Filmfestival Oostende uit met een nieuwe competitie voor Vlaamse kortfilms.

Ontdek hieronder de genomineerden!

Tickets

Tickets voor de vertoningen van de kortfilmcompetitie op zondag 9 september 12u00 en vrijdag 14 september 17u30 koop je hier.

Peer Gynt

van Michiel Robberecht

Vrij geïnspireerd op het beroemde theaterpersonage van Henrik Ibsen, vertelt deze korte film het verhaal van een jonge man die in een klein dorpje in het Congolese tropische regenwoud woont. Ingenomen door zijn eigen verbeelding, zit hij gevangen op een afgesloten plek waar niemand, behalve zijn moeder, in zijn dromen gelooft. Wanneer Peer Gynt op een dag verdwijnt, lijkt zijn verbeeldingskracht op het dorp neer te dalen. Deze Belgische kortfilm van Michiel Robberecht mocht het internationale filmfestival van Congo openen.

  ffo-2018 - Peer Gynt - poster [641582] ffo-2018 - Peer Gynt - poster [641582]

Seascape

van Leni Huyghe

Hélène, een jonge beginnende actrice, repeteert de tekst voor een voorstelling. Ondertussen haalt ze het appartement leeg van haar grootmoeder die aan zee woont. De flat wordt een plek tussen toekomst en verleden: kleindochter en grootmoeder leren elkaar opnieuw kennen. De zee opent hun geesten en geeft hen de rust waar ze beide naar op zoek zijn. Een ingetogen, contemplatieve kortfilm die eerder ook geselecteerd werd voor het internationale filmfestival van Palm Springs.

  0001 0001

Cocon

van Sarah Lederman

Een man komt thuis, wast zijn gezicht, gaat zitten. Heeft hij verdriet? Denkt hij aan vroeger? In deze afstudeerfilm verkent en visualiseert RITCS-alumnus Sarah Lederman zowel de nostalgie naar kinderlijke fascinatie als het complete gevoel van leegte dat ermee gepaard gaat. Ze kiest voor openheid en laat een groot deel van de interpretatie over aan de kijker. “Cocon” werd verbluffend in beeld gebracht en is een streling voor het oog.

  ffo-2018 - Cocon - poster [638573] ffo-2018 - Cocon - poster [638573]

Bloeistraat 11

van Nienke Deutz

Twee onafscheidelijke vrienden brengen samen de laatste zomervakantie van hun kindertijd door. Wanneer de dagen voorbij gaan, beginnen hun lichamen langzaam maar zeker in elkaar te verglijden. Er komt een soort ongemak over hun vriendschap hangen: de puberteit lijkt vastberaden hun innige band te verstoren. Deze korte animatiefilm van regisseur Nienke Deutz won twee prijzen op het prestigieuze animatiefestival van Annecy, waaronder de felbegeerde Crystal du Court Métrage: de belangrijkste prijs voor korte animatiefilms.

  bloeistraat 11 bloeistraat 11

Vis

van Abel Bos

Door een zeldzame aandoening verliest Bas het gevoel in zijn benen en komt zo in het ziekenhuis terecht. Zijn bejaarde kamergenoten Fons en Van Binsbergen laten hem niet met rust, ze lijken zelfs samen te spannen met het medisch personeel. Het ziekenhuis blijkt een onverzadigbaar monster waaraan geen ontsnappen mogelijk is. De jonge Nederlandse regisseur Abel Bos werd voor zijn vorige kortfilm bekroond met een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

  VIS_POSTER VIS_POSTER

Lockdown

van Koen Van Sande

In zijn eigen habitat – de Brusselse wijk Molenbeek die meerdere malen in het nieuws verscheen na het terrorisme in Europa – vertelt regisseur Koen Van Sande een verhaal over paranoia en misverstanden. Zijn kortfilm speelt zich af in de nasleep van de terroristische aanslagen in Brussel. Wanneer Louis zijn zoon ophaalt aan het huis van zijn Marokkaanse buren, wordt de straat afgesloten en moet hij binnen blijven. Maar naar wie zoeken ze? En waarom gedraagt iedereen zich zo geheimzinnig?

  Lockdown_Poster_LowRes (1) Lockdown_Poster_LowRes (1)

Er zijn verschillende prijzen te winnen:

Hoofdprijs = Persprijs
  • Prijzengeld: €2500, geschonken door Amplo (t-heater)
  • Post-productie bon ter waarde van €1.500, geschonken door Filmmore
Prijs voor Beste Scenario

Ter waarde van €1000, geschonken door deAuteurs

Prijs voor Beste Cinematografie

Ter waarde van €12.000 aan AV-materiaal, geschonken door Cam-A-Lot

Meet the jury

  • Frances Lefebure, actrice, bekend van o.a. “Charlie en Hannah Gaan Uit” en presentatrice van o.a. Hotel Römantiek, is dit jaar de voorzitter van de jury. (Foto: © Pieter-Jan Vanstockstraeten)
  • Peter Van Camp, Journalist en persverantwoordelijke van VTM.
  • Britt Valkenborghs, journalist, bekend van FilmQlub en online reporter voor Cinema Canvas.
  • Kurt Vandemaele, journalist en hoofdredacteur Cinevox NL. (Foto: © Tom Vanderghinste)
  • Niels Putman, coördinator en eindredacteur van het kortfilmmagazine Kortfilm.be.
  • Rik D’hiet, scenarist van o.a. ‘Marina’.

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief