Internationale LOOK! Competitie

De internationale LOOK! – competitie van FFO is uniek in Europa en vestigt aandacht op de esthetische kwaliteiten van cinema en het visuele vermogen van film: het werk van de production design ploeg (art direction, kostuums, make-up en visuele effecten) en dat van de D.O.P. (Director of Photography).

De films strijden voor de prijs voor Beste Film. Daarnaast is er ook een prijs voor Beste D.O.P. en Beste Production Design. Alle prijzen worden uitgereikt door een internationale jury.

De zes films werden zorgvuldig geselecteerd door curator Nikolaj Nikitin, die o.m. instaat voor een deel van de programmatie van de Berlinale en jureert in diverse internationale filmfestivals.

Curator

Nikolaj Nikitin

De Curator van de competitie is NIKOLAJ NIKITIN, die onder meer instaat voor de programmatie van het Filmfestival van
Berlijn.

Nikolaj Nikitin is geboren in Moskou tijdens het Sovjet Unie-regime. Kort na perestrojka zijn zijn ouders naar Duitsland verhuisd. Sindsdien woont Nikolaj in Köln en is hij een professional in de filmwereld. In 2001 startte Nikolaj als lid van het selectiecomité voor het GoEast Filmfestival in Wiesbaden. Kort nadien vroeg Dieter Kosslick, de directeur van de BERLINALE hem om voor de Berlinale te werken. Nikolaj Nikitin is de Berlinale afgevaardigde voor Oost-Europese films en medeoprichter van het filmtijdschrift ‘Schnitt’. Hij is lid van ‘Fipresci’ en de ‘European Film Academy’. Nikitin jureert in diverse internationale filmfestivals in heel Europa.

  Naamloos Naamloos

WINNAARS 2016

24 Wochen, United States of Love en The Handmaiden

De prijs voor Beste Production Design ging naar United States of Love van de jonge Poolse regisseur en scenarist Tomasz Wasilewski. Hij won met deze film ook de Zilveren Beer voor Beste Scenario in Berlijn.

De prijs voor Beste D.O.P was voor The Handmaiden van Park Chan-wook. Deze Zuid-Koreaans filmregisseur, -producent en scriptschrijver won voor zijn werk al meer dan 25 filmprijzen, waaronder de Alfred Bauer Award op het Internationaal filmfestival van Berlijn 2007 voor I’m a Cyborg, But That’s OK, de juryprijs van het Filmfestival van Cannes in zowel 2004 (voor Oldboy) als 2009 (voor Thirst) en de VPRO Tiger Award op het International Film Festival Rotterdam in 2005 voor Sympathy for Lady Vengeance.

24 Wochen van Anne Zohra Berrached kaapte tenslotte de prijs voor Beste Film weg.

  24wochen_poster_def_be 24wochen_poster_def_be

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief