24wochen_poster_def_be 24wochen_poster_def_be

’24 Wochen’ , ‘United States of Love’ en ‘The Handmaiden’ zijn de winnaars van de LOOK! Competitie

Op vrijdag 16 september werden tijdens het Filmfestival Oostende de winnaars bekend gemaakt van de internationale LOOK! competitie.
De prijs voor Beste Production Design ging naar United States of Love van Tomasz Wasilewski. De prijs voor Beste D.O.P was voor The Handmaiden van Park Chan-wook. En last but not least kaapte 24 Wochen van Anne Zohra Berrached de prijs voor Beste Film weg.

De LOOK! competitie is uniek in Europa en vestigt de aandacht op de esthetische kwaliteiten van cinema en het visuele vermogen van film: het werk van de production design ploeg (art direction, kostuums, make-up en visuele effecten) en dat van de D.O.P. (Director of Photography).

Voor deze editie werden zes films geselecteerd door artistiek directeur van Filmfestival Oostende, Peter Craeymeersch en Nikolaj Nikitin, één van de programmatoren van de Berlinale.

De films werden beoordeeld door internationale jury onder leiding van de IJslandse regisseur Grímur Hákonarson (Rams): production designer Jette Lehmann (Melancholia), fotograaf Stephan Vanfleteren, D.O.P. Walter Van den Ende (No Man’s Land) en de Master van het festival, acteur Kevin Janssens.

De prijs voor Beste Production Design ging naar United States of Love van de jonge Poolse regisseur en scenarist Tomasz Wasilewski. Hij won met deze film ook de Zilveren Beer voor Beste Scenario in Berlijn.

De prijs voor Beste D.O.P was voor The Handmaiden van Park Chan-wook. Deze Zuid-Koreaans filmregisseur, -producent en scriptschrijver won voor zijn werk al meer dan 25 filmprijzen, waaronder de Alfred Bauer Award op het Internationaal filmfestival van Berlijn 2007 voor I’m a Cyborg, But That’s OK, de juryprijs van het Filmfestival van Cannes in zowel 2004 (voor Oldboy) als 2009 (voor Thirst) en de VPRO Tiger Award op het International Film Festival Rotterdam in 2005 voor Sympathy for Lady Vengeance.

24 Wochen van Anne Zohra Berrached kaapte tenslotte de prijs voor Beste Film weg.
De film, verdeeld door September Film, zal vanaf 19 oktober te zien zijn in Brussel, Antwerpen, Gent en Kortrijk.

Regisseur Anne Zohra Berrached, die ook in Berlijn bekroond werd voor de film (Prize of the Guild of German Art House Cinemas), is ontzettend blij met de overwinning:

“Het liefst van al zou ik samen met mijn team bij jullie zijn om dat mooie beeldje in de hoogte te steken! Maar aangezien 24 Wochen nu al in Duitsland in de bioscoopzalen speelt, is mijn agenda overvol. 24 Wochen is een zeer emotionele film. De film dankt zijn kracht aan een uitzonderlijk team dat gedurende lange tijd uitzonderlijk creatief werk heeft verricht. Samen met cameraman Friede Clausz, production designers Janina Schimmelbauer en Fabian Reber en kostuumontwerpster Bettina Werner hebben wij een visueel concept gecreëerd waarbij kleuren en beelden zich tot een eenheid verstrengelen. Film editor Denys Darahan slaagde erin om zich uit de grote hoeveelheid aan materiaal te concentreren op de essentie. Jasmin Reuter onderstreepte de sfeer met subtiele elektronische muziek.
Ik ben heel gelukkig dat ik met een dergelijk sterk team heb kunnen werken. Dat onze gemeenschappelijke inspanningen in hun totaliteit door jullie erkend worden is fantastisch. Ik dank hiervoor de jury en alle verantwoordelijken van Filmfestival Oostende.”

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief