ffo-2017 - Le redoutable - Poster [435071] ffo-2017 - Le redoutable - Poster [435071]

Winnaars LOOK! – competitie bekend: Le Redoutable, Loveless en Jupiter’s Moon bekroond

Op vrijdag 15 september werden op Filmfestival Oostende de winnaars van de internationale LOOK! – competitie bekend gemaakt. De LOOK! – award voor Beste Film ging naar Le Redoutable van regisseur Michel Hazanavicius.

Deze editie van het filmfestival kreeg de internationale jury, bestaande uit de Georgische regisseur Levan Koguashvili, de Oostenrijkse cameraman en filmproducer Martin Gschlacht, de in Los Angeles wonende Belg Dominique Deruddere,  de Franse acteur Serge Riaboukine en FFO17 Master Wim Opbrouck, maar liefst negen visueel straffe films te beoordelen.

Zij bekroonden unaniem Le Redoutable ( distributie : Cinéart) van regisseur Michel Hazanavicius, die eerder al een Oscar won voor The Artist, met de LOOK! – award voor Beste Film.

“Le Redoutable is een weerspiegeling van een écht en eerlijk geloof in de kunst. Het is uitzonderlijk dat een film met zoveel humor een internationale competitie wint maar de humor is perfect gedoseerd. Je voelt de hand van een regisseur met veel vakmanschap. De film heeft een fantastische LOOK! en is voor ons dus de onbetwiste winnaar”, aldus de jury.

De internationale LOOK! – jury gaf ook twee speciale vermeldingen: namelijk deze voor Beste Production Design en voor Beste Cinematografie. De Special Mention voor Best Production Design gaat naar Loveless van Andrey Zvjagintsev en Production Designer Andrey Ponkratov.

De volledig setting van Loveless voelt zeer natuurlijk aan. Er werd veel aandacht besteed aan accuraatheid en esthetiek. De locaties zijn perfect gekozen met het verlaten fabriekspand als ultieme sfeervolle locatie. Alle interieurs zijn een waarheidsgetrouwe weergave van de Russische middenklasse. De consistentie in de stijl van de film voelt aan alsof je een schilderij binnen komt en er 2 uur in verblijft”, zo besloot de jury.

De Special Mention voor Beste Cinematografie gaat naar Jupiter’s Moon van Kornél Mundruczó en D.O.P. Marcell Rév. Dit had de jury als motivatie:

Het camerawerk voor deze film moet een heel grote uitdaging geweest zijn maar werd met uitzonderlijk precisie en schoonheid uitgevoerd, steeds ten dienste en ondersteunend van het verhaal. Reeds van bij het eerste shot werden we meegezogen in een wilde jacht. Jupiter’s Moon getuigt van puur cinematografisch vakmanschap.”

De beroepsjournalisten van de Unie van de Filmkritiek (UFK) reikten in beide competities een eigen prijs uit. Winnaar UFK prijs LOOK! – competitie is dit jaar Detroit (eOne).  Dark Fortune (Sales agent: Wide) won de UFK Taste of Europe prijs.

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief