Tickets

Awards

De Ensors

In 2010 nam Filmfestival Oostende het initiatief voor de organisatie van een jaarlijks feest dat de opmerkelijke filmprestaties van de sector in de schijnwerpers plaatst. 'De Vlaamse Filmprijzen' werden 'De Ensors' en het jaarlijkse gala in het Kursaal van Oostende, als feestelijke afsluiter van het festival, groeide al snel uit tot een vaste waarde binnen de Vlaamse filmwereld.

De Ensors sloten perfect aan bij het DNA van Filmfestival Oostende dat vanaf zijn ontstaan steeds ruim aandacht schenkt aan talent van eigen bodem. Vandaag staan De Ensors symbool voor de groeiende internationale erkenning van de Vlaamse audiovisuele creatiesector.

Om de Ensors alle kansen te bieden om zich verder te ontwikkelen werd er een overleg opgestart met de Vlaamse Onafhankelijke Film- en Televisie Producenten (V.O.F.T.P), de Unie van Regisseurs, de Scenaristengilde, de Belgian Society of Cinematographers (S.B.C.), BE Montage en de Acteursgilde, in afstemming met het Vlaams Audiovisueel Fonds. Dit resulteerde in de oprichting van vzw De Ensors die de volledige organisatie van De Ensors, inclusief het Gala, op zich neemt. Alle info over de Ensors en de Ensor Academie vind je op ensors.be.

De Jamies

Vlaanderen barst van het talent. Er wordt schitterend werk gemaakt voor film en tv maar ook online wordt bijzonder veel straffe content gecreëerd. YouTube, TikTok, Instagram Stories en Reels of live op Twitch (en sporadisch nog eens op Facebook): Vlaamse creatievelingen zijn actief en populair met het maken van online video’s. Alleen krijgen die makers nog niet altijd de erkenning die ze verdienen; en daar willen de Jamies nu verandering in brengen. In januari 2021 zal Filmfestival Oostende voor het eerst de beste online videomakers van 2020 eren met eigen awards: De Jamies, een knipoog naar ‘James’ Ensor. 

Iedereen kan hun favoriete online videomaker van het moment nomineren op www.dejamies.be. Na de sluiting van de inschrijvingen kiest de vakjury 10 genomineerden per categorie. Daarna stemt zowel de jury als het brede publiek op de genomineerden om de winnaar per categorie aan te duiden. De jury wordt voorgezeten door creatief directeur Hannes Coudenys (oa. Hurae, Smile Safari en Ugly Belgian Houses). Elke categorie wordt vertegenwoordigd door een jurylid dat zelf expert is in een respectievelijk vakgebied. Alle info over de Jamies vind je op jamies.be

Lifetime Achievement Award

Elk jaar worden iconen uit de (inter)nationale filmwereld geëerd tijdens FFO.