Festivaltoppers

Elk jaar jaar brengt FFO de beste films van het afgekopen festivalseizoen naar Oostende. In deze selectie vind je alle toppers van Cannes, Berlijn, Toronto enz.

Festivaltoppers

Il y a longtemps que je t'aime

drama

Juliette komt na vijftien jaar gevangenisstraf terug vrij. Ze heeft het moeilijk om haar plaats in de maatschappij en binnen haar familie terug te vinden. Dit pakkende familiedrama met een ijzersterke Kristin Scott Thomas in de hoofdrol won twee Césars in eigen land en pakte talloze prijzen wereldwijd.

Il y a longtemps que je t'aime

9 sep. 17:30
Bekijk all

Dolores Claiborne

drama mysterie misdaad

Kathy Bates is ronduit indrukwekkend als Dolores Claiborne, een vrouw die beschuldigd wordt van moord. Naar eigen zeggen "haar favoriete rol allertijden". In deze psychologische thriller volgen we de relatie tussen Claiborne en haar dochter, een journaliste die terugkomt naar haar geboortedorp. Naar het gelijknamige boek van Stephen King.

Dolores Claiborne

7 sep. 22:15
Bekijk all

The Hurt Locker

thriller drama oorlog

Deze film sloeg in 2009 het glazen plafond bij de Oscars, eindelijk, aan diggelen: Kathryn Bigelow won met ‘The Hurt Locker’ als eerste vrouwelijke filmmaker ooit het beeldje voor Beste Regisseur. Haar film, een tikkende tijdbom over de oorlog in Irak, won diezelfde avond ook nog vijf andere prijzen, waaronder de hoofdprijs voor Beste Film.

The Hurt Locker

8 sep. 22:30
Bekijk all

Les hirondelles de Kaboul

animatie

Zomer, 1998. Kabul wordt onderdrukt door de Taliban. In deze frisse animatiefilm staan twee koppels – één oud en conservatief, het ander jong en modern – rechtlijnig tegenover elkaar wanneer hun levens verstrengeld raken. Snel zal duidelijk worden dat ze prijs moeten betalen voor hun liefde.

Les hirondelles de Kaboul

9 sep. 20:15
Bekijk all

Tlamess

drama

Het is haast onmogelijk jezelf voor te bereiden op een film zoals het Tunesische ‘Tlamess’. Een jonge soldaat verlaat het kamp wanneer hij te horen krijgt dat zijn moeder gestorven is. Daarna volgt een fantastische trip die moeilijk te omschrijven valt, maar die je vooral zelf moet beleven.

Tlamess

9 sep. 17:30
10 sep. 22:15
Bekijk all

The Father

drama

Wanneer Vasil te horen krijgt dat zijn overleden vrouw een kennis probeerde op te bellen, tracht hij via een helderziende ook terug in contact te komen met haar. Deze absurde maar intieme Bulgaarse tragikomedie won de Crystal Globe voor Beste Film op het recentste Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary.

The Father

8 sep. 20:15
9 sep. 22:15
Bekijk all

Complicity

drama

Na Berlijn, Toronto en Busan doet dit culinaire drama over integratie nu ook Oostende aan. Een Chinese illegale immigrant verhuist naar Japan, neemt een valse identiteit aan en gaat zo aan de slag als leerjongen bij een Japanse masterchef. Kei Chakuara’s debuutfilm is er één om duimen en vingers bij af te likken.

Complicity

7 sep. 22:30
14 sep. 16:00
Bekijk all

A Tale of Three Sisters

drama

Drie zussen komen terug thuis wonen bij hun vader. Alle drie dragen ze een verleden met zich mee waar ze nu trachten mee om te gaan. Deze familiefabel werd een hit in Turkije: op het filmfestival van Istanbul won de prent vijf prijzen, waaronder een gedeelde bekroning voor de overtuigende acteerprestaties van de drie hoofdactrices.

A Tale of Three Sisters

12 sep. 17:15
14 sep. 17:45
Bekijk all

Sick, Sick, Sick

drama romantiek

Een Braziliaanse film over een obsessieve tienerliefde. Het stille meisje van de klas wordt verliefd op de nieuwe jongen, een buitenbeentje met een bloedziekte. Het langspeeldebuut van Alice Furtado ging in première in Cannes en bewijst haar status als filmtalent om in de gaten te houden.

Sick, Sick, Sick

7 sep. 14:15
11 sep. 17:15
Bekijk all

Retrospekt

psychologisch drama

In deze Nederlandse film draait alles rond de topprestatie van Circé Lethem die de getraumatiseerde Mette speelt. Ze bevindt zich in de slotfase van haar revalidatie, nadat ze getuige was van een uit de hand gelopen ruzie waarbij een bewaker neergeschoten werd. Een intelligente psychologische studie waarin desoriëntatie en angst langzaam toenemen. De tweede film van Esther Rots voelt als een achteruit tikkende tijdbom en werd al vertoond in Berlijn en Toronto.

Retrospekt

7 sep. 17:00
Bekijk all

Elle

thriller drama misdaad

De Franse steractrice Isabelle Huppert speelt een succesvolle zakenvrouw die op zoek gaat naar haar verkrachter. Dit perverse psychodrama van de Nederlandse ‘Showgirls’-regisseur Paul Verhoeven leverde Huppert tal van prijzen op, én haar allereerste Oscarnominatie.

Elle

14 sep. 14:00
Bekijk all

The Danish Girl

drama biografie romantiek

‘The King’s Speech’-regisseur Tom Hooper baseerde zich op het echte leven van de Deense kunstenaars Lili Elbe en Gerda Wegener. Hun werk en leven nemen een drastische wending wanneer Lili besluit een geslachtsoperatie te ondergaan, als eerste transvrouw ter wereld ooit. Alicia Vikander won een Oscar voor haar bijrol als Lili’s partner Gerda.

The Danish Girl

7 sep. 14:00
Bekijk all

Goldie

drama

Sam de Jong baseerde zijn Amerikaanse debuutfilm op het leven van zijn hoofdrolspeelster Slick Woods, inmiddels een wereldberoemd fotomodel. Goldie is een New Yorkse tiener die samen met haar twee zussen in armoede moet overleven. Zelfs met haar moeder in de cel blijft ze dromen van een leven in de spotlights.

Goldie

8 sep. 22:15
Bekijk all

Dafne

drama

Dafne is een zelfbewuste en slimme jonge vrouw met het syndroom van Down. Wanneer haar moeder sterft, vraagt haar vader veel aandacht, terwijl ze ook haar eigen verdriet te verwerken heeft. Dit hartverwarmende drama werd in Berlijn bekroond door de internationale filmcritici.

Dafne

11 sep. 20:00
12 sep. 22:30
Bekijk all

Manta Ray

drama

Symboliek en humanisme staan centraal in deze doodeerlijke debuutfilm. Ergens in de mangroven tussen Thailand en Myanmar stoot een visser op het gehavende lichaam van een Rohingya man. De visser neemt hem mee naar zijn huis en helpt hem erbovenop. Wanneer de visser op een dag niet van zee terugkomt, neemt zijn nieuwe huisgenoot langzaam maar zeker diens identiteit over.

Manta Ray

8 sep. 15:45
10 sep. 22:15
Bekijk all

The Interpreter

drama komedie

Men zegt dat de tijd alle wonden heelt. Maar als de 80-jarige Ali verneemt welke SS-officier zijn ouders vermoordde, zint hij op wraak. In zijn zoektocht voor gerechtigheid treft hij enkel de zoon van de man, Georg, een gepensioneerde leerkracht. Samen beslissen ze de zaak verder te onderzoeken in dit bitterzoete verhaal over de identiteit van twee mannen en een natie.

The Interpreter

11 sep. 19:45
14 sep. 18:30
Bekijk all

After The Wedding

drama

Isabel heeft haar leven gewijd aan de weeskinderen in Calcutta. Theresa daarentegen is een multimiljonair die aan het hoofd staat van een mediabedrijf. Wanneer Isabel opeens kans maakt op een genereuze en mysterieuze subsidie voor haar weeshuis, reist ze naar New York om de wilde weldoener persoonlijk te ontmoeten. Twee topactrices dragen de emotionele rollercoaster die daarop volgt.

After The Wedding

7 sep. 15:45
12 sep. 17:30
Bekijk all

Lillian

drama

De mysterieuze verdwijning van Lillian Alling inspireerde Andreas Horvath tot deze epische road movie. Wanneer de 'American Dream' van een Russische immigrante verkeerd uitdraait onderneemt ze een wanhopige poging om te voet naar huis te geraken. De grens tussen droom en werkelijkheid vervaagt in dit prachtige portret van een dystopisch Amerika.

Lillian

8 sep. 22:30
14 sep. 22:15
Bekijk all

Girl

drama

Vier prijzen in Cannes, een indrukwekkend festivalparcours en nu ook ettelijke Ensornominaties. Wie het alom bejubelde langspeeldebuut nog niet zag, is tijdens FFO op de juiste plek. In ‘Girl’ volgen we de 15-jarige Lara die van een balletcarrière droomt en worstelt met haar genderidentiteit.

Girl

11 sep. 14:15
Bekijk all

Hellhole

drama

Hellhole volgt drie sterk verschillende mensen in de maanden na de terroristische aanslagen in Brussel in maart 2016. Een Vlaamse arts, wiens zoon een straaljagerpiloot is op een missie in het Midden-Oosten, wordt geconfronteerd met zijn eenzaamheid. Een jongeman van Algerijnse afkomst wordt door zijn broer gevraagd om een bedrieglijk eenvoudige gunst. Een Italiaanse vrouw, die in het hart van de Europese instellingen werkt, verliest langzaam de controle onder de druk van haar veeleisende leven. Dezelfde vraag die de stad lijkt te achtervolgen, overschaduwt hun leven: waar gaan we heen vanaf hier?

Hellhole

Bekijk all

Openingsfilm: The Best Of Dorien B.

drama komedie

"The Best Of Dorien B." is de officiële openingsfilm van FFO19.

Dorien (37) heeft alles om gelukkig te zijn: een charmante en succesvolle man, twee schattige kinderen en een goed draaiende dierenartsenpraktijk. Maar wanneer ze haar moeder betrapt op jarenlang overspel, haar man te close blijkt te zijn met een collega en ze bovendien een knobbeltje in haar borst ontdekt, dreigt ze de pedalen te verliezen. Hoog tijd om alles op een rijtje te zetten. Heeft ze wel de juiste keuzes gemaakt? Is dit het leven waar ze van gedroomd had? “The Best of Dorien B.” is een komisch drama over een vrouw die zichzelf tussen alle chaos door herontdekt.

De vertoning op 06/09 is de officiële opening van het festival, in aanwezigheid van de cast en de regisseur. 

De festivalpas is NIET geldig voor deze openingsvertoning op 06/09, wel voor de andere vertoningen. 

 

Openingsfilm: The Best Of Dorien B.

6 sep. 19:30
8 sep. 22:30
10 sep. 17:30
Bekijk all

Parasite

thriller drama komedie

De Zuid-Koreaanse Bong Joon-ho (‘Okja’, ‘Snowpiercer’) werd dit jaar in Cannes als eerste Koreaan ooit bekroond met een Gouden Palm. Zijn maatschappijkritische thriller, over een werkloze familie die in geldnood verkeert, fileert het klassensysteem in eigen land op buitengewoon entertainende manier. Een film waarover publiek en critici hun mening delen: meesterlijk!

Parasite

7 sep. 19:45
8 sep. 16:45
9 sep. 19:45
Bekijk all

Bacurau

avontuur mysterie horror

Verwarring in Cannes na de première van ‘Bacurau’: Was dit een western? Een sci-fi? Een bandietenfilm? Het antwoord: een mix van al die dingen en bovendien een sociaalkritische kijk op hedendaags Brazilië. De film speelt zich enkele jaren in de toekomst af, wanneer in Bacurau delen van de samenleving lijken te verdwijnen. Geen verwarring bij de Jury. Ze bekroonden 'Bacurau' prompt met de Juryprijs.

Bacurau

8 sep. 20:15
14 sep. 17:00
Bekijk all

The Invisible Life Of Eurídice Gusmão

drama

In Rio de Janeiro van de jaren veertig groeien Guida en Euridice op zoals alle andere vrouwen in het Brazilië van toen: onzichtbaar. Binnen deze archaïsche patriarchale omgeving slagen ze er wonderwel in om hun vrijheid van geest te vrijwaren. Dit tropische, kleurrijke melodrama won de hoofdprijs binnen 'Un Certain Regard' (de belangrijkste nevensectie op het filmfestival van Cannes).

The Invisible Life Of Eurídice Gusmão

11 sep. 19:30
13 sep. 17:15
Bekijk all

Portrait de la jeune fille en feu

drama romantiek geschiedenis

In het 18de-eeuwse Frankrijk wordt schilderes Marianne gevraagd een portret te maken van de koppige Héloïse. Regisseur Céline Sciamma werpt zo een gevoelige en sensuele blik op wat het betekent om vrouw te zijn en verliefd te worden op een andere vrouw. Lesbische liefde door de ogen van een lesbische vrouw – goed voor de Queer Palm en de prijs voor het Beste Scenario in Cannes.

Portrait de la jeune fille en feu

10 sep. 22:15
12 sep. 19:45
Bekijk all

Evge

drama

In deze kille roadtripfilm volgen we een vader en zoon die het lichaam van hun overleden broer/zoon terugbrengen naar hun dorp in De Krim. De jonge Oekraïense regisseur Nariman Aliev mocht met zijn langspeeldebuut meteen deelnemen aan de belangrijkste nevencompetitie op het filmfestival van Cannes dit jaar.

Evge

10 sep. 20:00
12 sep. 22:30
Bekijk all

Nuestras Madres

drama

Heel Guatemala wordt ondergedompeld in een rechtszaak tegen soldaten die de burgeroorlog veroorzaakt hebben. Ernesto is een jonge antropoloog die vermiste personen probeert te identificeren. Hij denkt zijn vader op het spoor te zijn, een guerrillero die tijdens de oorlog vermist raakte. Het fictiedebuut van documentairemaker César Díaz won dit jaar de Camera d’Or in Cannes.

Nuestras Madres

7 sep. 17:00
9 sep. 20:00
Bekijk all

GIRL

drama

GIRL vertelt een confronterend en ontroerend verhaal over identiteit en gender. De film laat ons binnenkijken in het leven van de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina. Daarvoor trotseert ze de wereld maar vooral haar lichaam dat tegenstribbelt. Lara ondervindt dagelijks de grand écart tussen de realiteit van haar mannelijke biologie en haar vrouwelijke identiteit.

In aanwezigheid van scenarist Angelo Tijsens en acteur Tijmen Govaerts!

GIRL

17 okt. 20:00
Bekijk all

Binti

familie

De twaalfjarige Binti, geboren in Congo maar getogen in België, droomt ervan om een wereldberoemde vlogger te worden. Haar vader Jovial zit echter in de problemen met zijn papieren. Samen met haar vriendje Elias probeert ze een oplossing te verzinnen. De debuterende Bebel Tshiani Baloji werd voor haar rol als Binti genomineerd voor een Ensor.

Binti

14 sep. 15:00
Bekijk all

Hellhole

drama

In de tweede langspeelfilm van Bas Devos volgen we drie zeer verschillende mensen in de nasleep van de terroristische aanslagen in Brussel. Dezelfde vraag die de stad lijkt te achtervolgen, overschaduwt ook hun leven: hoe moeten we nu verder? Een intrigerend mozaïekportret.

Hellhole

14 sep. 18:00
Bekijk all

The Best Of Dorien B.

drama komedie

Anke Blondé volgt in haar eerste speelfilm een 37-jarige vrouw die alles heeft om gelukkig te zijn, maar toch twijfelt of ze de juiste keuzes gemaakt heeft. Kim Snauwaert debuteert als de chaotische Dorien die zichzelf en het leven herontdekt. Terwijl ze dat doet, wint ze gegarandeerd je hart.

The Best Of Dorien B.

6 sep. 19:30
8 sep. 22:30
10 sep. 17:30
Bekijk all

Hidden Figures

drama biografie geschiedenis

Drie vrouwelijke Afro-Amerikaanse wiskundigen speelden een cruciale rol bij de ruimtewedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. In ‘Hidden Figures’ wordt hun verhaal eindelijk verteld via een meeslepende film die genomineerd werd voor drie Oscars.

Hidden Figures

12 sep. 17:15
Bekijk all

Juno

drama komedie

Juno probeert een weg te zoeken in het leven nu ze onverwacht zwanger geraakt is. Deze verfrissende dramedy was een grote indie-hit in 2007, want goed voor vier Oscarnominaties. Het betekende de lancering van een stevige Hollywoodcarrière voor Ellen Page.

Juno

11 sep. 17:00
Bekijk all

Cléo de 5 à 7

drama komedie muziek

Eerder dit jaar overleed Agnès Varda, grootmoeder van de Franse Nouvelle Vague, op negentigjarige leeftijd na een bijna onzichtbare strijd tegen kanker. In één van haar bekendste en meest succesvolle films volgt ze anderhalf uur lang de jonge Cléo die bezorgd de resultaten van een doktersonderzoek afwacht.

Cléo de 5 à 7

10 sep. 17:30
Bekijk all

Dirty God

drama

Het indrukwekkende acteerdebuut van Vicky Knight verdient extra aandacht gezien de echtheid van de littekens op haar lichaam. Jaren geleden kwam ze terecht in een woningbrand, maar nu doen de wonden dienst als het grootste obstakel in de derde langspeelfilm van Sacha Polak. Ze speelt een vrouw die door haar man aangevallen werd met een bijtend zuur. Ze moet met deze fysieke en mentale littekens leren leven.

Dirty God

9 sep. 22:30
Bekijk all