Grenzenloos netwerken

Filmfestival Oostende (FFO) lanceerde in 2023 een nieuw platform voor Nederlandse en Vlaamse film- en televisiemakers, producers en vertegenwoordigers van omroepen en streamers.

deBuren

Met de steun van deBuren.

Reeds zeven jaar werkt Filmfestival Oostende aan het project Nederland Buurland. Nederlandse films kregen een platform en presentatie moment tijdens FFO en het festival werkte samen met de Nederlandse collega's om de vertoning van Vlaamse films op Nederlandse festivals te promoten. Op deze manier bouwt FFO al enige tijd aan een Vlaams-Nederlands netwerk in de audiovisuele sector. Na de lancering in Oostende ontmoeten we elkaar na de zomer van 2023 op Nederlands Film festival in Utrecht.

Grenzenloos Netwerken is binnen 'Nederland Buurland' een nieuw initiatief waarmee we het netwerk uitbreiden naar makers van TV-series en animatie.

Tijdens de eerste editie van Grenzenloos Netwerken gingen we in discussie over de verschillende mogelijkheden van samenwerking en hindernissen die daarbij kunnen optreden. Wat zijn bij televisiereeksen de succesfactoren voor een succesvolle Vlaams-Nederlandse coproductie? Welke rol spelen scenario, cast, financiering en samenwerking tussen de zenders? Kan een uitgebalanceerd scenario samen met een evenwichtige cast vermijden dat we remakes van elkaars series en films gaan maken? Is het wettelijk kader voor Vlaams-Nederlandse samenwerking goed geregeld of moeten er nog hobbels worden weggewerkt? Welke incentives kunnen de samenwerking verder bevorderen? Hoe zit het met de werkomstandigheden: zijn die op dezelfde manier geregeld, en waarom staat de Nederlandse sector verder op het gebied van inclusie? Hoe vermijden we typecasting, een regelmatig voorkomend probleem bij animatie?

Het productieproces: de financiering en het juridische kader

Introductie door Tim Oliehoek (casestudy ‘Arcadia’) en Lieven Trio als moderator.

Regisseur Tim Oliehoek startte het debat van het productieproces. Enerzijds ging hij kort in op wat zijn ervaringen zijn bij het maken van de near-fiction reeks ‘Arcadia’ – wat ging goed, wat kon beter? Anderzijds deed hij zijn verwachtingen uit de doeken over het debat.

In het debat van het productieproces werden onder andere de volgende vragen behandeld: Wat zijn bij televisiereeksen de succesfactoren voor een succesvolle Vlaams-Nederlandse coproductie? Hoe verloopt de financiering? Wat kunnen de zenders bijbrengen? Daarbij gaan ze dieper in op het wettelijke kader voor Vlaams-Nederlandse samenwerking. Is dat goed geregeld of moeten er nog hobbels worden weggewerkt? Tot slot werd naar de toekomst gekeken, want welke incentives kunnen de samenwerking verder bevorderen?

Sprekers

Eigenaar en producer bij Jonnydepony Helen Perquy, CEO en producer bij Big Bleu productions Fleur Winters en productiehoofd bij het VAF Karla Puttemans

Het productieproces: casting, scenario

In het productieproces neemt ook het artistieke deel een belangrijk plaats in. Het debat heeft zijn gefocust gelegd op welke rol het scenario speelt t.o.v. de cast. Kan een uitgebalanceerd scenario samen met een evenwichtige cast vermijden dat we remakes van elkaars series en films gaan maken? En hoe zit het met de werkomstandigheden: zijn die op dezelfde manier geregeld, en waarom staat de Nederlandse sector verder op het gebied van inclusie? Casten is een belangrijk onderdeel van het productieproces, maar hoe vermijden we typecasting, een regelmatig voorkomend probleem bij animatie? En hoe kan je tot de perfect blended cast komen?

Sprekers

Showrunner Nico Molenaar, regisseur Wouter Bouvijn, eigenaar en producent bij Jonnydepony Philippe De Schepper, casting director Sien Josephine Teijssen en Nancy Thomas van castingbureau Henneman Agency