Red Sandra - Jan Verheyen & Lien Willaert

William en Olga krijgen onverwacht de diagnose dat hun enige dochtertje Sandra (6) lijdt aan MLD, een zeldzame spierziekte. Ze heeft nog ongeveer een jaar te leven. De vader weigert de hoop op te geven en gooit zich in een verbeten strijd tegen de farma-industrie.

William en Olga krijgen onverwacht de diagnose dat hun enige dochtertje Sandra (6) aan MLD lijdt, een zeldzame spierziekte. Ze heeft nog ongeveer een jaar te leven. De wereld van het gezin stort in elkaar. De vader weigert de hoop op te geven en gooit zich in een verbeten strijd tegen de farma-industrie. 

Red Sandra is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de familie Massart. Sandra Massart verenigde in 2008 heel Vlaanderen om één miljoen euro in te zamelen tegen haar stofwisselijksziekte MLD. De film is het debuut van regiekoppel Jan Verheyen en Lien Willaert. “Er zijn verhalen, en er zijn verhalen die verteld moeten worden”, vertelt regisseur Jan Verheyen. “Als je aan het begin van deze film de woorden ‘Gebaseerd op waargebeurde feiten’ niet zou zien staan, dan zou je niet geloven wat die mensen allemaal hebben meegemaakt. Het is het verhaal van David tegen Goliath. Het menselijke aspect staat centraal, maar het gaat breder: ook de macht van de media en de werking van de farmasector komen aan bod.”

De hoofdrollen worden vertolkt door Sven De Ridder en Darya Gantura. Voor de cruciale rol van Sandra werd na een maandenlange zoektocht, toen zevenjarige debutant, Rosalie Charles geselecteerd. In de uitgebreide supporting cast zien we verder nog Viviane De Muynck, Peter Gorissen, Charlotte Anne Bongaerts, Dirk Tuypens, Ini Massez, Elke Van Mello, Jan Hammenecker, Robbie Cleiren en Aminata Demba. Aangezien het verhaal zich ook deels afspeelt in Nederland, Denemarken, en Engeland maken ook een aantal internationale acteurs hun opwachting waaronder Lara Hubinont, Clément Manuel, Charles Aitkin, Kaisa Hammarlund en Christopher Dane.

Video