Tickets

13 jaar Filmfestival Oostende

Vanuit pure liefde voor de cinema heeft een kleine kern van filmliefhebbers met vallen en opstaan een festival met een eigen dynamiek uitgebouwd.

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt.  De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de  LOOK! – competitie en de Vlaamse en Nederlandse coproducties in de COOP!– competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen.

Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van De Ensors, de Vlaamse filmprijzen.

Sinds de start van het festival in 2007 hebben we zowel nationaal als internationaal talent op onze rode loper mogen bewonderen. Deze gasten kregen ook telkens hun ster op onze “walk of fame” op de zeedijk.

Bij de belangrijkste gasten van de voorbije jaren mogen we onder meer Jean-Claude Van Damme, Rupert Everett, Bille August, Pierce Brosnan, Adrien Brody, Moran Atias, Steven Knight, Anton Corbijn, Jane Birkin, Jennifer Saunders, Michel Piccoli, Tahar Rahim, Dominic Cooper, Ben Elton, Rik Mayall, John Nettles, Jeroen Krabbé, Sofie Gråbøl, Jan Bijvoet, Veerle Baetens en uiteraard Matthias Schoenaerts rekenen.

Een overzicht van afgelopen edities… 

2007 - In 2007 vindt de eerste editie van Filmfestival Oostende plaats van 5 tot en met 11 september met als centrale gast Arno. De openingsdatum 5 september is een eerbetoon aan Henri Storck, een Vlaams cineast geboren in Oostende en een van de eerste Belgische documentairemakers. Deze 1ste editie opent met Control van Anton Corbijn, sluit af met Atonement van Joe Wright en is goed voor zo’n 15 films, 13.000 bezoekers.

2008 - De tweede editie van FFO opent met Waltz with Bashir van Ari Folman en stelt Tom Barman aan als centrale gast. Het festival sluit af met Burn After Reading van Ethan en Joel Coen.

2009 - Voor de derde editie maakt FFO een verhuis van korte duur naar augustus (9-15/08) met als centrale gast Maurice Engelen. Geoffrey Enthoven opent met Meisjes en leading lady Dorothée Van Den Berghe sluit af met My Queen Karo

2010 - In 2010 worden voor het eerst de Ensors, de Vlaamse Filmprijzen uitgereikt. Adam van Hans Van Nuffel opent en Anton Corbijn, die reed in 2007 de openingsfilm leverde sluit nu af met The American.

2011 - Peter Van Den begin is de centrale gast van 2 tot en met 10 september. Geoffrey Enthoven opent voor de tweede keer het festival, dit jaar met Hasta la vista

2012 - Als eerste vrouwelijke master vertolkt Barbara Sarafian de rol van FFO-gastvrouw van 7 tot 15 september. De 6e editie opent met Little Black Spiders van Patrice Toye.

2013 - In 2013 is Johan Heldenbergh de centrale gast van 6 tot en met 14 september. Los Flamencos van Daniel Lambo opent en In Bloom van Chris Michael Birkmeier sluit deze editie af. 

2014 - Van 12 tot en met 20 september is Wim Willaert de master van Filmfestival Oostende 2014. Als ondertussen vaste waarde opent Anton Corbijn opnieuw FFO met A Most Wanted Man.

2015 - Maaike Cafmeyer is de master van 11 tot 19 september 2015. Café Derby van Lenny Van Wesemael, opent het festival.

2016 - In 2016 vindt FFO plaats in het zwart-wit met centrale gast Kevin Janssens die als thema het genre film Noire in de kijker zet. Nic Balthazar opent met Everybody Happy en Le Passé devant nous van Nathalie Teirlinck sluit af. 

2017 - Wim Opbrouck is de curator van het filmfestival. Deze editie kondigt de start aan van Cinema Storck, een initiatief van FFO dat het hele jaar door de beste arthouse films naar Oostende brengt in Kinepolis Oostende. 

2018 - Het filmfestival vond plaats van 7 tot en met 15 september 2018. Als Master werd Matteo Simoni gevraagd. Hij mocht als curator van het festival een eigen Master Selectie samenstellen. Centraal thema in zijn selectie vormde de 'vader en zoon'-relatie, naast Italiaanse invloeden. Het festival had als openingsfilm de première van Engel van Koen Mortier.

Tijdens het festival kregen Harry Kümel, Robbe De Hert en Raoul Servais een Lifetime Achievement Award met een bijhorende ster op de zeedijk. Internationale genodigden op het festival waren onder meer Jean-Claude Van Damme die Lukas kwam voorstellen en Rupert Everett met The Happy Prince

Het tweede seizoen van de internationale politieserie The Team ging op 10 september in première in aanwezigheid van Jürgen Vogel, Marie Bach Hansen, regisseur Kasper Gaardsøe en Lynn Van Royen. Tijdens het festival werd er ook een Binge-marathon georganiseerd van De Dag, een serie naar scenario van Jonas Geirnaert en Julie Mahieu en in regie van Gilles Coulier en Dries Vos.

Voor het eerst vindt in 2018 de kortfilmcompetitie plaats.

2019 - FFO stond dit jaar volledig in het teken van Leading Ladies. Een thema gekozen door master Lynn Van Royen. De openingsavond werd voor de vierde keer georganiseerd in zowel Kinepolis Oostende als Kursaal Oostende. Meer dan 2.500 bezoekers keken samen naar de debuutfilm van Anke Blondé, The Best of Dorien B..

Met de komst van wereldactrice Monica Bellucci, ter aankondiging van haar nieuwe film Spider in the Web, verwelkomde het filmfestival een Leading Lady van formaat. 

De meest ontroerende sterlegging van het festival was ongetwijfeld de huldiging van acteur Jan Decleir, die nadien zijn Lifetime Achievement Award in ontvangst mocht nemen.

De 13e editie - en laatste die in september plaatsvond - sloot af met een recordopkomst van meer dan 45.000 bezoekers.

Normaal gesproken zou van 15 tot en met 23 januari de eerste wintereditie van het festival plaatsvinden. De onduidelijkheid over de heropening van de bioscopen inspireerde FFO tot een nieuw concept voor 2021. Een resolute keuze voor een doorgedreven jaarwerking en een spreiding van het festival over het hele jaar onder de naam FFO Nights

Voor de 14e editie van het festival spreken we af van 21 tot en met 29 januari 2022.