affiche_ffo2016 affiche_ffo2016

10 redenen om naar #FFO16 te komen!

10 jaar Filmfestival Oostende! Alsof deze feestelijke jubileum editie geen reden genoeg is om naar het festival te komen, geven we je hierbij nog eens tien redenen waarom je Filmfestival Oostende onder geen beding mag missen!

 1. 10 jaar!

Uit pure liefde voor de cinema richtte een kleine kern van filmliefhebbers in 2007 met vallen en opstaan een filmfestival op. Waar tijdens de eerste jaren van het bestaan nog gezocht werd naar een eigen gezicht, zijn intussen stevige inhoudelijke lijnen uitgezet. Het Filmfestival Oostende is op 10 jaar tijd dan ook uitgegroeid tot een begrip in de Vlaamse filmwereld.

Het is een festival met een eigen dynamiek en een sterke focus op Vlaams talent, een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt in Oostende en omstreken.

Deze jubileumeditie zal niet ongemerkt voorbij gaan! Er staan een ruim aanbod van meer dan 60 premières en tal van nieuwigheden op het programma.

Het volledig programma wordt bekend gemaakt op 18 augustus.

2. Openingsgala en slotdag

Op vrijdag 9 september opent Everybody Happy, de nieuwe film van Nic Balthazar, de 10de editie in het Kursaal van Oostende, dat voor de gelegenheid omgebouwd wordt tot ‘Kinepolis Kursaal’.  

Nooit eerder werd het prestigieuze Kursaal opengesteld voor een filmvertoning, maar voor deze 10de feesteditie worden alle registers open getrokken. ‘Kinepolis Kursaal’ zal plaats kunnen bieden aan bijna 2.000 genodigden. Dankzij de nieuwe mediapartner Barco is het is dan ook de eerste keer dat een Vlaamse film in een zaal met een dergelijke capaciteit in première gaat. Daarnaast zal de film eveneens aan het publiek voorgesteld worden in verschillende zalen van het Kinepoliscomplex van Oostende.  

Tijdens de slotdag op zaterdag 17 september kan het grote publiek in Kinepolis Oostende terecht voor “the Best of the Fest”. Alle films die tijdens FFO16 in de prijzen zijn gevallen worden die dag nogmaals vertoond en op die manier wil FFO zijn bezoekers een zo volledig mogelijke festivalervaring aanbieden!

Daarnaast hebben we nog heel wat schitterende slotevents in petto die op 18 augustus samen met het volledige programma bekend gemaakt zullen worden.

3. De film noir selectie van Master Kevin Janssens

Dat topacteur Kevin Janssens de Master van de 10de editie is al door iedereen geweten. Kevin besloot om zijn Master Selection te kiezen rond het film noir – thema, omdat hem dat na aan het hart ligt. De films bevatten dan ook mooie voorbeelden van klassieke en neo-noir elementen:

 • The War Zone – Tim Roth – 1999
 • Raging Bull – Martin Scorsese – 1980
 • Apocalypse Now – Francis Ford Coppola – 1979
 • Casablanca – Michael Curtiz – 1942
 • A woman under the influence – John Cassavetes – 1974
 • On the waterfront – Elia Kazan – 1954
 • Heat – Michael Mann – 1995
 • Gummo – Harmony Korine – 1997
 • Carlito’s Way – Brian De Palma – 1993

Daarnaast kroop Kevin ook in de regisseursstoel om de juiste sfeer in de promospot van het festival te scheppen. Bovendien selecteerde hij samen met FFO een pak aanstormend talent in de nieuwe sectie Young Stars en zal hij garant staan voor een paar onvergetelijke feestjes.

4. Masterclass Nic Balthazar

Op zaterdag 10 september geeft Nic Balthazar een boeiende masterclass. We kijken samen met hem naar zijn nieuwste film Everybody Happy,  blikken terug op zijn vorige films Tot altijd en Ben X, ontdekken hoe zijn films tot stand zijn gekomen en leren over wanneer en waarom hij besloot zijn leven als journalist in te wisselen voor een leven als filmmaker.

 1. Internationale LOOK! – competitie

De internationale LOOK! – competitie van FFO is uniek in Europa. FFO vestigt met deze competitie aandacht op de esthetische kwaliteiten van cinema en het visuele vermogen van film, zeg maar het werk van de production design ploeg (art direction, kostuums, make-up en visuele effecten) en dat van de D.O.P. (Director of Photography).

De films strijden voor de prijs voor Beste Film, een geldprijs en een marketing pakket ter promotie van de film. Daarnaast is er ook een prijs voor Beste D.O.P. en Beste Production Design. Alle prijzen worden uitgereikt door een internationale jury, met als voorzitter regisseur Grímur Hákonarson (regisseur Rams). Master Kevin Janssens maakt ook deel uit van deze jury, samen met D.O.P Walther Van den Ende en fotograaf Stephan Vanfleteren. In de aanloop naar het festival worden nog 2 nieuwe namen aangekondigd.

De zes films werden zorgvuldig geselecteerd door curator Nikolaj Nikitin, die o.m. instaat voor de programmatie van de Berlinale en jureert in diverse internationale filmfestivals. Plan je kalender zorgvuldig en mis de gelegenheid niet om deze unieke filmselectie te ontdekken!

LOOK! wordt dit jaar ook uitgebreid met een reeks films buiten competitie die eveneens  sterke cinematografiche kwaliteiten bezitten.

The Here After, winnaar van de LOOK! – competitie van vorig jaar, plukte alvast de vruchten van hun overwinning: de film wordt door distributeur Imagine op 31 augustus in de zalen gebracht.   

 1. Taste Of Europe

FFO organiseert dit jaar opnieuw de Taste Of Europe-competitie. Veel Europese films die in eigen land grote successen boeken, bereiken nooit de Belgische zalen. Met Taste Of Europe willen we hier verandering in brengen.  We tonen zes Europese publieksfilms die de aandacht van het Belgische publiek absoluut verdienen.

De jury wordt samengesteld uit een brede selectie van filmliefhebbers van alle leeftijdscategorieën. Dit jaar neemt acteur en zanger Sebastien Dewaele de rol van voorzitter op zich. Dewaele werd vooral bekend door zijn rol als Steven in Eigen Kweek en als Kenny in de Vlaamse fictiereeks Bevergem van Gilles Coulier. Hij is ook de zanger van de comedy-rockband Preuteleute.

De film die het publiek gekozen heeft wint een exclusieve distributiedeal met Telenet, waardoor de film vertoond zal worden op Play More, het kanaal bij uitstek voor cinefielen die het brede spectrum aan Europese films wil ontdekken.

Net als bij LOOK! wordt de Taste of Europe – competitie uitgebreid met een grote selectie buiten competitie met enkele interessante Europese films.

 1. Vanaf dit jaar een Europees gastland

Vanaf dit jaar wil FFO naast haar uitgebreide selectie Europese films, elk jaar een gastland in de kijker zetten.  Het laat toe om de filmcultuur van het gastland beter te leren kennen en de selectie specifiek uit te diepen.  Polen kent een rijke filmgeschiedenis en heeft een bruisende filmsector en daarom werd voor de eerste maal Polen als gastland gekozen.

Beide competities zullen een Poolse vertegenwoordiger hebben.  Voor de Taste of Europe-competitie werd de film Strange Heaven van Dariusz Gajewski geselecteerd met in de hoofdrol een schitterende Agnieszka Grochowska, die in 2011 de Ensor voor Beste Actrice won.

De film United States of Love van Tomasz Wasilewski is de Poolse inzending voor de LOOK! -competitie.  

Naast beide competitiefilms zal er aandacht zijn voor de Poolse kaskraker van het voorbije jaar Planet Single van Mitja Okorn, is er aandacht voor Demon van Marcin Wrona en Red Spider van Marcin Koszalka.  Daarnaast is er ook aandacht voor documentaire en kortfilm. Ook verwelkomen we cast en crew van de awardwinnende film Ida.

FFO wil ook als networking platform fungeren voor Vlaamse en Poolse Filmmakers en zal daarom in nauwe samenwerking met het Polish Film Institute verschillende Poolse producenten naar de Flanders Film Meeting brengen teneinde een interessante speeddate te organiseren met makers van hier, met oog op co-productie in de toekomst.

 1. Studentencompetitie

Op 10 september organiseert FFO voor de vijfde keer een pitchcompetitie voor laatstejaars filmstudenten. Bij alle vorige edities was de competitie een  partnerschap tussen het festival en  SABAM.  Vanaf dit jaar stappen Telenet en ShortsTV ook mee in het verhaal. Samen zullen ze de ingediende projecten beoordelen. Net zoals voorheen schenkt SABAM 10.000 euro aan de finalisten. Telenet en ShortsTV brengen 10.000 euro extra in de prijzenpot, te verdelen onder drie winnaars. De prijzenpot is dit jaar dus verdubbeld! We hopen zo jong talent en hun filmproject een stevige boost te geven.

Alle laatstejaars studenten van de Vlaamse filmscholen (KASK, Rits, LUCA  met de campussen Narafi, Sint-Lukas en MAD) die een afstudeerfilm realiseren, kunnen zich inschrijven voor deze competitie. Via een preselectie werden de 20 interessantste projecten gekozen. Deze 20 krijgen de kans hun filmproject gedurende 1 minuut te pitchen aan een vijfkoppige jury bestaande uit Carter Pilcher (Shorts TV), Marleen François (Sabam), Elke van Soom (Telenet), Maud Vandevelde (Filmfestival Oostende, distributeur 20th Century Fox) en Peter Bouckaert (Eyeworks).

Bekijk de geselecteerde projecten nu al op www.filmfestivaloostende.be.

 1.  Tal van gasten

Sinds de start van het festival 9 jaar geleden heeft Filmfestival Oostende zowel nationaal als internationaal talent op haar rode loper mogen bewonderen. Deze gasten kregen ook telkens hun ster op de “walk of fame” op de zeedijk. Bij de belangrijkste gasten van de voorbije jaren mogen we onder meer Pierce Brosnan, Adrien Brody, Moran Atias, Steven Knight, Anton Corbijn, Jane Birkin, Jennifer Saunders, Michel Piccoli, Tahar Rahim, Dominic Cooper, Ben Elton, Rik Mayall, John Nettles, Jeroen Krabbé, Sofie Gråbøl, Jan Bijvoet, Veerle Baetens en ook Matthias Schoenaerts rekenen.

Ook dit jaar brengt FFO talent naar Oostende. Zo zullen er voor deze editie verschillende regisseurs in de kijker gezet worden.  Er worden enkele  lezingen georganiseerd en in de programmatie gaat de focus naar arthouse en auteurcinema. Vandaag kunnen we de komst aankondigen van Jaco van Dormael, Ira Sachs die zijn nieuwe film Little Men komt voorstellen en Omar Fast die zijn nieuwe film Remainder komt voorstellen.

FFO wil ook stil staan bij een aantal coryfeeën van de Vlaamse Cinema.  Zo zal er een carrièreprijs overhandigd worden aan actrice Chris Lomme en acteur Jo Demeyere en aan één van de belangrijkste D.O.P.’s die Vlaanderen gekend heeft: Walther Van den Ende.

 1. De Ensors

Een van de hoogtepunten van FFO is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse filmprijzen, die dit jaar plaats vindt op vrijdag 16 september in het Kursaal Oostende.

Dit jaarlijkse hoogtepunt is al aan zijn 7de editie toe. Nooit voorheen waren er zoveel inzendingen, een duidelijk signaal dat de Vlaamse audiovisuele sector creatiever en productiever dan ooit is. 19 films van zowel debutanten als van gevestigde waarden strijden voor Ensors in 13 categorieën.

Uit deze lijst van Vlaamse films, die tussen 1 september 2015 en 31 juli 2016 in de bioscoop vertoond werden, kiest de jury voor elke categorie haar genomineerden.

De filmindustrie zal bovendien ook getrakteerd worden op een nieuwe Dag van het Filmberoep “De Flanders Film Meeting” en krijgt de kans deel te nemen aan de Ensors door een gloednieuwe Ensoracademie, waarbij ze als lid de beste film kunnen kiezen als “prijs van de industrie”.

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief