Jeroen Krabbé Ensor Jeroen Krabbé Ensor

Jeroen Krabbé wordt gelauwerd op Filmfestival Oostende

Na hoog bezoek op dinsdag met Matthias Schoenaerts mocht Filmfestival Oostende opnieuw een Hollywoodster ontvangen, ditmaal een acteur en regisseur van Nederlandse bodem. Op donderdag 17 september was Jeroen Krabbé op bezoek bij Filmfestival Oostende in het kader van de Nederlandse avond in samenwerking met het Nederlandse Filmfestival van Utrecht (NFF). De internationale ster werd voor zijn indrukwekkende carrière in de bloemetjes gezet met een ster en een Ensor voor Lifetime Achievement.

Jeroen Krabbé is een Nederlandse acteur en filmregisseur. Zijn debuutfilm was Fietsen naar de Maan, een film uit 1963 geregisseerd door Jef van der Heyden. Krabbé groeide al snel uit tot een topacteur en kreeg zelfs rollen te pakken in Hollywood. De film Jumpin’ Jack Flash uit 1986 was zijn debuut aan de overkant van de grote plas, maar hij werd vooral bekend door zijn rollen als slechterik in de films Prince of Tides, The Fugitive met Harrison Ford en The Living Daylights, een James Bondfilm.

In 1988 zat Jeroen Krabbé voor de eerste maal in de regisseursstoel voor de film Left Luggage gebaseerd op de novelle 2 Koffers Vol van Carl Friedman. In 2001 nam hij opnieuw de rol van regisseur op zich om het meesterwerk van Harry Mulish, De Ontdekking van de Hemel, te verfilmen. Verder was hij enkele malen te zien op televisie toen hij documentaireseries presenteerde. In 2014 stond Krabbé voor het eerst sinds bijna tien jaar weer op de planken voor het toneelstuk van Vaslav. Jeroen Krabbé is ook een zeer goede kunstschilder met een passie voor het vak. In het najaar brengt hij een zesdelige televisiereeks waar hij op zoek gaat naar Vincent Van Gogh.

FFO is vereerd om deze wereldster uit Nederland te mogen verwelkomen. Krabbé krijgt dan ook een Ster op onze Walk of Fame. Zijn indrukwekkende internationale carrière werd eveneens gelauwerd en hij kreeg daarom van Peter Craeymeersch een Ensor voor Lifetime Achievement, waar hij bijzonder blij mee was.

Vanavond wordt in Oostende de slotfilm Cafard vertoond in aanwezigheid van de cast: Wim Willaert, Sebastien Dewaele, Dinara Drukarova, Maarten Ketels en Jan Bultheel (regisseur). De negende editie van het festival sluit zaterdagavond af met de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse filmprijzen.

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief