KevinFFO163 KevinFFO163

Kevin Janssens wordt Master van het tiende Filmfestival Oostende!

Vandaag werd in Oostende de nieuwe Master van het Filmfestival van Oostende bekend gemaakt. Voor deze tiende verjaardagseditie mag Kevin Janssens de honeurs waarnemen. Hij volgt hiermee Maaike Cafmeyer op, die vorig jaar gastvrouw van het festival was. Verder werd ook bekend gemaakt dat de 10e editie een zeer feestelijke wordt, met een opening in het Kinepolis Kursaal en een groot Gala van de Ensors. Filmfestival Oostende zet haar liefde voor de Vlaamse Film nog een stap verder door de oprichting van een Ensor Academie, die de Vlaamse filmindustrie verenigt. Het festival is ook trots dat ze opnieuw kunnen openen met een Vlaamse film, Everybody Happy van Nic Balthazar, zoals eind vorige week bekend raakte!


Acteur Kevin Janssens is al vele jaren actief in het Vlaamse televisie – en filmlandschap. Zijn eerste grote rol heeft hij te danken aan regisseur Guido Henderickx die hem prompt in zijn laatste jaar Herman Teirlinck voorstelde om mee te spelen in de televisieserie Koning van de Wereld. Vervolgens speelde hij mee in o.a. Windkracht 10: Koksijde Rescue, Zot van A. , Smoorverliefd, Het Varken van Madonna maar hij was ook veel op televisie te zien, zoals o.a. in Vermist, De Smaak van De Keyser en Salamander. Binnenkort starten de opnames van een Frans-Belgische productie Au-delà des Lois met o.a. Olivier Gourmet. Gelet op dit uitgebreide en gevarieerde palmares, vond artistiek directeur Peter Craeymeersch meer dan voldoende redenen om Kevin Janssens als Master te vragen.

Voor zijn Masterselectie koos Janssens klassiekers met een sterke visuele cinematografie of die aanleunen bij het film noir – thema: onder meer Casablanca (Michael Curtiz – 1942), Raging Bull (Martin Scorsese – 1980), Apocalypse Now (Francis Ford Coppola – 1979), On the waterfront (Elia Kazan – 1954) en Heat (Michael Mann – 1995) behoren tot zijn keuze.

Tien jaar FFO, dat moet gevierd worden! De tiende editie van het festival wordt een feesteditie met tal van nieuwigheden.  

De opening wordt er eentje in echte Cannes-stijl.  Voor de première van de nieuwe film van Nic Balthazar Everybody Happy zal het iconische Kursaal Oostende voor de gelegenheid omgedoopt worden tot het Kinepolis Kursaal.  

Ook het Gala van de Ensors – dit jaar op vrijdagavond 16 september –  wordt uitgebreid en zal toegankelijk zijn voor de volledige filmindustrie.

Overdag vindt de Flanders Film Meeting plaats met als thema ‘coproducties’.  

Tijdens de slotdag, op zaterdag 17 september, kan het grote publiek in Kinepolis terecht voor “the Best of the Fest”. Alle films die tijdens FFO16 in de prijzen zijn gevallen worden die dag nogmaals vertoond.

Tot slot werd er na tien jaar ook besloten tot de oprichting van een Ensor Academie. De Ensor Academie heeft tot doel alle Vlaamse filmprofessionals te verenigen en zal daarvoor nauw samen werken met de verschillende unies en gildes. Naast het structureel overleg met alle organisaties zullen alle leden van de Ensor Academie mee kunnen stemmen voor de “Prijs van de Industrie”.  Deze prijs wordt uitgereikt tijdens het Gala van de Ensors.  Door de beperkte capaciteit kon in het verleden niet iedereen worden uitgenodigd op dit Vlaamse Filmfeest.  Maar door de show te verhuizen naar het grote auditorium van Kursaal Oostende, kunnen dit jaar ook de leden van de Ensor Academie uitgenodigd worden op het Gala.  

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief