Ensor Ensor

Negen Vlaamse documentaires en kortfilms genomineerd voor Ensors op Filmfestival Oostende

Gisteren hebben twee professionele jury’s negen Vlaamse documentaires en kortfilms genomineerd die kans maken op een Ensor op het Filmfestival van Oostende. Voor Beste Documentaire heeft de jury, bestaande uit o.a. Barbara Sarafian en Hanne Phlypo de volgende documentaires genomineerd: “What about Eric”, “9999” en “Beneath the Surface”. De andere jury met o.m. Hans Herbots en Carl Joos heeft beslist om de volgende kortfilms te nomineren voor de Ensors: “Houses With Small Windows”, “Chansons de Charlotte”, “Cadet”, “Mia”, “Cornelis” en “See me Again”.

In Oostende strijden dit jaar opnieuw 10 documentairefilms om de felbegeerde Ensor voor Beste Documentaire. De documentairejury staat onder voorzitterschap van de winnaar van vorig jaar, Jozef Devillé. Verder zetelen ook actrice Barbara Sarafian, docent Tom Van Herzele en producente Hanne Phlypo in de jury. Deze professionele jury nomineerde drie documentaires die kans maken op de Ensor voor Beste Documentaire.

“What about Eric” van het duo Lennart Stuyck en Ruben Vermeersch over de jonge energieke Congolese Belg Eric Kabongo die droomt van een muziekcarrière bevindt zich onder de genomineerden. Ook “9999” van Ellen Vermeulen over geesteszieke gevangenen werd genomineerd. “Beneath the Surface” van Alex Debreczeni is de derde kanshebber op een Ensor. Deze documentaire vertelt het verhaal over een uit elkaar gedreven Hongaarse gemeenschap uit Transsylvanië die jaarlijks een reünie houdt om hun waarden over te brengen aan de jongere generaties.

Dit jaar kreeg Oostende een recordaantal inschrijvingen van frisse, verrassende en esthetische kortfilms die getoond zullen worden in het voorprogramma van de premières op FFO 14. In de kortfilmjury onder voorzitterschap van regisseur Hans Herbots zetelen actrice Ruth Becquart, scenarist Carl Joos, productiedesigner Hubert Pouille en D.O.P. Michel Baudour. Deze jury nomineerde zes kortfilms.

“Houses With Small Windows” van Bülent Öztürk, over de 22-jarige Turske Dilan die door haar verboden liefde haar familie ten schande gebracht heeft en daarom door haar broers vermoord wordt, is één van de genomineerden. Ook het komische drama “Chansons de Charlotte” vol liefdesaffaires van regisseur Brian Windelinckx bevindt zich bij de gelukkigen. De jury nomineerde ook “Cadet” van Kevin Meul over de 13-jarige atleet Steve die door zijn vader en zijn coach stiekem gedopeerd wordt om zijn sportprestaties te verbeteren. Diezelfde jury besliste ook over de nominaties in de categorie Beste Kortfilm Animatie. “Mia” van Wouter Bongaerts werd genomineerd en gaat over de kleine Mia die in de drukte van de stad gescheiden wordt van haar overwerkte moeder en daarop zelf door de stad trekt. Eveneens genomineerd is “Cornelis” van Dennis van Hout. Hierin zien we Cor, een ernstig dementerende man in een verzorgingstehuis die zich door zijn ziekte alle gruwelen uit WO II terug herinnert. Ook “See me Again” van Roman Klochkov werd genomineerd en vertelt het verhaal van een man die hopeloos verliefd is op een manipulatieve vrouw en er niet aan kan ontsnappen.

De uitreiking van de Ensors vindt plaats op 20 september en wordt live uitgezonden op Telenet Prime Star HD.

Download hier het persbericht

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief