Schermafbeelding 2014-08-28 om 23.51.00 Schermafbeelding 2014-08-28 om 23.51.00

Hommage aan Roland Verhavert op 14 september

STIJN CONINX, HARRY KÜMEL EN JAN VERHEYEN BRENGEN I.S.M. DE UNIE VAN REGISSEURS, SABAM FOR CULTURE EN FILMFESTIVAL OOSTENDE HULDE AAN ROLAND VERHAVERT

Naar aanleiding van zijn overlijden eerder deze zomer, organiseert de Unie van Regisseurs in samenwerking met Filmfestival Oostende en SABAM for Culture een hommage aan Roland Verhavert op zondag 14 september met postuum een sterlegging op de Walk of Fame.

Stijn Coninx: “Roland Verhavert zette met zijn eerste films Vlaanderen op de internationale kaart. Geen Vlaamse filmgeschiedenis zonder Roland Verhavert.”

Roland Verhavert startte zijn carrière bij de toenmalige BRT als monteur en stond jarenlang bij het grote publiek bekend als presentator van filmprogramma’s als “Première” en “Close Up”. Zijn eerste langspeelfilmdebuut maakte hij in 1955 met “Meeuwen Sterven In De Haven”, direct goed voor een nomatie op het Filmfestival van Cannes. Met “Het afscheid”, “De Loteling”, “Pallieter” en “Boerenpsalm” verfilmde Verhavert tot eind jaren ’80 meerdere Vlaamse literaire klassiekers van Ivo Michiels, Hendrik Conscience tot Felix Timmermans en wordt daarmee verdiend de peetvader van de Vlaamse film genoemd.

Zoals Conscience zijn volk leerde lezen, heeft Verhavert het publiek leren kijken en jongere generaties leren filmen. Betrokken bij het ontstaan van de Brusselse filmschool het RITS, heeft hij een grote rol gespeeld in de opleiding. Van daaruit heeft hij jonge regisseurs zoals Patrick Lebon, Peter Simons en Stijn Coninx begeesterd en kansen gegeven. Later gaf hij ook les aan de NARAFI. Als erkenning voor zijn decennialange film- en televisiecarrière, ontving hij in 2012 een dubbele prijs: de Prijs van Verdienste van de Vereniging van Vlaamse Filmkritiek en de MUSE van SABAM, waar Verhavert tot 2002 bestuurslid was.

Naar aanleiding van het recente overlijden op 26 juli 2014, brengt FFO samen met SABAM for Culture op initiatief van de Unie van Regisseurs een hommage aan Roland Verhavert samen met heel wat filmvolk waaronder Stijn Coninx, Harry Kümel, Jan Verheyen en Ludo Busschots. Speciaal voor deze gelegenheid werd een compilatiedocumentaire “Roland Verhavert 1927-2014” gemaakt met archiefmateriaal en persoonlijke beelden. De documentaire wordt slechts éénmalig vertoond op zondag 14 september om 16u30, ingeleid door Jan Verheyen. Aansluitend kan u kijken naar de film “De Loteling”, waarvan het verhaal over een boerenzoon die soldaat wordt, na 40 jaar nog steeds brandend actueel blijkt.

Net voordien om 16u, krijgt Roland Verhavert postuum een verdienstelijke ster op de Walk of Fame op de Zeedijk van Oostende, ter hoogte van Vrijstaat O.

Tickets voor de hommage van Roland Verhavert zijn gratis te verkrijgen in de kantoren van de dienst Toerisme Oostende.

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief