Dit was dag 3 van FFO17 - 10 september

Hommage

foto van Filmfestival Oostende.
foto van Filmfestival Oostende.

Op een mooie zondag ergens in september 2017 hadden we de eer om acteur Johan Leysen te ontvangen. Een icoon uit de Vlaamse filmwereld met een Europese film- en theatercarrière. Het Vlaams publiek kan Johan niet wegdenken uit Stijn Coninx’ film ‘Daens’ uit 1993, die trouwens diezelfde ochtend op groot scherm werd vertoond op de Nederlandse Dag van FFO17.

Dat het op 10/09/2017 ‘Open Monumentendag’ was, bleek geen toeval volgens Bavo Defurne. Bij de sterlegging op de Walk Of Fame eerde hij Johan Leysen met enkele pakkende verhalen uit zijn carrière. Uit de anekdotes bleek nog maar eens dat Leysen een echte vakman is die altijd met een hart voor film en theater werkt. Steeds professioneel en immer goedgeluimd. Een ster op de Walk Of Fame heeft hij meer dan verdiend en vriend en collega Bavo Defurne kan niet wachten om dagelijks met zijn hond over dit Open Monument op de zeedijk te wandelen.

Er volgden nog meer mooie woorden voor Johan Leysen van de Nederlandse cameraman Theo van de Sande. De twee leerden elkaar kennen op de set van een Nederlandse film. Daar ontdekte Theo in Johan een volwaardige topacteur die in elke situatie op een professionele manier kan ingezet worden. Hij vertolkte in de film een stereotiepe Nederlandse held, zo geloofwaardig dat het vlekkeloos in de Nederlandse cinema thuishoort.

In de filmzaal werd Johan Leysen’s carrière bekroond met een Ensor Outstanding Achievement Award. Daarna genoten de aanwezigen van een vertoning van ‘Ei’, die tegelijk een hommage was aan de dit jaar overleden regisseur Danniel Danniel. In een kort filmpje werden vooraf enkele beelden getoond van de hoogtepunten uit de carrière van de succesvolle acteur, die duidelijk ontroerd was door de terugblik op zijn fenomenale realisaties.

Isolde Simoens

rundskop met turks fruit

Nieuw dit jaar was een talkshow over film waarin Belgische en Nederlandse films centraal stonden. Gastheer en master Wim Opbrouck begeleidde het gesprek samen met zijn Nederlandse collega Wilfried de Jong. België werd in dit gesprek vertegenwoordigd door actrice Barbara Sarafian en regisseur Jan Verheye. In Team Nederland zaten actrice Monique Hendrickx en regisseur Martin Koolhoven van de festivalfilm Brimstone om hun thuisland te verdedigen.

Wim schiet meteen uit de startblokken met een poëtische vergelijking tussen Nederland en België en concludeert daaruit dat er geen enkel cultuurverschil is. Toch zijn er enkele verschillen op vlak van film. In acht verschillende delen wordt telkens een ander onderwerp uit de filmindustrie belicht, gaande van acteerprestaties, over muziek, tot regie. Het is een algemene conclusie dat Nederland een lange tijd de voorloper was op vlak van film, maar dat België dat ruimschoots heeft goedgemaakt de laatste jaren. Door het ontstaan van commerciële televisie in België, werd de filmwereld hier volwassen en kon ze mee groeien met de rest van de grote filmlanden.

Er wordt teruggeblikt op vroeger met filmfragmenten uit België en Nederland. Films zoals Flodder, Hector, Hasta La Vista, Turks Fruit en Rundskop zorgen voor veel herinneringen bij zowel het publiek als de panelleden. Zo leerde Barbara de magie van film kennen door Turks Fruit en brengt de muziek van Toots Thielemans Wim Opbrouck terug naar zijn jeugd.

Er worden vergelijkingen gemaakt tussen obscuur en cult, natte en droge acteurs, tussen toppers en floppers, platte en intellectuele humor, België en Nederland, maar er wordt van beide kanten vooral met veel bewondering gekeken naar het werk van de bondgenoot over de grenzen heen.  

Silke Huisequin

foto van Filmfestival Oostende.

foto van Filmfestival Oostende.

foto van Filmfestival Oostende.

Take Good Care of My Baby

foto van Filmfestival Oostende.

foto van Filmfestival Oostende.

De tweede filmbaby van kleinVerhaal vzw, Oostendse ontmoetings- en creatieplek voor mensen uit alle geledingen van de maatschappij, is een feit en de kers op de taart voor haar 15de verjaardag.

De eerste, een documentaire over hun muzikaal project The Ostend Street Orkestra ging in première voor een uitverkochte zaal op Theater Aan Zee, dat ander cultureel hoogtepunt tijdens de zomer in Oostende. Regisseur Danny Deprez volgde hiervoor een tijdje het gelijknamig orkest bestaande uit daklozen, professionele muzikanten en alles daartussen zoals mezelf. De “moment suprême” voor Take good care of my baby, onder regie van Nicolas Daenens, vond gisteren plaats op het Filmfestival van Oostende. De stijlvolle aankomst van de cast in een rood retrobusje ging naadloos over in de “walk of fame” op de rode loper. Ze waren met veel en de fans waren met nog veel meer.

Naast Cargo, openingsfilm van het festival, speelt ook Take good care of my baby zich volledig af in gaststad Oostende. Meer bepaald in de kansenwijk Nieuwe Stad, een bijzondere plek waar de regisseur en schrijfster samen met Klein Verhaal en Samenlevingspbouw West-Vlaanderen een tijdje onderdoken. Samen met de bewoners maakten ze een kortfilm die de eigenheid en kracht van de wijk zichtbaar maakt voor de ‘buitenwereld’. Terecht op het Filmfestival van Oostende ‘omdat cultuur niet voor de “happy few” mag zijn’ aldus burgemeester Johan Vande Lanotte.

Jade Hoornaert

Walk With Me

Gisteren ging de meditatieve documentairefilm “Walk With Me” onder grote belangstelling ​in avant-première op Filmfestival Oostende. Deze film neemt je volledig mee naar het wereldberoemde klooster van zenboeddhist Thich Nhat Hanh. Onthecht van alle aardse bezittingen, geeft zijn kloostergemeenschap zich over aan ‘mindfulness’ – de kunst om je geest enkel op het nu te concentreren.

Als voorproefje werd er voor de vertoning een gratis initiatie QiGong georganiseerd door De Loft Oostende. Deze martiale en energetische discipline berei​d​ de filmliefhebbers helemaal voor op de volledige uitverkochte vertoning van “Walk With Me”.

De initiatie QiGong in ​T​hermae Palace bestond uit eenvoudige oefeningen voor jong en oud. Zo’n vijftigtal ​enthousiaste deelnemers ​ontspanden zich onder ​de deskundige ​begeleiding van lesgever Frédéric Duribreux.

QiGong, voor wie hier niet mee ​bekend is, streeft ernaar de ademhaling, beweging en geestelijke concentratie harmonieus samen te laten werken. Dit alles werd gecombineerd met een prachtige zicht op zee.

Speciaal voor de vertoning van “Walk With Me” mocht Filmfestival Oostende daarnaast ook nog eens drie boeddhistische monniken verwelkomen​, die ook de Qi Gong initiatie met veel belangstelling bijwoonden.           

foto van Filmfestival Oostende.

foto van Filmfestival Oostende.

Sterlegging Joel Hopkins

Schrijf u in en ontvang onze nieuwsbrief