'WIL' verovert Vlaanderen met meer dan 110.000 bioscoopbezoekers

De verfilming van Jeroen Olyslaegers’ bestseller 'WIL', in een regie van Tim Mielants ('De Patrick'), heeft na drie weken al 110.000 bezoekers naar de cinema gebracht. De film staat sinds zijn release drie weken geleden onafgebroken op nummer één in Vlaanderen. Ook het boek doet het zeer goed: sinds verschijnen werden maar liefst 8.500 exemplaren van de filmeditie verkocht. 

Naast de uitstekende persrecensies doet ook de mond-aan-mondreclame zijn werk en overtuigt Tim Mielants’ regie – in combinatie met de pakkende acteerprestaties van Stef Aerts, Matteo Simoni en Annelore Crollet – Vlaanderen om dit spannende oorlogsdrama te ontdekken.

'WIL' vertelt het verhaal van drie jonge mensen die proberen te overleven in een bezette stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast Aerts, Simoni en Crollet, doen er veel bekende gezichten mee in 'WIL'. Zo zie je onder meer Dirk Roofthooft, Kevin Janssens, Koen De Bouw, Jan Bijvoet, Els Dottermans en Jan Decleir. 'WIL' is de tweede langspeelfilm van Tim Mielants na 'De Patrick'. Mielants regisseerde eerder al de internationale succesvolle reeksen 'Peaky Blinders', 'Legion', 'The Terror' en 'The Responder'. Carl Joos ('De Premier', 'Ritueel') schreef het scenario en D.O.P. Robrecht Heyvaert ('Zillion', 'Bad Boys for Life', 'Patser') leverde uitmuntend camerawerk. 

"Dat de film leeft en een dialoog in gang zet, is voor iedereen die aan de film heeft meegewerkt bijzonder", aldus Tim Mielants. 

Ook Jeroen Olyslaegers is heel erg te spreken over de verfilming: "Ik ben trots op deze spannende film die de kijker dezelfde morele vraag stelt die ik bij het schrijven van de roman voor ogen had."

'WIL' is een brutale, ambitieuze en veelzijdige roman waarin niemand de dans ontspringt. Olyslaegers betwist de breed aangenomen grenzen tussen goed en kwaad en laat het boek ingenieus resoneren met de eenentwintigste eeuw. 

'WIL' is een productie van Lecter Scripted Media, Menuetto en Minds Meet in coproductie met het Waalse Les Films du Fleuve, het Nederlandse Topkapi Films en het Poolse K & K Selekt Films. 'WIL' kwam tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, investeerde in de film. Andere overheidsfondsen die 'WIL' mee financierden zijn: het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel (CCA), de Belgische Tax Shelter, de Antwerp Film Bonus, het Nederlands Film Fonds en de Nederlandse Production Incentive. De roman 'WIL' werd in 2016 gepubliceerd door Uitgeverij De Bezige Bij, die voor de gelegenheid een filmeditie van het boek heeft uitgebracht.

Jeroen Olyslaegers (1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Zijn in 2016 verschenen roman 'WIL' werd overladen met lof, was genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en won de Fintro Literatuurprijs van de vakjury én de lezersjury. Het boek is ondertussen in acht talen vertaald en werd door The Times gekwalificeerd als historische fictie op haar best. Van zijn hand verschenen ook 'Wildevrouw' (2020) en 'Willem en mijn wellust' (2022).