Jan Decleir

Op 8 september 2019 mocht Jan Decleir, hét boegbeeld van de Vlaamse film- en theaterwereld, zijn Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen op de zeedijk van Oostende.

Regisseur Stijn Coninx, die het genoegen had om verschillende keren met hem samen te werken, was aanwezig om een hulde te brengen aan de carrière van de acteur.

Decleir debuteerde als filmacteur in 1971 in de productie ‘Mira’ van Fons Rademakers naar het scenario van Hugo Claus. In de theaterwereld verkreeg hij bekendheid door zijn acteerwerk bij de Internationale Nieuwe Scène voor het toneelstuk ‘Mistero Buffo’ van Dario Fo.

Bij het grote televisiepubliek werd Decleir bekend toen hij in 1976 de rol van Sil de Strandjutter speelde in de gelijknamige televisieserie. Bij kinderen is Decleir vooral bekend van het kinderprogramma ‘Dag Sinterklaas’ (1993). Andere films met opmerkelijke rollen; de voor een Oscar genomineerde film ‘Daens’ (1993), hier speelde Decleir priester Adolf Daens, ‘Camping Cosmos’ (1996) van Jan Bucquoy, hier vertolkte hij de minnaar van Harry, ‘Karakter', de film van Mike van Diem die een Oscar won (1997), ‘Retour Den Haag’ (televisie, 1999), waar hij de rol speelde van premier Ruud Lubbers, ‘Kruimeltje’ (1999) als de strenge Vader Keyzer van een weeshuis. ‘De 9 dagen van de gier’ (2001) en ‘Stille Waters’ (2001). In 2003 speelde hij de rol van Angelo Ledda, een aan de ziekte van Alzheimer lijdende huurmoordenaar in de film ‘De zaak Alzheimer’. In 2006 speelde hij de rol van De Generaal in ‘De Kavijaks’, een vijfdelige serie die werd uitgezonden op de Nederlandse omroep KRO en later ook op de Vlaamse televisiezender VTM. In deze serie speelden overigens ook zijn kinderen Jenne Decleir (1977) en Sofie Decleir (1970) een hoofdrol.

Herbeleef de uitreiking