Sterleggingen op de zeedijk | FFO23

Kom naar de inhuldiging van de nieuwe sterren op de zeedijk, telkens om 17.00 uur, tenzij anders aangegeven, ter hoogte van de Kemmelbergstraat en zie hoe de Walk of Fame wordt uitgebreid met gerenommeerd filmtalent. Woon een van de volgende sterleggingen bij of beleef ze allemaal.

27
01
2023
Sterlegging

Opgelet! Bij slecht weer gaat de sterlegging door in De Grote Post. Houd onze socials en deze pagina in de gaten voor de laatste nieuwe update.

Vrijdag 27 januari - Natali Broods & Dominique Deruddere

De Belgische actrice bewijst al jaren dat ze een plek verdient in de hoogste regionen van de Vlaamse theater- en filmsector. Op het doek was Natali Broods onder meer te zien in ‘Any Way the Wind Blows’ (2003) en ‘Waste Land’ (2014). In 2016 won ze de Ensor voor Beste Actrice in een Bijrol voor de film ‘Galloping Mind’ (2015) van Wim Vandekeybus en in 2018 won ze een Ensor voor Beste Actrice in de film ‘Façades’ (2017) van Kaat Beels en Nathalie Basteyns. Broods schitterde ook in tal van televisieseries, zoals ‘Tabula rasa’ (2017), ‘Over water’ (2018-2020) en ‘Déjà Vu’ (2021). Haar aankomende projecten zijn de film ‘Skunk’ van Koen Mortier en de near-fiction reeks ‘Arcadia’ dat Filmfestival Oostende zal afsluiten. 

Dominique Deruddere opent de vijftiende editie van FFO met 'The Chapel', zijn laatste nieuwe langspeelfilm. Deruddere is één van de grootmeesters van de Belgische cinema, bekend van onder andere ‘Wait Until Spring, Bandini’ (1989) en ‘Iedereen beroemd!’ (1999), waarvoor hij een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film kreeg. Hij is niet alleen een vaste waarde voor de Belgische film, hij was ook meermaals te gast bij Filmfestival Oostende. Nu wordt Dominique Deruddere gevierd met een retrospectieve op het filmfestival waar hij een sterkere band mee heeft dan velen denken: “Mede door het gezaag van Arno Hintjens en mezelf is Filmfestival Oostende uit de grond gestampt. De prachtige stad moest simpelweg een filmfestival krijgen.”

Zaterdag 28 januari - Thekla Reuten

Al jaren geeft Thekla Reuten kleur aan Nederlandse - en internationale - films en series. Haar carrière kende een vliegende start met een groot aantal rollen in verschillende producties zoals 'De Tweeling' (2002) en - te zien tijdens Filmfestival Oostende - 'Iedereen beroemd!' (1999). Haar acteerwerk bleef niet onopgemerkt en in 2004 won ze de 'EFP Shooting Star' op het filmfestival van Berlijn. Thekla Reuten speelde ondertussen al in 'The American' (2010), 'In Bruges' (2008), 'Red Sparrow' (2018) en de meest recente Nederlandse Oscarinzending: 'Narcosis' (2022), die opgenomen is in het programma van FFO! 

Zondag 29 januari - François Beukelaers [15.30 uur]

Als acteur-theatermaker heeft François Beukelaers een repertoire om u tegen te zeggen. Naast theater was hij te zien in veel Vlaamse audiovisuele producties. Van reeksen ‘Wittekerke’ en ‘Katarakt’ tot films als ‘Windkracht 10’ (1997) en ‘Veel geluk, professor!’ (2001). Een van zijn meest overweldigende prestaties kunnen we zien in de retrospectieve met ‘Brussels by Night’ (1983). De indrukwekkende carrière van het zogenaamde enfant terrible - als compliment! - van de Vlaamse podiumkunsten verdient zonder meer een ster op de zeedijk én Lifetime Achievement Award.

Dinsdag 31 januari - Geraldine Chaplin - VERPLAATST NAAR DE GROTE POST [14.00 uur]

Het palmares van actrice Geraldine Chaplin is bijna niet samen te vatten. In de jaren 60 zette ze haar eerste stappen in de wereld met onder meer een rol in 'Doctor Zhivago' (1965) - waarmee ze werd genomineerd voor een Golden Globe - en tot op de dag van vandaag maakt ze indruk op het witte doek. De genen heeft ze duidelijk geërfd van haar ouders, Charlie Chaplin en Oona O'Neill. Een greep uit haar filmografie: 'Nashville' (1975), 'Chaplin' (1992), 'Hable con ella' (2002) en 'The Orphanage' (2007). De laatste jaren groeide een subtiele Belgische link met haar rollen in 'The Barefoot Emperor' (2019) en een van de blikvangers op FFO: 'LUKA' onder regie van Jessica Woodworth.

Donderdag 2 februari - Lubna Azabal

Zowel op filmsets als op de planken bouwde de Belgische Lubna Azabal reeds een prachtige carrière uit. Aanvankelijk lokte de theaterscène haar naar Parijs, maar haar focus ging steeds meer naar film. Azabal speelde rollen in ‘Les temps qui changent’, ‘Paradise Now’, ‘Body of Lies’ en ‘Incendies’ waarvoor ze de Black Pearl Award kreeg voor Best Actress op het Abu Dhabi Film Festival. In 2004 werd ze verkozen tot Shooting Star op het filmfestival van Berlijn en ze kon al driemaal een Magritte Award in de wacht slepen. Op Filmfestival Oostende schittert ze in twee films: ‘El Houb - The Love’ en ‘Le bleu du caftan’, en krijgt ze een ster op de zeedijk van Oostende.