Quo vadis, Aida? genomineerd voor twee BAFTA's

Quo vadis, Aida?, de Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić is genomineerd voor twee BAFTA’s. De film is genomineerd voor zowel Beste Regisseur als voor Beste Niet-Engelstalige film. Tevens is ze ook de Bosnische inzending voor de Oscars en staat ze op de shortlist voor Beste Buitenlandse Film.

Žbanić’ film toont een fictionele reconstructie van de genocide in Srebrenica in 1995 en vertelt het verhaal van Aida (gespeeld door Jasna Đuričić), een tolk die op de Nederlandse VN-basis in Srebrenica werkt. Wanneer het Bosnisch-Servische leger de stad binnendringt, moet ze, samen met haar gezin en zo’n 20.000 andere Bosnische moslims, een veilig onderkomen zien te vinden. Meer dan 8000 Bosnische vluchtelingen komen om het leven.

Tot de cast behoren onder meer Johan Heldenbergh en Raymond Thiry, als Dutchbatters.

Quo vadis, Aida? heeft geen kunstgrepen nodig om de kijker bij de keel te grijpen

De Morgen

Dat deze topper kanshebber is voor twee BAFTA’s en tevens een film is van een vrouwelijke regisseur, is dit jaar misschien nog wel extra bijzonder. Vorig jaar kwamen de BAFTA’s namelijk nog onder vuur te liggen omdat enkel mannen genomineerd werden in de categorie Beste Regisseur en in de vier acteercategorieën uitsluitend blanke acteurs. De British Academy of Film and Television Arts heeft dit jaar duidelijk gehoor gegeven aan de roep om meer diversiteit: respectievelijk 4 van de 6 kanshebbers zijn vrouwelijke filmmakers en 16 van de 24 genomineerde acteurs zijn niet blank.

Naast Thomas Vinterberg met Another round en Lee Isaac Chung met Minari zijn de genomineerden in de categorie Beste Regisseur dit jaar Shannon Murphy met BabyteethJasmila Žbanić met Quo vadis, Aida?Sarah Gavron met Rocks en Chloé Zhao met Nomadland (die eerder al de Golden Globe voor Beste Regie kon opstrijken). Nomadland en Rocks kregen de meeste nominaties en maken beide kans op 7 BAFTA’s.

Ook wij kennen de waarde van vrouwelijk filmtalent. Onder meer Chloé Zhao’s The Rider en Suffragette van Sarah Gavron kregen een plaatsje tussen onze favoriete films van vrouwelijke regisseurs.

Trailer Quo vadis, Aida?

Video