Drie Vlaamse series naar Canneseries

Het internationale seriesfestival Canneseries heeft zonet het programma bekendgemaakt voor zijn zesde editie (14-19 april). Drie Vlaamse series zijn geselecteerd: 'Roomies' in de Short Form-competitie en 'Draw For Change!' en 'Mirakel n°71' in de Documentary Series-competitie.

Roomies

Fictieserie 'Roomies' is een intieme reeks vol humor en herkenbaarheid die het verhaal vertelt van Bibi en Ama, twee lesbische vriendinnen in hun twintigerjaren. In de hoop een betere versie van zichzelf te worden, trekken ze bij elkaar in op een appartement in Brussel. Elk op hun eigen manier, maar onder hetzelfde dak, komen ze tot nieuwe inzichten: het leven heeft geen handleiding, de liefde nog minder en zijzelf al helemaal niet.

'Roomies' werd geschreven en geregisseerd door Kato De Boeck en Flo Van Deuren. De productie is van Gilles De Schryver, Gilles Coulier en Wouter Sap voor De Wereldvrede. De reeks ging in wereldpremière op het Film Fest Gent en was vanaf oktober 2022 te zien op VRT MAX en op Eén. De serie was eerder dit jaar een van de grote winnaars op het Gala van De Ensors, met vier Ensors waaronder die voor Beste Fictie-Serie.

De tweede Vlaamse selectie voor Canneseries is 'Draw for Change!', een zesdelige documentairereeks van showrunners/creators Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe geproduceerd door Clin d'oeil Films. Elke episode van 'Draw for Change!' zoomt in op een vrouwelijke cartoonist ergens in de wereld en neemt ons mee op ontdekking door haar land en haar tekeningen, om zo een blik te openen op enkele van de meest prangende problemen waar vrouwen vandaag mee geconfronteerd worden.

Draw for Change!

Op Canneseries zal de episode Behind The Lines vertoond worden, een regie van Alaa Amer en Alisar Hasan die ons meeneemt naar het door oorlog verscheurde Idlib. Daar gebruikt Amany Al-Ali, de eerste vrouwelijke cartooniste van de stad, haar kunst om jonge vrouwen mondiger te maken en de confrontatie aan te gaan met patriarchale machtsstructuren. Terwijl ze worstelt met haar eigen uitputting en trauma, moet Amany de moeilijke beslissing nemen om haar stad en dierbaren achter te laten.

Behind The Lines is naast Canneseries ook geselecteerd voor de Grand Angle-competitie van het Zwitserse documentairefestival Visions du Réel. De volledige reeks van 'Draw for Change!' zal bij ons worden uitgezonden op Canvas.

'Draw for Change!' is een productie van Hanne Phlypo voor Clin d'oeil Films. 

De derde en laatste Vlaamse selectie voor Canneseries is 'Mirakel n°71', een driedelige documentaireserie die het verhaal vertelt van Nathalie Basteyns, regisseur en MS-patiënt, die op zoek gaat naar een mirakel. Na tien jaar in een rolstoel wil Nathalie terug kunnen lopen. Samen met fotografe Lieve Blancquaert en haar vaste verpleger Gustave Dikumueni reist ze van Brussel naar Lourdes. In Lourdes zijn 70 mirakels officieel door de katholieke kerk erkend en Nathalie hoopt nummer 71 op haar naam te kunnen schrijven. 

Mirakel n°71 is een productie van Sofie Van Noten en Julie Crivits voor De Mensen.

'Roomies', 'Draw for Change!' en 'Mirakel n°71' kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Redactie
Vlaams Audiovisueel Fonds