De Jamies zijn terug: Nomineer nu de beste Vlaamse online videomakers van het jaar

Oostende maakt zich op voor de uitreiking van de Vlaamse Oscars voor online videomakers. Na een succesvolle eerste én volledige online editie van De Jamies, keert de awardshow voor Vlaamse online videomakers terug tijdens Filmfestival Oostende op vrijdag 28 januari 2022. Iedereen kan vanaf nu hun favoriete videomaker van 2021 nomineren om kans te maken op een award.

Wie vorig jaar meekeek naar de prijsuitreiking wist het al: Vlaamse creatievelingen maken ontzettend goeie videocontent op platformen zoals YouTube, TikTok, Twitch en Instagram. Het internet barst van het talent en De Jamies wil die content creators de erkenning geven die ze verdienen.

Met FFO willen we een platform bieden voor audiovisueel talent in al haar vormen, ook diegenen die helemaal zelf online video’s creëren. Wij gaan met De Jamies in een vroeg stadium op zoek naar talent.

Peter Craeymeersch - Artistiek Directeur Filmfestival Oostende

Meer awards

De uitreiking van De Jamies vindt tijdens Filmfestival Oostende plaats in CC De Grote Post. Op deze centraal gelegen locatie worden de genomineerden, juryleden en gasten ontvangen voor een blitse awardshow die te volgen zal zijn via VRT NU en YouTube.

Tijdens het gala-evenement bekroont De Jamies maar liefst 12 videomakers in de categorieën: Vlog, Fictie, Lifestyle, Dans & Muziek, Comedy, Explainer, TikTok en De Kastiop Award voor gamestreaming. Nieuw dit jaar zijn de prijzen voor YouTube, Videograaf, Opkomend talent en Hit van het jaar. 

Overkoepelend stemt het publiek op de Content creator van het jaar, de publieksprijs die vorig jaar in ontvangst genomen werd door YouTuber Acid.

Vorig jaar kregen we op voorhand 5.000 nominaties binnen voor 9 categorieën. Uiteindelijk stemden meer dan 22.000 mensen op hun favorieten. Het was een indrukwekkende start voor De Jamies en werd dan ook warm onthaald door de hele online community en de fans. We kijken dan ook uit naar deze 2de editie.

Hannes Coudenys - Creatief Directeur & Juryvoorzitter De Jamies

De winnaars worden voor de helft gekozen door het publiek en voor de helft door de juryleden. Creatief directeur Hannes Coudenys (bekend van Ugly Belgian Houses, Hurae en Smile Safari) zit de jury voor. Onder meer regisseur Jonas Govaerts, gaming duo William Boeva & Eva Mundorff, styliste Farah El Bastani, creatief talent Karen François, cinefiel Eline Van Hooydonck, creatief duo Jasper Declercq & fotografe Noortje Palmers zullen reeds mee beslissen over de winnaars. Binnenkort worden nog meer namen onthuld.

Word zelf de beste content creator met De Jamies Tutorials

De Jamies zijn niet enkel het moment om online videomakers te bejubelen, maar ook het evenement waar contentmakers bijleren van elkaar. Een dag na de awardshow, op zaterdag 29 januari 2021, kunnen beginnende én ervaren creatievelingen deelnemen aan een namiddag workshops en talks: De Jamies Tutorials.

Iedereen is er welkom om bij te leren over online storytelling, videoproductie, gameproductie, motion design, creativiteit, etc. De Jamies Tutorials vinden hybride plaats: zowel offline in CC De Grote Post als online op het YouTube-kanaal van De Jamies. Studenten zullen via hun school kunnen deelnemen.

Bepaal zelf de genomineerden

Vanaf maandag 18 oktober tot en met maandag 22 november kan iedereen hun favoriete online videomaker van 2021 inschrijven op www.dejamies.be. Wie iemand nomineert, kan kiezen uit een lange lijst van content creators of zelf een naam toevoegen. 

Op woensdag 1 december opent het stemformulier waarmee het publiek kan stemmen op 10 genomineerden per categorie, gekozen door de vakjury en de organisatie uit alle ingediende namen. Het stemmen sluit op vrijdag 31 december af. De winnaars per categorie worden op vrijdag 28 januari 2022 bekendgemaakt in CC De Grote Post en online op YouTube en VRT NU.

In een notendop

 • De Jamies: awardshow voor Vlaamse online contentmakers tijdens het Filmfestival van Oostende

 • Wanneer:

  • Vrijdag 28 januari 2022: gala show met uitreiking van De Jamies

  • Zaterdag 29 januari 2022: een namiddag masterclasses onder de naam De Jamies Tutorials

 • Waar: CC De Grote Post in Oostende en online op YouTube en VRT NU

 • Hoe:

  • Iedereen kan hun favoriete videomaker insturen tot en met maandag 22 november via www.dejamies.be 

  • Het stemmen op de finale 10 genomineerden loopt van woensdag 1 december tot en met vrijdag 31 december

De Jamies zijn een samenwerking van Filmfestival Oostende met Hurae. Filmfestival Oostende vindt plaats van vrijdag 21 tot en met zaterdag 29 januari 2022.

De Jamies

De Vlaamse online video awards