De Jamies keren voor de vierde keer terug en nomineren is eenvoudiger dan ooit

Trek je meest blinkende pak aan en haal je beste danssneakers boven want op vrijdag 2 februari 2024 worden de Vlaamse online video awards voor de vierde keer uitgereikt tijdens Filmfestival Oostende. Vanaf vandaag kan iedereen hun favoriete online videomaker van 2023 nomineren voor een award op De Jamies.

De jamies 2023

De Jamies - vernoemd naar kunstenaar James Ensor die leefde en werkte in Oostende - bejubelt alle Vlaamse online videomakers van het moment. Dat zijn de digitale creatievelingen die hun kunsten, humor en enthousiasme tonen op TikTok, Instagram, YouTube en Twitch. Deze makers creëren op die sociale media-platformen uiteenlopende filmpjes in verschillende genres en stijlen voor kijkers in alle vormen en maten. Met De Jamies wil Filmfestival Oostende aandacht geven aan alle Vlaamse content creators die blijven maken, entertainen en ontroeren ongeacht de grootte van hun publiek.

“We zijn 4 jaar geleden met De Jamies begonnen omdat we vonden dat de creators te weinig credits kregen voor alles wat ze deden”, verduidelijkt creatief directeur Hannes Coudenys over de missie van De Jamies. “Het is ongelofelijk om te zien hoe de online wereld ondertussen volop in de mainstream media aan bod komt. Maar daarmee is ons werk niet gedaan. We geloven dat De Jamies voor veel opkomend talent dat extra duwtje in de rug kan zijn om het te maken en er misschien ooit een job van te maken.”

Sinds de start van Filmfestival Oostende investeren we consequent in de ondersteuning van nieuw en jong audiovisueel talent. Deze inspanning, die zich voornamelijk richtte op de 'traditionele cinema', werd in 2021 uitgebreid met de lancering van De Jamies. De afgelopen jaren hebben de nieuwe generatie makers een buitengewone invloed uitgeoefend op onze leefwereld. De wijze waarop zij verhalen vertellen en content creëren, heeft de manier waarop we informatie consumeren en met elkaar communiceren veranderd. We zijn dan ook bijzonder trots dat FFO, in samenwerking met HURAE, een initiatief als De Jamies kan ondersteunen.

Het betrekken van online creators in onze programmatie markeert een spannende volgende stap in ons streven naar innovatie en relevantie binnen de audiovisuele sector. Het is niet enkel een weerspiegeling van onze erkenning voor hun impact, maar gaat ook hand in hand met de voortdurende inspanningen om een divers publiek aan te trekken.

Peter Craeymeersch, Artistiek Directeur Filmfestival Oostende

Nomineer gemakkelijk jouw favoriete creator

De formule van De Jamies blijft hetzelfde: eerst kan iedereen hun favoriete online Vlaamse videomaker van het moment nomineren en daarna kan iedereen stemmen op 10 genomineerde namen per categorie om de winnaars te bepalen.

Fans, volgers en kijkers nomineren dus zélf de makers die mogelijk in de prijzen vallen. Nomineren is gemakkelijker dan ooit: voer simpelweg de naam in op www.dejamies.be van de creator die jou het afgelopen jaar het meeste opviel. Het nominatieformulier sluit op zondag 19 november.

Daarna buigt de vakjury zich over de ingediende namen en wijst ze een categorie toe. Deze jury maakt de top 10 per categorie op. En stemmen op de lijst genomineerden kan vanaf maandag 11 december tot en met vrijdag 29 december.

Een exclusieve zaalshow

De Jamies deelt voor de vierde keer awards uit op vrijdag 2 februari 2024 in De Grote Post. In het bruisende cultuurhuis van Oostende worden de genomineerden, juryleden en gasten ontvangen voor een exclusieve awardshow. Voor de thuiszittenden zal het feest te volgen zijn via de sociale mediakanalen van de aanwezigen en achteraf met de hoogtepunten op de online kanalen van De Jamies.

Word zelf de beste content creator met De Jamies Tutorials

Naar aanloop van de awardshow kunnen creatievelingen, opkomende talenten en professionals zelf de ins en outs leren van online mediaproductie. Een reeks experten zakt af naar Oostende om er workshops en lezingen te geven onder de noemer van De Jamies Tutorials. 

Bedrijven en vaklui schuiven aan op donderdagnamiddag 1 februari 2024, terwijl jonge creatievelingen zichzelf mogen verrijken op vrijdagnamiddag 2 februari 2024. De ticketverkoop van De Jamies Tutorials start eind november op www.dejamies.be en op www.filmfestival.be

Rep je nu alvast naar de online profielen van De Jamies voor korte tutorials over muziekrechten, fake news en regels rond reclame maken als influencer.

In een notendop

 • De Jamies: awardshow voor Vlaamse online contentmakers tijdens Filmfestival Oostende 
 • Wanneer:
  • Donderdag 1 februari 2024: een namiddag masterclasses onder de naam De Jamies Tutorials voor business
  • Vrijdag 2 februari 2024: een namiddag masterclasses onder de naam De Jamies Tutorials voor creators  + galashow met uitreiking van De Jamies
 • Waar: De Grote Post in Oostende
 • Hoe:
  • Iedereen kan hun favoriete videomaker insturen tot en met zondag 19 november via www.dejamies.be 
  • Het stemmen op de lijst van 10 genomineerden per categorie loopt van maandag 11 december tot en met vrijdag 29 december

De Jamies zijn een samenwerking van Filmfestival Oostende en Hurae. Filmfestival Oostende vindt plaats van vrijdag 26 januari tot en met zaterdag 3 februari 2024.

DE JAMIES

Volg De Jamies ook op sociale media: Instagram - Facebook - X- TikTok - YouTube.