De Veroordeling

Audiodescriptie
Directed by Sander Burger
Watch the trailer

De Deventer moordzaak is een van de beruchtste moordzaken in Nederland. Niet zozeer vanwege de spraakmakende moord op de steenrijke weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer in 1999, maar wel door het mediacircus dat erop volgde. Wanneer televisiejournalist Bas Haan met ongeloof toekijkt hoe de financieel adviseur van de weduwe, Ernest Louwes, veroordeeld wordt voor moord, besluit hij zelf op onderzoek te gaan. Initieel legt hij een gerechtelijke dwaling bloot die de vrijspraak van Louwes kan betekenen. Maar wanneer mediapersoonlijkheid Maurice de Hond zich met de zaak begint te bemoeien en zonder enig bewijs de klusjesman van de weduwe aanwijst als dader, komt alles in een stroomversnelling terecht. Het leven van de klusjesman wordt verwoest door een trial by media.

Regisseur Sander Burger sleepte met deze thriller maar liefst vier Gouden Kalveren in de wacht: Beste Hoofdrol voor Fedja van Huêt, Beste Bijrol voor Yorick van Wageningen, Beste Scenario en Beste Film.

Movie duration
120 min
Cast
Fedja Van Hüet , Yorick van Wageningen, Lies Visschedijk
Land
Netherlands
Genres
drama, biografie, misdaad
Language
Dutch
Subtitles
Dutch
Thema

Nederlands Film Festival

Golden Calf, Best Screenplay of a Feature Film, Best Film, Best Leading Role, Best Supporting Role, 2021

Seattle Film Festival

Grand Jury Prize, Best Feature Film, 2020
SFF Award, Best Director Feature Film, Best Actor Feature Film, Best Screenplay adapted from a novel, Best Supporting Actor, Best Supporting Actress, 2020