'The Best Immigrant' wint de finale van Streamz Academy

Cristina Poppe en Raoul Groothuizen zien hun idee in productie gaan als Streamz Original.

Streamz Academy

Vandaag werd op het Filmfestival Oostende de winnaar van Streamz Academy bekendgemaakt. 'The Best Immigrant' werd als beste idee gekozen uit het hele Streamz Academy-traject. Van de 534 pitches die in januari 2023 werden ingediend, kon 'The Best Immigrant' de vakjury en het publiek van hun potentieel overtuigen. Het duo ziet hun idee voor een thriller in productie gaan als een Streamz Original.

Streamz Academy ondersteunt een nieuwe lichting schrijvers en biedt hen de kans om ervaring op te doen binnen een professionele context. De opdracht van Streamz Academy? Pitch een idee voor een thrillerreeks. Van de 534 creatieve ideeën werden uiteindelijk 8 jonge schrijftalenten gekozen om onder begeleiding van deskundige experts, ervaren coaches en gelauwerde producenten een intens ontwikkelingstraject te volgen.

Vanmiddag werd 'The Best Immigrant' op Filmfestival Oostende gekozen als beste idee voor een nieuwe, spannende thrillerreeks. Het schrijf-duo Cristina Poppe en Raoul Groothuizen kon de vakjury, Streamz en het publiek met hun pitch overtuigen om het tot een volwaardige miniserie te schoppen.

Vlaanderen is wereldwijd gekend om zijn fictie en dat kan alleen maar zo blijven als we investeren in lokaal talent. Productiehuizen doen dit op dagdagelijkse basis, en als Streamz ondersteunen we graag nieuwe, jonge schrijvers. 'The Best Immigrant' is het beste bewijs dat er heel veel talent is.

Yousri Mekroum, Hoofd van Streamz Academy

We zijn overdonderd door het succes van de Streamz Academy. De kwaliteit van het werk van de finalisten bewijst nogmaals dat Vlaanderen een groeibodem is voor ijzersterk talent. We kijken er enorm naar uit om 'The Best Immigrant' als Streamz Original in productie te zien gaan.

Dorien Rausch, Hoofd content bij Streamz

'The Best Immigrant' van Cristina Poppe en Raoul Groothuizen

'The Best Immigrant' vertelt het verhaal van een extreemrechtse regering die aan de macht komt in België en alle mensen met migratieachtergrond begint buiten te zetten. Danskoppel Soraya en Jamal zien maar één oplossing: deelnemen aan ‘The Best Immigrant’, een talentenshow met als hoofdprijs… een verblijfsvergunning. Tarik, de coach die ze toegewezen krijgen, werkt mee aan de show om zelf niet gedeporteerd te worden maar worstelt met zijn geweten. Wanneer hij op zoek gaat naar de waarheid achter de show, ontdekt hij een duister geheim. Terwijl Soraya en Jamal dansen voor hun leven, beraamt Tarik een plan om met hun hulp de waarheid naar buiten te brengen.

Video

De jonge schrijftalenten Cristina Poppe en Raoul Groothuizen studeerden af als scenaristen aan het RITCS en droomden ervan om daadwerkelijk scenario’s te schrijven voor films en series. Ze worden net als de rest van de wereld dagelijks geconfronteerd met een toenemende polarisering rond het thema immigratie. In plaats van hiervan weg te kijken, willen Raoul en Cristina deze complexe en controversiële kwestie aanpakken aan de hand van een fictioneel, genre-verhaal. Zij zien hun pitch tot een serie gemaakt worden van vier afleveringen van telkens 30 minuten.

We zijn zeer blij dat de vakjury en het publiek ons het vertrouwen hebben gegeven om dit idee uit te werken tot een serie. Het voelde als onze laatste kans om dit uit te brengen. We geloofden heel sterk in dit idee en zijn dankbaar aan Caviar om ons te ondersteunen in dit proces. We zijn enorm blij dat we van Streamz de kans krijgen om 'The Best Immigrant' in productie te zien gaan. We kunnen niet wachten tot Vlaanderen dit verhaal kan ontdekken.

Cristina Poppe en Raoul Groothuizen

Wij zijn voor het concept gevallen van 'The Best Immigrant', omdat we er een razend spannende thriller in zien met een brandend actueel thema. We worden net als de rest van de wereld dagelijks geconfronteerd met een extreme polarisatie over migratie. In plaats hiervan weg te kijken, willen we dit aankaarten in een fictioneel genre-verhaal.

Dimitri Verbeeck, Producent Caviar

Tweede editie Streamz Academy ​

In primeur op Filmfestival Oostende, kondigde Streamz officieel een tweede editie aan van Streamz Academy. Aspirant ficitiemakers met een kriebelende pen kunnen zich dan opnieuw inschrijven voor dit ontwikkelingstraject. Een jaar lang worden zij begeleid door Streamz en ervaren coaches om hun idee te perfectioneren naar een volwaardige pitch, en zo hun carrière te starten met een Streamz Original. Meer informatie zal later komen.

Documentaire Streamz Academy

Vanmiddag ging de documentaire van Tobias Deruwe en Frederik Vandewalle over de jonge talenten van Streamz Academy in première op Filmfestival Oostende. Een heel jaar lang volgden zij het traject van Cristina en Raoul en de andere finalisten. Van interessante lezingen, diepgravende workshops en one-on-one coaching over verschillende domeinen heen zoals conceptontwikkeling, scenarioschrijven en grafisch design tot een schrijversweekend om nooit te vergeten. Alles werd op de gevoelige plaat vastgelegd.

In de documentaire zien we hoe de carrière van Cristina en Raoul begon met een intrigerend idee voor een miniserie. We zien van dichtbij het intense en soms wel emotionele parcours om van zijn/haar idee een volwaardige pitch te maken, en uiteindelijk een Streamz Original thriller te ontwikkelen. In februari verschijnt deze documentaire op Streamz.

Streamz Academy is een initiatief van Streamz gesteund door de sector. Tijdens de eerste editie werd 'The Best Immigrant' van Cristina Poppe en Raoul Groothuizen uitgekozen tot beste idee voor een Streamz Original miniserie. De thriller van vier afleveringen van telkens 30 minuten zal ten vroegste te zien zijn in 2025 op Streamz.

Redactie
Streamz / Beeld: Toon Aerts