2020

Zowel de Ensors als FFO kregen een nieuwe datum, maar we zaten niet stil in afwachting van de januari-editie. 

Met de expo ‘Het Wonder Is Geschied!’ brachten we een ode aan 20 jaar nieuwe Vlaamse film. Van 11 juli tot 11 oktober konden bezoekers het werk bewonderen van tien toonaangevende grafische vormgevers, illustrators en graffitikunstenaars die elk een Vlaamse topfilm herinterpreteerde. De werken werden aangebracht op tien gigantische panelen die in het Oostendse Fort Napoleon verspreid stonden opgesteld:

  • Sammy Slabbinck over De zaak Alzheimer (Erik Van Looy)
  • Jaune over Aanrijding in Moscou (Christophe Van Rompaey)
  • Gijs Kast over Rundskop (Michaël R. Roskam)
  • Eva Mouton over Hasta la vista (Geoffrey Enthoven)
  • Lectrr over The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen)
  • Studio Caro over Het vonnis (Jan Verheyen)
  • TOYKYO over Marina (Stijn Coninx)
  • Gus & Stella over Black (Adil & Bilall)
  • Mellon over Home (Fien Troch)
  • Annelien Smet over Girl (Lukas Dhont)

Sfeerbeelden

Daarnaast liet stylist Cleo Baele haar licht laten schijnen over 20 jaar nieuwe Vlaamse film aan de hand van 20 paspoppen. Tal van regisseurs doken in hun archief op zoek naar markante attributen die een centrale rol speelden in hun films. Zo kon je de originele ijsbeer uit Charlie en Hannah gaan uit, de hamer uit De Patrick, de poppen uit Ce magnifique gâteau en vele andere artefacten gaan bewonderen. Ook de meest opvallende filmprijzen kregen een centrale rol binnen de expo. Iedereen weet ongeveer wel hoe een Oscar of een Gouden Palm eruit ziet, maar de Vlaamse film heeft de voorbije twee decennia een wonderlijk rariteitenkabinet aan onderscheidingen verzameld, die voor deze gelegenheid werden opgeblonken. 

Samen met de expo werd – in samenwerking met Radio 1 – ook een podcastreeks gelanceerd waarin de makers van de tien Vlaamse filmklassiekers hierboven dieper ingaan op zowel hun films als de recente Vlaamse filmgeschiedenis. De luisteraar krijgt een uniek perspectief op het creatieve proces van de makers, het reilen en zeilen achter de schermen en memorabele anekdotes, maar ook de hete hangijzers uit heden, verleden & toekomst van hun geliefde sector worden niet gemeden. 

Aan het woord zijn o.a.: Koen De Bouw, Geoffrey Enthoven, Louisiana Mees, An Rydant, Barbara Sarafian, Felix van Groeningen, Erik Van Looy, Adil El Arbi, Bilall Fallah, Fien Troch, Sahim Omar Kalifa, Frank van den Eeden, Patrice Toye, Jan Verheyen, Lukas Dhont, Matteo Simoni,  Eva Cools, Gilles Coulier en Stijn Coninx.