Het feest blijft doorgaan: Diamanten Filmprijs voor ‘Zillion’

De nieuwe film 'Zillion' - gemaakt door regisseur Robin Pront - maakte een vliegende start en heeft de indrukwekkende kaap van 400.000 bezoekers gerond. Zelfs de Amerikaanse blockbuster ’Top Gun: Maverick’ moest eraan geloven: 'Zillion' is het grootste bioscoopsucces van dit jaar in de Belgische zalen. Voor een soortgelijke triomf van een Vlaamse film moeten we al teruggaan naar 'Loft' (2008) en de eerste twee Kampioenenfilms (2013 en 2015). De prestatie van 'Zillion' wordt beloond met een Diamanten Filmprijs.

Zillion

'Zillion', de zinderende film over de gelijknamige, legendarische danstempel, drukt zijn stempel in de Vlaamse bioscoop. Het exuberante verhaal van de beruchte clubuitbater Frank Verstraeten laat filmliefhebbers niet onberoerd: maar liefst 400.000 nieuwsgierigen kochten al een kaartje. Verschillende bioscopen programmeren zelfs extra filmvoorstellingen om de toeloop te verzilveren. Zilver en goud heeft 'Zillion' al veroverd, maar nu reikt Filmfestival Oostende de Diamanten Filmprijs uit aan de film van regisseur Robin Pront.

Het succes van 'Zillion' - gelijktijdig met het prachtige 'Close' van Lukas Dhondt in de zalen - kent een aantal oorzaken. Het verhaal spreekt zonder meer tot de verbeelding: seks, drank, drugs en beats. Maar ook de enorme hoeveelheid geld die ondernemer Frank Verstraeten op korte tijd vergaarde én verbraste, wekt de belangstelling. Voeg daarbij een knallende première en een stevige teug nostalgie en het succesrecept is zo goed als klaar. Afgekruid met de doordachte regie van Robin Pront en sterke acteerprestaties van Jonas Vermeulen en Matteo Simoni, is het enthousiasme voor 'Zillion' geen verrassing.

Het succes verbaasde ook regisseur Robin Pront die dankbaar reageerde: "Wie mij een beetje kent weet dat ik niet snel met mijn mond vol tanden sta. Dat is nu wel anders."

Zillion

Over ‘Zillion’ 

1997. Computergenie Frank Verstraeten is klein van gestalte, zijn ambities des te groter. Met megadiscotheek Zillion bouwt hij in Antwerpen de place to be voor uitgaand Vlaanderen en ver daarbuiten. Frank paradeert er met Vanessa, de mooiste vrouw van België terwijl partner in crime en pornokoning Dennis Black Magic voor de pikante acts zorgt. Frank wordt even beroemd en berucht als z'n discotheek, maar trapt daarbij al te vaak op de verkeerde tenen.

Filmprijzen

FFO ondersteunt sinds jaar en dag talent van eigen bodem en de Vlaamse film in het bijzonder. Als neutrale speler voelt Filmfestival Oostende zich geroepen om succesvolle Vlaamse filmproducties in de kijker te zetten. Sinds 2011 reikt het festival de Gouden (100.000 bezoekers), Platina (200.000 bezoekers) en Diamanten (400.000 bezoekers) Filmprijzen uit. 

De bezoekersaantallen voor toekenning van de Gouden, Platina en Diamanten Award worden gebaseerd op de cijfers van de distributeur van de betreffende film. De Gouden, Platina en Diamanten Award is een organisatie van vzw Les Films du Bord de Mer met steun van het VAF.