Meet the jury's!

Heel wat films uit het programma van Filmfestival Oostende maken deel uit van de officiële competities. Van visuele partners in de LOOK!-competitie, tot knappe samenwerkingen in de COOP!-competitie en nieuw opkomend talent in de SOON!-competitie. De selecties worden vakkundig beoordeeld door verschillende jury's, maar wie zijn die kenners? Tijd om ze hier nog even voor te stellen.

Jury van de LOOK!-competitie

Jaco Van Dormael (juryvoorzitter) gooide als Belgische cineast grote ogen met ‘Le Huitième Jour’, ‘Mr. Nobody’ en ‘Le Tout Nouveau Testament’. Het komische drama ‘Toto le héros’ won de Caméra d’or op het Filmfestival van Cannes en de BAFTA voor Beste Niet-Engelstalige film.

Charlotte Vandermeersch maakte furore in de hilarische ‘Wat Als?’, maar ook in films als ‘Belgica’ en ‘De Premier’. Recent debuteerde ze als filmmaakster, en met succes: ‘De acht bergen’ in samenwerking met Felix van Groeningen won de juryprijs op het Filmfestival van Cannes 2022.

Matteo Simoni is een van de meest geliefde Belgische acteurs. Van slapstick humor in ‘Safety First’ en komische tragedie in ‘Callboys’ tot vinnige stoeretaal in ‘Patser’, de veelzijdigheid van Simoni maakt indruk. Hij was de Master van Filmfestival Oostende in 2018 en schitterde onlangs in het immens populaire ‘Zillion’.

Als scenarioschrijfster is Malin-Sarah Gozin de stille kracht achter verschillende topseries als ‘Clan’, ‘Connie & Clyde’ en ‘Tabula Rasa’. In 2018 ontving ze de prestigieuze Edmond Hustinxprijs voor Toneelschrijvers en dit jaar werkte ze mee aan ‘Bad Sisters’, de Engelstalige remake van ‘Clan’.

Als geen ander kent Dries Delputte de visuele technieken die film naar een hoger niveau tillen. Hij werkte als cinematograaf aan verschillende videoclips, reclamespots en documentaires, maar focust als Director of Photography vooral op films en series: ‘Tabula rasa’, ‘De twaalf’, ‘Albatros’ en ‘H4Z4RD’ is slechts een greep uit zijn oeuvre.

Jaco Van Dormael
Jaco Van Dormael
Charlotte Vandermeersch
Charlotte Vandermeersch
Matteo Simoni
Matteo Simoni
Malin-Sarah Gozin
Malin-Sarah Gozin
Dries Delputte
Dries Delputte

Jury van de COOP!-competitie

Juryvoorzitter Wim Willaert werd geboren aan ‘t zeetje, maar ook op het scherm voelt hij zich thuis. ‘Offline’, ‘Red Sonja’, ‘Bevergem’, ‘Eigen Kweek’, ‘Cargo’ en ’Undercover’ is slechts een greep uit de indrukwekkende loopbaan van de immer sympathieke acteur en muzikant.

Sarah Lederman is een filmmaakster gespecialiseerd in documentaire en fictie. Met kortfilms als ‘Miriam’, ‘Cocon’ en ‘les Racines de l’Eau’ was ze op internationale filmfestivals te zien en werd ze regelmatig bekroond. In 2021 won ze de prijs voor ‘Beste Kortfilm’ op Filmfestival Oostende met ‘les Racines de l’Eau’. 

Ann Clauws is een van de trouwste leden van het preselectieteam. In de aanloop naar het festival hielp ze mee om uit het grote aanbod aan film de selectie van internationale titels te vervolledigen. 

Sterre de Jong zet zich gepassioneerd in voor filmfestivals en produceerde ook al enkele documentaires. Bovendien is ze Hoofd Professionals & Talent bij het Nederlands Film Festival. 

Jade Olieberg uit Rotterdam is actrice en te zien in theater-, televisie- en filmproducties. Een greep uit haar rollen maakt duidelijk dat ze een prominente actrice is: ‘Ik weet wie je bent’,  ‘ANNE+’, en de recente reeks ‘Geldwolven’.

Wim Willaert
Wim Willaert
Sarah Lederman
Sarah Lederman
Ann Clauws
Ann Clauws
Sterre de Jong
Sterre de Jong
Jade Olieberg
Jade Olieberg

Jury van de SOON!-competitie

Cecilia Verheyden (juryvoorzitter) regisseerde verschillende bekroonde reclamespotjes, (kort)films, videoclips, documentainers en televisieseries. ‘wtFock’ was een online succes en het tweede seizoen van ‘Undercover’ werd getoond op Eén en Netflix. Verheyden maakte ook de spin-off ‘Ferry’ en werkt momenteel aan de reek ‘Diamonds’.

Taeke Nicolaï schittert in de openingsfilm ‘The Chapel’. Ze was eerder te zien in de televisiereeks ‘Vermist’ (2008) en in de horror-komedie ‘Yummy’ (2019).

Het parcours van de Nederlands-Britse actrice Ellie de Lange gaat steil naar omhoog. Ze speelt in ‘Follow the Soa’ en ‘Jos’, maar maakte internationaal furore in de Netflixreeks ‘The Serpent’. In de gloednieuwe reeks ‘Arcadia’ - afsluiter van FFO - vertolkt ze een van de hoofdrollen.

Jean Janssens ken je misschien van jeugdseries ‘Campus 12’ en ‘D5R’ of van de Vlaamse telenovelle ‘Lisa’. Jean is op Filmfestival Oostende te zien in de series ‘Arcadia' en ‘Liefdestips aan mezelf’.

Met een grote fascinatie voor storytelling schreef Una Kreso als scenarist voor de serie ‘Hacked’ waarvan het tweede seizoen in première gaat op Filmfestival Oostende. Samen met Amina Hatim en Nele Vandael richtte ze ook Het Grensoverschrijvend Collectief op, een team van vrouwelijke scenaristen. 

Het jongste jurylid, Steffi Mercie, maakte naam op TikTok en was in 2019 voor het eerst te zien in de reeksen ‘Wakandy’ en ‘Vloglab’. Ze voelt zich duidelijk thuis op het scherm want ook voor ‘Bittersweet Sixteen’ en de recente horrorfilm ‘FOMO’ werd ze gecast.

SOON!-jury
SOON!-jury
Taeke Nicolaï
Taeke Nicolaï
Jean Janssens
Jean Janssens
Steffi Mercie
Steffi Mercie