Filmfestival Oostende beleeft wervelende openingsavond

De kop is eraf! Filmfestival Oostende opende haar feestelijke vijftiende editie met de openingsfilm 'The Chapel' van Dominique Deruddere in aanwezigheid van de cast en crew. Taeke Nicolaï, Ruth Becquart en Kevin Janssens schitterden op de rode loper en lieten de film in wereldpremière los op het - in grote getale - opgedaagd publiek. Daarnaast werden Master Natali Broods en Dominique Deruddere gehuldigd met een ster op de zeedijk.

Natali Broods

Het eerste wapenfeit op de eerste wintereditie was de sterlegging op de zeedijk. De rij aan sterren is ondertussen al meer dan een kilometer lang en dit jaar was Master Natali Broods de eerste die de promenade nog een stukje langer mocht maken. Met een ontroerende inleiding van collega-acteur en lid van het theatergezelschap De Hoe, Peter Van den Eede, werd Natali Broods gehuldigd met af en toe een gevatte kwinkslag.

Natali heeft in haar spel een dermate naturel waardoor ik mij tijdens het spelen van een ruzie al vaker heb afgevraagd of we nog wel aan het spelen zijn.

Peter Van den Eede
Natali Broods

Regisseur van de openingsfilm Dominique Deruddere mocht ook een ster in ontvangst nemen. Zijn carrière is bijna zo lang als de Walk of Fame en dat laat Filmfestival Oostende niet zomaar passeren. Hij maakte klassiekers als 'Hombres complicados' en 'Iedereen beroemd!', maar introduceert op dit filmfeest zijn laatste nieuwe film 'The Chapel'. Het was acteur Josse De Pauw - ook te zien in 'The Chapel' - die met een inleidingsspeech de ster nog wat extra glans gaf.

'Crazy Love', 'Iedereen beroemd!', 'Hombres complicados' en dat zijn ze lang niet allemaal... en straks 'The Chapel'. Wie weet hoeveel geduld en overgave nodig zijn om één enkele film te maken, kan niet anders dan bewonderen. Dan ligt die ster daar niet voor niks.

Josse De Pauw
Dominique Deruddere

Veel bekijks op de rode loper

De aankomst van de cast en crew kon rekenen op grote belangstelling. Dominique Deruddere, Taeke Nicolaï, Kevin Janssens, Bart Van Langendonck, Zachary Shadrin, Valerie Depreeuw, Johanna Ghilain, Thomas Silberstein en Marine Holthof passeerden de revue voordat hun film in wereldpremière ging. Na de verschillende vertoningen stonden de acteurs en actrices het publiek te woord en gaven ze iedereen de kans om vragen te stellen.  

Het Radio 1-programma Culture Club presenteerde twee uur lang vanop Filmfestival Oostende. Met zicht op de rode loper ging presentator Bent Van Looy in gesprek met artistiek directeur Peter Craeymeersch en Master van Filmfestival Oostende Natali Broods. Taeke Nicolaï en Ruth Becquart gingen dieper in op 'The Chapel' en of ze zelf even muzikaal aangelegd waren als de film laat vermoeden. Ook regisseur Dorothée van den Berghe liet haar licht schijnen op 'Aller/Retour' dat tijdens FFO in avant-première gaat. Sahim Omar Kalifa vertelde hoe je zijn liefde voor voetbal ook voelt in zijn nieuwste langspeelfilm 'Baghdad Messi' en Lisa Spilliaert pareerde vakkundig alle vragen over of ze nu wel of niet familie is van Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert, iets wat je misschien te weten komt in haar kortfilm. Tijdens Culture Club kwam Johannes is zijn naam optreden, geboren en getogen in Oostende. De frontman van gewezen band 'The Van Jets' bracht enkele gevoelige, Nederlandstalige nummers. 

Sfeerbeelden openingsavond