3 cultuurtips dit voorjaar in Oostende

Val je ook wat in een zwart gat na negen dagen filmplezier op Filmfestival Oostende? Niet getreurd, want Oostende heeft ook de komende weken heel wat cultureel leuks gepland. Van 10 tot en met 12 maart 2023 ontvangt Oostende schrijvers, denkers en lezers op het non-fictieboeken festival FAAR, in maart & april vinden enkele Kursaal Classics plaats en van 24 tot en met 26 maart is De Grote Post de haven voor het FOR REAL // XR Festival. Klaar voor een voorjaar vol cultuur in Oostende?

FAAR, het non-fictieboekenfestival

Van 10 tot en met 12 maart gaan meer dan vijftig auteurs voor anker in Oostende tijdens FAAR, hét non-fictieboekenfestival. Bezoekers kunnen deelnemen aan meer dan vijfenzestig activiteiten verspreid over een tiental locaties op wandelafstand van elkaar, met CultuurCafé De Grote Post als het kloppende hart van het festival.

Volledig programma & tickets

Enkele tips op het programma

  • Verzwegen familiegeschiedenissen: Eva Kamanda en Kristof Bohez, auteurs van ‘Een verzwegen leven’, gaan in gesprek met Martin Heylen, die ook net het ‘Ik dacht dat ik een kleine familie’ had gepubliceerd heeft bij de gelijknamige televisiereeks Uncle Martin. Koop tickets

  • De schrijver als onderwerp, met Fleur Pierets, Aya Sabi en Anouk Torbeyns: Geïnspireerd door het boek ‘Heerlijk monster’ van Fleur Pierets, plannen we een reflectiegesprek over en rond de vraag hoe loyaal je moet zijn als schrijver aan de groep/groepen die je representeert. Ben je het verplicht om als lesbische, queer vrouw jezelf als onderwerp te nemen, omwille van representatie? Hoe kijkt Aya Sabi ernaar als schrijver én moslima én denker en intellectueel?  Koop tickets
  • Inspiratie: Het is het fundament van wetenschap, kunst, literatuur, muziek en andere grote prestaties. Ap Dijksterhuis legt in deze lofzang op misschien wel de mooiste verworvenheid van het brein uit wat inspiratie is, waarom we het hebben, hoe het werkt en hoe we het krijgen. Creatieve duizendpoot Wim Willaert vertelt vanuit zijn ervaring én vanuit zijn poëtische boek ‘Over wolken’ hoe hij met inspiratie omgaat. Koop tickets

 Kursaal Classics

Kursaal Classics

Klassieke muziek gaat in Oostende hand in hand met de zee. Het spel van de golven, de dialogen tussen wind en zee, de ochtenden, de zonsondergangen... Onsterfelijk! Dankzij Kursaal Oostende en FFO krijg je met de code FFO23 voor de concerten op 19 maart en 23 april 1+1 gratis.

FOR REAL // XR Festival

De Grote Post presenteert het FOR REAL // XR Festival tijdens het weekend van 24 tot 26 maart. Een festival voor nieuwsgierige nerds en dromerige dummies. Maar vooral voor iedereen die droomt van een wereld die groter is dan deze.

XR

Nu eens gewapend met een VR-bril, dan weer zich verliezend in digitale animatietechnieken, gaan artiesten tijdens FOR REAL aan de slag en doen ze wat ze altijd doen: verhalen vertellen. De beleving is helemaal nieuw, het doel hetzelfde. Tussen de ribben porren, je hart raken, je geweten schoppen. 

Voor dit festival geldt Pay what you can. Betekent een lagere prijs voor jou dat het makkelijker is om de voorstelling bij te wonen? Dan ben je vrij dat te kiezen. Kan je je een hogere ticketprijs veroorloven? Dan zorg jij ervoor dat anderen minder kunnen betalen.

Meer weten