Meet the Masters: ‘A Clockwork Orange’ (1971) van Stanley Kubrick met Gene Bervoets

Op dinsdag 19 december stelt Master van FFO24 Gene Bervoets 'A Clockwork Orange' van Stanley Kubrick voor.

19
12
2023
19:00

In Meet the Masters brengt FFO maandelijks het werk van markante makers in de filmgeschiedenis terug naar het witte doek met een hapklare omkadering door filmkenner Anke Brouwers en haar gast, een bekende Vlaamse filmprofessional.

A Clockwork Orange

Alex en zijn bende plegen buitensporig geweld tegen weerlozen. Wanneer hij wordt gearresteerd en opgesloten, wordt Alex onderworpen aan een proces om hem weer 'maatschappij-vriendelijk' te krijgen. Uiterlijk gezond en intact, maar innerlijk kreupel en beperkt tot reflexen waar hij geen controle over heeft.

Bervoets omschrijft Kubrick als de meest vernieuwende en invloedrijke filmregisseur aller tijden. De regisseur, nu bekend als grootse vernieuwer van de cinema, deinsde er niet voor terug om te experimenteren met het medium. Van de thrillerklassieker ‘The Shining’ over de controversiële verfilming van Vladimir Nabokovs ‘Lolita’, tot science-fictionmeesterwerk ‘2001: A Space Oddysey’. Door zijn vernieuwingsdrang inspireert Kubricks oeuvre tot op de dag van vandaag talloze jonge filmmakers.

Meet the Masters

Podcastreeks 'Meet the Masters'

Voor wie er niet (altijd) bij kan zijn, volgt er een gelijknamige podcastreeks waarbij de verschillende sessies overal en altijd kunnen (her)beluisterd worden. Elke podcastaflevering komt diezelfde week op vrijdag uit en zal beschikbaar zijn via Spotify, Apple, Google Podcasts en in de Podcast app van De Standaard.

Luisteren