Emily Watson bekroond voor rol in 'Small Things Like These' van Tim Mielants

De openingsfilm van de Berlinale was 'Small Things Like These' van de Belgische regisseur Tim Mielants, bekend van de recent uitgekomen en grote Ensorwinnaar 'Wil'. Niet de hoofdrolspeler Cillian Murphy werd bekroond in Berlijn, maar wel Emily Watson, die de Zilveren Beer voor Beste Bijrol kreeg.

Small things like these

'Small Things Like These' speelt zich af in 1985, tijdens Kerstmis, in een klein stadje op het Ierse platteland, en volgt kolenarbeider, echtgenoot en vader Bill Furlong terwijl zijn dagelijkse routine verstoord wordt door de ontdekking van een verborgen geheim. De film belicht het schokkende schandaal van de Magdalena-wasserijen, een publiek geheim in Ierland. Van de jaren 1820 tot 1996 hielden de nonnen van de Katholieke kerk jonge vrouwen gevangen en dwongen hen tot een leven van gedwongen dienstbaarheid.

Watson speelt een kloosterzuster in de film. Die gaat over de slechte behandeling van zwangere meisjes in Ierland, die weggestopt en uitgebuit werden in wasserijen.

Ik kan hier niet staan zonder te spreken over de duizenden en duizenden meisjes van wie het leven verwoest werd doordat kerk en staat samenspanden.

Emily Watson

Dat een film van een Belgische regisseur het festival mocht openen was een primeur. 'Small Things Like These' is gebaseerd op het gelijknamige boek de bekroonde Ierse schrijver Claire Keegan, bekend van o.a. 'Foster', de roman die in 2022 werd verfilmd als het Oscargenomineerde 'The Quiet Girl'. Het filmscenario voor 'Small Things Like These' is geschreven door Enda Walsh. 

'Small Things Like These' verenigt regisseur Tim Mielants ('Wil', 'De Patrick') met acteur Cillian Murphy, nadat ze eerder al samenwerkten aan het derde seizoen van 'Peaky Blinders'. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Eileen Walsh, Michelle Fairley en Emily Watson.

Redactie
VRT nws & Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)