'Dalva' triomfeert op de 13e Cérémonie van de Magritte du Cinéma

'Dalva' van Emmanuelle Nicot won 7 prijzen op zaterdag 9 maart, waaronder Beste Film. 'Augure' van Baloji won 5 beeldjes voor de artistieke regie. Arieh Worthalter werd de eerste acteur die twee prijzen won tijdens dezelfde ceremonie, terwijl Lubna Azabal haar 3e Magritte voor Beste Actrice in de wacht sleepte. Veerle Baetens kreeg de prijs voor Beste Vlaamse Film voor 'Het smelt'.

Dalva

Deze 13e editie van de Magritte du Cinéma stond ontegensprekelijk in het teken van 'Dalva', het jonge meisje wiens complexe maar lichtgevende weg naar wederopbouw centraal staat in de eerste langspeelfilm van Emmanuelle Nicot. Op zaterdagavond won de film 7 van de 9 categorieën waarvoor hij werd genomineerd, waaronder de felbevochten categorieën Beste Film en Beste Debuutfilm en, als beloning voor het precieze en delicate werk van Emmanuelle Nicot, Beste Regisseur en Beste Scenario. De zeer jonge actrice van de film, Zelda Samson, werd ook geprezen met de prijs voor Beste Jong Vrouwelijk Talent.

Augure op de Magrittes

Ook Baloji's 'Augure', waarvan vooral de artistieke regie werd geprezen door de leden van de André Delvaux Academie, maakte een sterke indruk. De film won 5 prijzen. De filmmaker won voor Beste Filmmuziek en Beste Kostuums, die hij ontwierp in samenwerking met Elke Hoste. Zijn decorontwerper Ève Martin (die vorig jaar de prijs won voor Close van Lukas Dhont) won Beste Decor en zijn director of photography Joachim Philippe won Beste Beeld. 

Op acteergebied was Arieh Worthalter de eerste acteur die op één avond twee prijzen in de wacht sleepte! Na zijn overwinning bij de César Awards won de Belgische acteur nog een prijs voor zijn optreden in 'Le Procès Goldman' van Cédric Kahn, terwijl zijn optreden in 'Rien à perdre' van Delphine Deloget hem de Magritte voor Beste Acteur in een Bijrol opleverde. 

Bij de actrices voegt de niet te missen Lubna Azabal zich bij Emilie Dequenne in de rij van drievoudige winnaars van de Magritte voor Beste Actrice voor haar rol in 'Le bleu du caftan' van Maryam Touzani. 

Ten slotte zal voor de tweede keer in de geschiedenis van de Magritte du Cinéma Awards een gelijkspel aanleiding geven tot een dubbele prijs: de Magritte voor Beste Actrice in een Bijrol gaat naar Yves-Marina Gnahoua voor haar rol in 'Augure' en naar Sandrine Blancke voor haar rol in 'Dalva'.

Het smelt op de Magrittes

Sinds haar ontstaan hebben de Magritte du Cinéma geholpen om alle Belgisch filmtalent, zowel Franstalig als Nederlandstalig, in de kijker te zetten. Dit jaar ging de Magritte voor Beste Vlaamse Film naar een van de vaste waarden van de ceremonie, die dit jaar echter voor het eerst deelnam als regisseur. Veerle Baetens, al twee keer winnaar als actrice, kreeg de prijs voor Beste Vlaamse Film voor 'Het smelt', haar bewerking van de gelijknamige roman van Lize Spit, ontdekt op Sundance en geproduceerd door vaste waarden in de categorie, Savage Film (derde prijs) en Versus production (vijfde prijs).

Deze 13e editie van de Magritte du Cinéma werd live gepresenteerd vanuit het Théâtre National Wallonie-Bruxelles door Patrick Ridremont. De weergaloze Bouli Lanners zat deze uitzonderlijke avond voor. De Magritte d'Honneur werd dit jaar uitgereikt aan de Franse actrice Aurore Clément.

Overzicht

BESTE FILM
Dalva d’Emmanuelle Nicot, geproduceerd door Julie Esparbes (Hélicotronc)

BESTE DEBUUTFILM 
Dalva d’Emmanuelle Nicot, geproduceerd door Julie Esparbes (Hélicotronc)

BESTE REGISSEUR
Emmanuelle Nicot voor Dalva 

BESTE VLAAMSE FILM 
Het Smelt van Veerle Baetens, geproduceerd door Bart Van Langendonck (Savage Film) en gecoproduceerd door Jacques-Henri Bronckart (Versus production)

BESTE SCENARIO OF BEWERKING
Emmanuelle Nicot voor Dalva 

BESTE BUITENLANDSE FILM IN COPRODUCTIE 
Vincent doit mourir van Stephan Castang, gecoproduceerd door Jean-Yves Roubin en Joseph Rouschop (Gapbusters) 

BESTE ACTRICE
Lubna Azabal in Le Bleu du Caftan

BESTE ACTEUR
Arieh Worthalter in Le Procès Goldman

BESTE ACTRICE IN EEN BIJROL - ex-aequo
Yves-Marina Gnahoua in Augure
Sandrine Blancke in Dalva

BESTE ACTEUR IN EEN BIJROL
Arieh Worthalter in Rien à perdre

BESTE JONG VROUWELIJK TALENT
Zelda Samson in Dalva

BESTE JONG MANNELIJK TALENT 
Lazare Gousseau in Le Syndrome des amours passées

BESTE BEELD
Joachim Philippe voor Augure

BESTE GELUID
Fabrice Osinski, Valérie Le Docte, Aline Gavroy en Olivier Thys voor Dalva 

BESTE DECOR 
Eve Martin voor Augure 

BESTE KOSTUUMS
Elke Hoste en Baloji voor Augure

BESTE FILMMUZIEK
Baloji voor Augure

BESTE MONTAGE
Sophie Vercruysse en Raphaël Balboni voor Le Syndrome des amours passées

BESTE DOCUMENTAIRE
Adieu sauvage van Sergio Guataquira Sarmiento, geproduceerd door Micha Wald, Alexandre Weiss, Gladys Brookfield-Hampson en Anne Fredon (Fox the Fox)

BESTE KORTE DOCUMENTAIRE
En attendant les robots van Natan Castay, geproduceerd door Bénédicte Lescalier (IAD - Médiadiffusion) 

BESTE KORTE FICTIEFILM 
Les Silencieux van Basile Vuillemin, geproduceerd door Samuel Feller (Magellan Films) 

BESTE KORTE ANIMATIEFILM
Pina de Giuseppe Accardo en Jérémy Depuydt, geproduceerd door Maxime Feyers en François-Xavier Willems (Next Days Films)

MAGRITTE D’HONNEUR
Aurore Clément

Redactie
Les Magritte du Cinema / Copyright: Content Curation