Gouden filmprijs voor 'Het smelt'

De verfilming van Lize Spit haar debuutroman ‘Het smelt’, in een regie van Veerle Baetens, heeft na amper een maand al 102.000 bezoekers naar de cinema gelokt. 

Het regiedebuut van Veerle Baetens is alvast niet onder de radar gebleven. Met haar verfilming van de gelijknamige bestseller van auteur Lize Spit uit 2016, heeft ze zich meteen een serieuze uitdaging aangemeten. Met succes, zo blijkt, want amper een maand na de release ontdekten al 102.000 bioscoopbezoekers de film in België. Met ijzersterke vertolkingen van hoofdrolspeelsters Charlotte De Bruyne en Rosa Marchant weet de film een groot publiek te bekoren. 

Ook internationaal wordt de film gesmaakt. Zo ging 'Het smelt' vorige week nog aan de haal met zowel de publieksprijs 'Der Heinrich' als de Volkswagen Financial Services Film Award op de 37ste editie van het Braunschweig International Film Festival in Duitsland. 

‘Het smelt’ vertelt het verhaal van Eva. Een jonge vrouw die komaf wil maken met het verleden en eindelijk haar eigen leven in handen wil nemen. Vele jaren na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, keert Eva terug naar haar geboortedorp. Met een ijsblok in de koffer van haar auto gaat ze putje winter de confrontatie aan met haar verleden en laat ze een beklijvende boodschap achter.

Video

Veerle Baetens schreef samen met Maarten Loix het scenario, gebaseerd op de gelijknamige succesroman van Lize Spit uit 2016, uitgegeven door Das Mag. Met meer dan 150.000 verkochte exemplaren, was 'Het smelt' in 2016 het best verkochte boek in België. Het leverde auteur Lize Spit o.a. de Bronzen Uil en de Hebban Debuutprijs op. Er volgden vertalingen in 16 verschillende landen en de uitgeverij bracht voor de gelegenheid ook een filmeditie van het boek uit. 

De productie van 'Het smelt' is van Bart Van Langendonck voor Savage Film ('De Patrick', 'Rundskop', 'D’Ardennen', 'The Chapel', 'Le Fidèle'). Verder werkten o.a. Thomas Pooters (montage), Frederic Vanzandycke (fotografie), Robbe Nuyens (art direction), Manu Verschueren (kostuums), Geert Vlegels (geluid), Diana Dreesen (make-up) en Bjorn Eriksson (muziek) mee aan de productie.

'Het smelt' kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, ook in 'Het smelt'.