Meet the Masters: 'Cléo de 5 à 7' (1962) van Agnès Varda met Dorothée van den Berghe

Tijdens de laatste Meet the Masters van 2022 is het de beurt aan Agnès Varda, een in België geboren Franse filmregisseur. 

06
12
2022
19:00
Agnès Varda

In Meet the Masters gaat FFO samen met filmkenner Anke Brouwers en een bekende Vlaamse filmprofessional op een cinefiele ontdekkingstocht door de filmgeschiedenis van kort na de Tweede Wereldoorlog tot het heden. Concreet wordt er maandelijks een internationale ‘Master’ in het vak voorgesteld. Anke Brouwers kadert het werk, de periode en filmstroming waartoe de filmmaker behoort, alsook wat hij/zij/die heeft betekend voor cinema vandaag. Aansluitend gaat Brouwers in dialoog met bekende Vlaamse filmprofessional. Hierbij staat de persoonlijke band met de besproken filmmaker centraal. Na het gesprek is iedereen opgewarmd en start de vertoning van een kenmerkende film uit het oeuvre van de cineast.

Over de film

Agnès Varda wordt wel eens de ‘grootmoeder’ van de Nouvelle Vague genoemd, maar misschien is ‘pionier’ een gepaster woord. In haar twee langspeelfilm, 'Cléo de 5 à 7', portretteerde ze een popzangeres die zichzelf in de spiegel moet kijken na een onrustwekkende medische diagnose. Het werd elegante film over tijd, vrouwelijkheid en fysieke en emotionele broosheid. En met héél veel kittens.

Regisseur Dorothée Van den Berghe komt meer vertellen over deze veelzijdige, sprankelende cineaste.

Podcast Meet the Masters

Podcastreeks 'Meet the Masters'

Voor wie er niet (altijd) bij kan zijn, volgt er een gelijknamige podcastreeks waarbij de verschillende sessies overal en altijd kunnen (her)beluisterd worden. Elke podcastaflevering komt diezelfde week op vrijdag uit en zal beschikbaar zijn via Spotify, Apple, Google Podcasts en in de Podcast app van De Standaard.

Luisteren