Easter Eggs valt in de prijzen op Anima

De 40e editie van Anima, het internationaal festival van de animatiefilm van Brussel, zit er weer op. Tien dagen lang ging het festival noodgedwongen online door en afgelopen vrijdag werden de winnaars bekend gemaakt.

In de nationale competitie kon Easter Eggs (Animal Tank) van Nicolas Keppens gaan lopen met de Prijs voor Beste Belgische Kortfilm, geschonken door Sabam. Eerder al won de film de Prijs voor Beste Animatiefilm op het Kortfilmfestival Leuven en hij is eveneens geselecteerd voor de Berlinale Shorts. De twee hoofdpersonages in de film, vertolkt door Victor Polster (Girl) en Rik Verheye (Callboys), gaan op zoek naar de exotische vogels van een Chinees restaurant om ze door te verkopen en zodoende een mountainbike te kunnen bekostigen. 

Dit is een heel intelligente film waarin een grafisch sterk uitgewerkte, verontrustende en bizarre wereld geschapen werd. Easter Eggs is zowel grappig als triestig, lelijk en tegelijk mooi, met veeleer afstotelijke personages die je geleidelijk inpalmen en voor wie je sympathie begint te voelen. Een film zoals we er nooit eerder een zagen, met een prachtig einde.

Jury Anima

Verder viel Amours libres (ENSAV Atelier de Production de la Cambre) van Emily Worms in de prijzen met de Grand Prix voor Beste Film van de Federatie Wallonië-Brussel. De kortfilm over polyamorie kon de interesse van de jury wel wekken: “Amours libres behoort tot het soort films die een andere visie bepleiten zonder militant te willen zijn. Een intrigerend verhaal dat vlot verteld wordt en waarbij het verhaal, en de animatie verweven worden in een mooie dans die dat verhaal perfect illustreert.

Hold Me Tight (La Clairière Production Ouest en Vivi Film) van Mélanie Robert-Tourneur kon de Auteursprijs opstrijken. De jury was diep onder de indruk van de visuele kracht van deze kortfilm waarin twee silhouetten in een paringsritueel verstrengeld geraken: “Het oproepen van een nachtelijke sfeer door middel van heldere kleuren was heel verrassend en betoverend. De film toont de seksuele daad frontaal, maar dan wel op een heel sensuele en gechoreografeerde manier. Het is een fascinerende film die ons eraan herinnert dat metamorfose de esthetische basis van alle animatie is.”

Een Speciale Vermelding ging uit naar Woods (Haute Ecole Albert Jacquard - Infographie) van Nicolas Gemoets, Carla Coder en Kelly Morival

Binnen de nationale competitie werden ook de Partnerprijzen uitgereikt. Hierbij ging de BeTV Prijs naar Scaphoide et métacarpes (ENSAV Atelier de production de la Cambre) van Théo Guyot. De kortfilm volgt een personage die zich in werk, alcohol en eenzaamheid verliest, maar voor zichzelf een wereld creëert waarin hij zichzelf geleidelijk aan terugvindt. 

De Prijs van de RTBF-La Trois viel Mosaic (Lunanime) van Imge Özbilge en Sine Özbilge ten deel. De kortfilm vertelt het verhaal van drie buren in de oudste stad van het Midden-Oosten: een Koerdische student, een moslimmuzikant en een christelijk meisje, die hetzelfde lot delen wanneer de oorlog uitbreekt. De jury uitte zich lovend over de talentvolle grafiek en beeldtaal: “Dit kleurige palet van een harmonieuze mozaïek van culturen voert ons nostalgisch terug naar een tijdperk van mogelijkheden waarin verschillende culturen en religies konden samenleven vóór er verdeeldheid gezaaid werd en een spoor van vernieling getrokken wordt. De mooie visuele metaforen zijn een pleidooi tegen de oorlog, een uitnodiging om de klank van de universele taal van de kunst te begrijpen, het recht op vrije meningsuiting en de kracht van de verbeelding te respecteren.”  Deze kortfilm was eerder al genomineerd voor de Ensor voor Beste Kortfilm.

Verder kon Monachopsis (Fabrique Fantastique), een kortfilm van Liesbet Van Loon over je plek in de wereld en de (on)mogelijkheid tot connecteren, de Cinergieprijs strikken.

Ontdek alle winnaars van de internationale competitie op www.animafestival.be.