Reglement The Student Pitch powered by Sabam

Na tien succesvolle edities organiseert FFO opnieuw The Student Pitch powered by Sabam met als doel jong talent ondersteunen. Net zoals vorig jaar zal dit twee dagen duren en doorgaan op zaterdag 28 en zondag 29 januari 2023. 

Film is een prachtig maar duur medium en als festival willen we toekomstige makers een hart onder de riem steken! Ben jij filmstudent (Bachelor/Master) en kan je nog een duwtje in de rug gebruiken voor de productie van je afstudeerfilm?

Voor wie? 

 • De competitie is bestemd voor afstuderende filmstudenten die op zoek zijn naar bijkomende financiële middelen om hun afstudeerfilm (BA3 of Master) tot een goed einde te brengen. 
 • Filmstudenten aan een van de erkende Vlaamse filmscholen, KASK/ RITCS/ LUCA (Narafi, Sint-Lucas en C-Mine) die een afstudeerproject op stapel hebben staan, kunnen zich inschrijven. 
 • Ook filmstudenten die een alternatief traject volgen, zoals bv. een Syntra-opleiding of actief zijn binnen een educatief project zoals Cinemaximiliaan, en dus niet ingeschreven zijn bij een van bovenstaande scholen, maken kans. Twijfel niet om contact op te nemen om te weten of je opleiding in aanmerking komt.
 • Alle genres (fictie, documentaire, animatie en experimenteel) zijn welkom op The Student Pitch. 

Hoe deelnemen?

De eerst volgende Student Pitch zal plaatsvinden op zaterdag 28 en zondag 29 januari 2023

Om in te schrijven heb je nodig:

 • Privé-link met downloadmogelijkheden (youtube/wetransfer/filemail/...) van 3 minuten, bestaande uit één of max. 2 doorlopende scènes uit een vorig werk dat blijk geeft van het potentieel van de student. 
 • Een korte synopsis (max. een halve pagina) van het nieuwe project. 
 • Een intentieverklaring (max. 1 pagina) met presentatie van het nieuwe project en de aanpak van de regie. 

Selectie

De ingeschreven projecten worden door de vakhoofden van de filmscholen KASK/ RITCS/ LUCA (Narafi, Sint-Lucas en C-Mine) beoordeeld. Hieruit worden 20 projecten geselecteerd en uitgenodigd om deel te nemen. 

Jurering

De winnaars zullen gekozen worden door een evenwichtig samengestelde, professionele jury bestaand uit jury voorzitter, Wim Vanseveren, één vertegenwoordiger van Sabam For Culture en 3 regisseurs met uiteenlopende expertise (fictie/docu/animatie). 

Verloop

Let op: De Student Pitch duurt 2 dagen! Markeer zowel 28 als 29 januari in je agenda, alvorens je in te schrijven. Indien je niet op beide dagen aanwezig kan zijn, zal je niet kunnen deelnemen.

Zaterdag 28 januari

 • 20 geselecteerde deelnemers worden in de voormiddag (10.00 uur) verwacht in De Grote Post. Hier zullen ze een stoomcursus ‘How to Pitch’ volgen met tips and tricks om hun project succesvol te presenteren. 
 • In de namiddag (14.00 uur) krijgen de deelnemers de kans om hun project een eerste keer aan elkaar en aan de professionele jury te pitchen. De pitch duurt +/- 2 min. per deelnemer en wordt gevolgd door 5 min. vragen van de jury. Er worden geen filmfragmenten van een vorig werk getoond tijdens deze pitch. De juryleden hebben deze echter op voorhand ontvangen en bekeken.
 • Na de deliberatie van de jury worden de 10 meest beloftevolle projecten beloond met elk een cash prijs van 500 EUR. Deze projecten mogen ‘s anderdaags ook deelnemen aan het volgende onderdeel, een publieke pitch. 

Zondag 29 januari

 • De studenten zijn vrij in de voormiddag om zich optimaal voor te bereiden. 
 • In de namiddag (16.00 uur) worden de 10 geselecteerde projecten opnieuw gepitcht, deze keer niet enkel voor de jury maar ook voor een publiek. Eerst wordt het filmfragment van een vorig werk getoond (+/- 3 min.), vervolgens pitcht de student het toekomstig project in 2 minuten. 
 • Na de pitch volgt een korte feedback van de jury. 
 • Na een kort beraad worden, door de jury, 4 premies van 1.250 EUR toegekend, aanvullend aan de eerder uitgereikte prijzen.
 • Vrienden, sympathisanten of geïnteresseerden zijn in de namiddag welkom om deel uit te maken van The Student Pitch. Elke deelnemer (10) wordt gevraagd om minstens 5 gasten uit te nodigen. Elk van deze gasten maar ook het publiek kan tokens, ter waarde van 10, 20 of 50 EUR kopen* waarmee ze een of meerdere projecten of filmmakers een extra duwtje in de rug kunnen geven. Zo wordt er op een originele manier aan crowdfunding gedaan.

*De kostprijs van de tokens is gelijk aan zijn waarde en wordt integraal overgemaakt aan de filmmaker(s).

Prijzen 

 • In totaal wordt er over dag 1 en dag 2 maar liefst 10.000 EUR door Sabam For Culture geschonken.**
  • Van de 20 genomineerde projecten worden op de eerste dag 10 projecten door de jury bekroond met een productiepremie van 500 EUR. 
  • 4 van de 10 bekroonde projecten maken op dag 2 kans op een aanvullend productiepremie van 1.250 EUR. 
 • Naast de hierboven vermelde bedragen kan het publiek, uit eigen overweging, ook kiezen om de projecten aanvullend te ondersteunen. Dit door de aankoop van tokens die in hun totaliteit aan het prijzenpot van de filmmaker zal toegevoegd worden. 
 • Aanvullend biedt Camalot 3 winnaars van de pitch een bon ter waarde van 4000 EUR voor het huren van audiovisueel materiaal. Deze prijs wordt uitgereikt door de professionele jury.
 • Flow biedt 1 van de projecten een postproductiepakket aan voor de afwerking van de kortfilm in kwestie. Deze prijs wordt uitgereikt door de professionele jury.

**Dit bedrag is zonder enige verplichting tot lidmaatschap. De festivalprijs staat los van de reguliere steun van SABAM aan studentenprojecten. Het een sluit het ander dus niet uit. 

Voorwaarden

De studenten die een van de prijzen winnen, geschonken door Sabam For Culture, Flow of Camalot, verbinden zich ertoe om: 

 • Het logo van Filmfestival Oostende* op de eindgeneriek van de film te vermelden met aanvullend de boodschap “Dit project kwam tot stand met de steun van Filmfestival Oostende, Sabam For Culture, Camalot en Flow”.
 • Het logo wordt na afloop van The Student Pitch via mail bezorgd maar kan later ook altijd opgevraagd worden aan het festival.