'Probleemtiener' van de film 'Skunk' vraagt om aandacht voor jeugdhulp

In een opvallende video roept het hoofdpersonage Liam, premier De Croo op om samen de film 'Skunk' te bekijken en te zien hoe het er soms écht aan toe gaat in de jeugdzorg.

Productiehuis CZAR en het creatief bureau mortierbrigade lanceren een campagne om aandacht te vragen voor de jeugdzorg en haar jongeren. In de video roept de verwaarloosde tiener Liam, het hoofdpersonage van de film 'Skunk', premier Alexander De Croo op om samen de film te bekijken. Om te zien hoe het er soms écht aan toe gaat in gesloten jeugdvoorzieningen in Vlaanderen. Deze urgente film is een vurig pleidooi voor meer waardering en steun aan de jeugdzorg en probeert tegelijk een stem te geven aan deze kwetsbare jongeren.

We zitten in een verkiezingsjaar waar allerlei drukkingsgroepen de grote middelen boven halen om politici voor hun kar te spannen. Maar de kwetsbaarste groep blijft in de kou staan: jongeren die aan hun lot zijn overgelaten, die in een instelling worden gestoken. Zij zijn geen economische macht die op het beleid kan wegen, ze zijn voor niemand belangrijk. Daarom is Skunk zo belangrijk. Deze film geeft ​ deze jongeren een stem die anders niet gehoord zou worden. Aan premier De Croo en de andere verantwoordelijke politici om ernaar te luisteren en er iets mee te doen.

'Skunk' is de nieuwste film van regisseur Koen Mortier, gebaseerd op het gelijknamige boek van Geert Taghon over zijn jarenlange ervaringen in de forensische jeugdpsychiatrie. Beide zijn dus gebaseerd op waargebeurde verhalen van verschillende jongeren, gezinnen en hulpverleners. De film volgt Liam (gespeeld door revelatie Thibaud Dooms), een verwaarloosde tiener die opgroeit in een gezin waar drugs en geweld de hoofdrol spelen. Zijn destructieve thuis wordt al snel ingeruild voor een gesloten jeugdvoorziening die tevens haar eigen regels en misbruiken heeft. Ook al vindt hij troost bij zijn begeleiders, toch blijft het verleden hem achtervolgen…

Jongeren kunnen nooit persoonlijk hulp vragen aan de politiek, het gebeurt altijd via de officiële weg en het resultaat hebben ze het raden naar. Maar wat als de verantwoordelijke leiders wel een weekje in een zorgvoorziening voor behoeftige jongeren zouden logeren? Zou dit, in de toekomst, een invloed hebben op hun beleid naar jongeren toe?

Regisseur, Koen Mortier
Video

Credits

Agency: mortierbrigade & CZAR.BE
​Creatives: Nicolas Gaspart & Frédéric Zouag & Koen Mortier
​Actor: Thibaud Dooms
​Production: CZAR.BE
Director: Koen Mortier
​Producer: Eurydice Gysel
​Post Production: CZAR.BE
​Post Producer: Bieke De Keersmaecker
​Music Band: Amenra

Naast Thibaud Dooms zien we in de film ook Natali Broods, Dirk Roofthooft, Boris Van Severen, Colin Van Eeckhout (die met zijn band Amenra tevens de muziek verzorgde) en Sarah Vandeursen. Producent van 'Skunk' is Eurydice Gysel voor Czar Film & TV, het productiehuis dat ze samen met regisseur Koen Mortier leidt. Het Nederlandse BALDR Film is betrokken als coproducent. ​Net zoals voor Koen’s vorige film 'Engel' was Nicolas Karakatsanis DOP.

De film kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur, het Nederlands Filmfonds en Streamz en werd mede mogelijk gemaakt door BNP Paribas Fortis Film Finance dat instond voor de financiering via de Belgische Tax Shelter maatregel. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie ​ en minister van Cultuur, in 'Skunk'. Distributeur September Film zal de film op 13 maart in de Belgische zalen uitbrengen.

Redactie
Post Bills Agency