Gouden Filmprijs voor 'Close': kaap van 100.000 bezoekers bereikt

Close’ is een schot in de roos. Ruim 100.000 bezoekers zagen de nieuwste film van Lukas Dhont in de cinema. Na de vele prijzen en nominaties zijn dus ook de bezoekcijfers een voltreffer. Filmfestival Oostende laat die mijlpaal niet zomaar passeren en reikt 'Close' een Gouden Filmprijs uit.

Close

Het is bijzonder dat een Belgische film goed scoort in zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Het debuut van regisseur Lukas Dhont, ‘Girl’, slaagde er vier jaar geleden al in, ‘Close’ doet het zowaar nog beter! De film is populair in Wallonië en de opkomst in Brussel is zelfs spectaculair te noemen. Bovendien bereikt ‘Close’ zowel bezoekers van de multiplexen als van de arthouse bioscopen.

Sinds de wereldpremière in Cannes, waar 'Close' de Grand Prix in de wacht sleepte, is 'Close' bezig aan een indrukwekkende internationale festivalcarrière. De lijst van bekroningen is zelfs te omvangrijk om in dit nieuwsbericht neer te pennen, maar de belangrijkste mijlpalen sommen we graag nog even op. 'Close' mag als officiële Belgische Oscarinzending een gooi doen naar de Academy Award voor Beste Internationale Film en is genomineerd in 4 categorieën van de European Film Awards én voor een British Independent Film Award (BIFA).

Om dat te vieren, roept Filmfestival Oostende dit jaar de Filmprijzen terug in het leven. We zijn vereerd om ‘Close’ een Gouden Filmprijs uit te reiken omdat die de kaap van de 100.000 bezoekers heeft bereikt.

Filmprijzen

FFO ondersteunt sinds jaar en dag talent van eigen bodem en de Vlaamse film in het bijzonder. Als neutrale speler voelt Filmfestival Oostende zich geroepen om succesvolle Vlaamse filmproducties in de kijker te zetten. Sinds 2011 reikt het festival de Gouden (100.000 bezoekers), Platina (200.000 bezoekers) en Diamanten (400.000 bezoekers) Filmprijzen uit. 

De bezoekersaantallen voor toekenning van de Gouden, Platina en Diamanten Award worden gebaseerd op de cijfers van de distributeur van de betreffende film. De Gouden, Platina en Diamanten Award is een organisatie van vzw Les Films du Bord de Mer met steun van het VAF.

Close

Het scenario van ‘Close’ werd door Lukas Dhont en Angelo Tijssens geschreven. Frank van den Eeden stond achter de camera en Alain Dessauvage deed de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj.

‘Close’ is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met vtm en RTBF en met de steun van het Nederlands Film Fonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures. Close kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.