'Close' genomineerd voor British Independent Film Award

'Close' van Lukas Dhont is één van de vijf genomineerden voor een British Independent Film Award (BIFA). De film schrijft hiermee geschiedenis: voor het eerst maakt een Belgische productie kans op een BIFA. 'Close' loopt sinds deze week in zowel België, Nederland als Frankrijk. De eerste bezoekcijfers tonen alvast een meer dan overtuigende start, waarbij hij bij ons ook stevig bijdraagt tot het nooit eerder vertoonde marktaandeel van 60% dat de Vlaamse films dezer dagen samen aan de lokale box office voor zich opeisen.

Close op FFO

De uitreiking van de British Independent Film Awards (BIFA) is een initiatief dat sinds 1998 Britse onafhankelijke films en filmtalent viert, ondersteunt en promoot. De prijzen worden gezien als de onafhankelijke tegenhangers van de BAFTA’s. Op zondag 4 december weten we of 'Close' zijn nominatie kan verzilveren. De film neemt het in de Best International Independent Film categorie op tegen 'All The Beauty And The Bloodshed', 'Decision To Leave', 'Everything Everywhere All At Once' en 'The Worst Person In The World'.

'Close' ging eerder deze week in première in zowel België, Nederland als Frankrijk, begeleid door lovende kritieken. Uit de eerste resultaten blijkt alvast dat het publiek de film ook al in zijn hart heeft gesloten. Distributeur Lumière bracht de film uit in België en Nederland; Diaphana opende 'Close' in Frankrijk.

Op internationaal vlak heeft 'Close' ook al tal van prijzen op zak. Naast de overwinning met de Grand Prix in Cannes, waren er ook prijzen op o.a. het Hamptons Film Festival met de Award for Best Narrative Feature; het Chicago International Film Festival met de Gold Q-Hugo Award en de Silver Hugo Juryprijs; het Haifa Film Festival met de Prijs voor Beste Film; Cinefest Mikolc in Hongarije met de Cicae Jury Prize; het Europees Filmfestival in het Servische Palic met de Publieksprijs; het Sydney Film Festival met de Prijs van de Beste Film; Film Fest Hamburg met de Art Cinema Award; en het Norwegian International Film Festival in Haugesund met de Critics Award op.

Daarnaast is 'Close' de Belgische inzending voor de Oscars, is het ook genomineerd voor de European University Film Award en staat de film op de shortlist voor de European Film Awards. Verder is Lukas Dhont één van de ambassadeurs van de zevende editie van de European Arthouse Cinema Day die op zondag 13 november met tal van over heel Europa verspreide speciale events wordt georganiseerd.

'Close' is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met vtm en RTBF. Andere partners zijn het Nederlands Films Fonds (NFF) en the Netherlands filmproduction incentive, le Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en EURIMAGES met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures. De film kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van cultuur Jan Jambon.

Bron: Vlaams Audiovisueel Fonds