Meet the Masters: 'Chinatown' (1974) van Roman Polanski met Patrick Duynslaegher

In april wordt het oeuvre van de Pools-Franse regisseur Roman Polanski besproken met filmcriticus Patrick Duynslaegher. Samen kijken we naar één van Patrick zijn favoriete films aller tijden: 'Chinatown'.

18
04
2023
19:00

In Meet the Masters gaat FFO samen met filmkenner Anke Brouwers en een bekende Vlaamse filmprofessional op een cinefiele ontdekkingstocht door de filmgeschiedenis van kort na de Tweede Wereldoorlog tot het heden. Concreet wordt er maandelijks een internationale ‘Master’ in het vak voorgesteld. Anke Brouwers kadert het werk, de periode en filmstroming waartoe de filmmaker behoort, alsook wat hij/zij/die heeft betekend voor cinema vandaag. Aansluitend gaat Brouwers in dialoog met bekende Vlaamse filmprofessional. Hierbij staat de persoonlijke band met de besproken filmmaker centraal. Na het gesprek is iedereen opgewarmd en start de vertoning van een kenmerkende film uit het oeuvre van de cineast.

Over de film

In ‘Chinatown’ (1974) speelt Jack Nicholson een privé-detective die zijn neus iets te diep in een stinkend zaakje steekt.

De uitgeweken Poolse regisseur Roman Polanski verfilmde een script van Robert Towne tot deze elegante LA-noir. De film staat garant voor spitante dialogen, beeldschone fotografie, charismatische vertolkingen en een kleine gastrol van regisseur Polanski als 'de man met het mes'. Robert Towne kreeg een Oscar voor zijn scenario over de duistere zijde van het Los Angeles van de jaren dertig.Chinatown werd voor 6 miljoen dollar ingeblikt (peanuts in vergelijking met hedendaagse budgetten) en bracht zeker een vijfvoud op.

Ongeacht de gotische doem die over alles heen hangt, is dit een film waarin Polanski zijn voorkeur voor het macabere in toom houdt. Zijn regie is feilloos: een meesterlijk voorbeeld van klassieke mise-en-scène die volledig in dienst staat van het verhaal, de karaktertekeningen en de acteurs.

Patrick Duynslaegher in zijn boek ‘Blik op zeven’
Podcast Meet the Masters

Podcastreeks 'Meet the Masters'

Voor wie er niet (altijd) bij kan zijn, volgt er een gelijknamige podcastreeks waarbij de verschillende sessies overal en altijd kunnen (her)beluisterd worden. Elke podcastaflevering komt diezelfde week op vrijdag uit en zal beschikbaar zijn via Spotify, Apple, Google Podcasts en in de Podcast app van De Standaard.

LUISTEREN